Abaküs Yazılım
14. Hukuk Dairesi
Esas No: 2020/2243
Karar No: 2020/8165
Karar Tarihi: 08.12.2020

Yargıtay 14. Hukuk Dairesi 2020/2243 Esas 2020/8165 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davacılar, 66 ada 6 parsel sayılı taşınmazdaki ortaklığın giderilmesini talep etti. Davalılar ise, gaip bir hissedarın davalı gösterilmesinin doğru olmayacağını savunarak davanın reddini istedi. Mahkeme, önce davayı kabul etti ancak Daire tarafından bozuldu. Son olarak, dava konusu taşınmazın satış suretiyle giderilmesine karar verildi. Temyiz eden davalı vekilinin itirazları reddedildi. Kararda, paydaşlığın satış suretiyle giderilmesi halinde satışın yapılacağı, satış bedelinin dağıtımı ve harç tahsili gibi konuların detaylıca belirtilmesi gerektiği vurgulandı. Ayrıca, ilgili kanun maddeleri şöyle açıklandı:
- 492 sayılı Harçlar Kanunu'nun eki Tarifenin \"Karar ve İlam Harcı\" başlığı altında düzenlenen 1. maddesinin (c) fıkrası uyarınca bir gayrimenkulün hissedarlar arasında satış suretiyle şuyuun izalesine dair hükümlerde gayrimenkulün satış bedeli üzerinden binde 11,38 oranında, menkul niteliğindeki mallar üzerindeki paydaşlığın satış suretiyle giderilmesine karar verilmesi halinde ise 2. maddesinin (a) fıkrası hükmü uyarınca maktu harç ile yetinilmesi gerekir.
14. Hukuk Dairesi         2020/2243 E.  ,  2020/8165 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Sulh Hukuk Mahkemesi

    Davacılar vekili tarafından, davalılar aleyhine 06.04.2012 gününde verilen dilekçe ile ortaklığın giderilmesi talebi üzerine bozma ilamına uyularak yapılan duruşma sonunda; davanın kabulüne dair verilen 19.11.2019 günlü hükmün Yargıtayca incelenmesi davalı ... vekili tarafından istenilmekle süresinde olduğu anlaşılan temyiz dilekçesinin kabulüne karar verildikten sonra dosya ve içerisindeki bütün kağıtlar incelenerek gereği düşünüldü:
    K A R A R
    Dava, ortaklığın giderilmesi istemine ilişkindir.
    Davacılar vekili, dava konusu 66 ada 6 parsel sayılı taşınmazdaki ortaklığın giderilmesini talep etmiştir.
    Davalı ... Yazgan vekili, gaip ...’in davalı gösterilmesinin doğru olmadığını, açılan satış vaadi sözleşmesine dayalı tapu iptali ve tescil davası ile tazminat davasının bekletici mesele yapılması gerektiğini beyan ederek davanın reddini savunmuştur.
    Mahkemece, davanın kabulü dair verilen ilk kararın temyiz edilmesi üzerine Dairemizin 10.12.2018 tarih, 2018/2286 E-8787 K sayılı ilamı ile, “ Somut olaya gelince; dava konusu 66 ada 6 parselin tapu kayıtlarının incelenmesinde; ... isminde iki tane hissedar olduğu, elbirliği ile ¾ hissenin maliki ...’in ... ... kızı olarak kayıtlı olduğu, 4/32 paylı hissenin ise ... adına kayıtlı olduğu ancak baba adının belli olmadığı anlaşılmıştır. Mahkemece dava dilekçesi ... ... kızı ...’in birlikte sakin kızına tebliğ edilmiş olup, aynı zamanda tüm aramalara rağmen bulunamaması nedeniyle ... ... kızı ...’e kayyım tayin edilmiştir. Dava dilekçesi ve gerekçeli karar tebligatı kayyıma usulüne uygun yapılmış ve davada taraf olması sağlanmıştır. Nüfus kayıtlarının incelenmesinde aynı kimlik numarası aynı doğum tarihine sahip ancak baba adları ... ve ... ... olan iki farklı ... isimli kayıt bulunmakta olup, tapu kayıt maliki bu iki kişinin aynı şahıs olup olmadığının tespiti ile taraf teşkili usulüne uygun sağlanmadan davanın esası hakkında karar verilmesi doğru görülmemiş, hükmün bu sebeple bozulması gerekmiştir.” gerekçesiyle bozulmasına karar verilmiştir.
    Mahkemece, bozma ilamına uyularak; davanın kabulüne dava konusu taşınmazdaki ortaklığın satış suretiyle giderilmesine karar verilmiştir.
    Hükmü, davalı ... vekili temyiz etmiştir.
    1)Yapılan yargılamaya, toplanan delillere ve tüm dosya içeriğine göre davalı ... vekilinin aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yerinde görülmemiş, reddi gerekmiştir.
    2)Diğer temyiz itirazlarına gelince;
    Paydaşlığın (ortaklığın) giderilmesi davaları, paylı mülkiyet veya elbirliği mülkiyetine konu taşınır veya taşınmaz mallarda paydaşlar (ortaklar) arasında mevcut birlikte mülkiyet ilişkisini sona erdirip ferdi mülkiyete geçmeyi sağlayan, iki taraflı, tarafları için benzer sonuçlar doğuran davalardır.
    Mahkemece, paydaşlığın satış suretiyle giderilmesine karar verilmesi halinde satışın nasıl yapılacağının ve satış bedelinin ne şekilde dağıtılacağının ve harcın taraflardan hangi oranlarda tahsil edileceğinin hüküm sonucunda gösterilmesi gerekir.
    Öte yandan, 492 sayılı Harçlar Kanununun eki Tarifenin "Karar ve İlam Harcı" başlığı altında düzenlenen 1. maddesinin (c) fıkrası uyarınca bir gayrimenkulün hissedarlar arasında satış suretiyle şuyuun izalesine dair hükümlerde gayrimenkulün satış bedeli üzerinden binde 11,38 oranında, menkul niteliğindeki mallar üzerindeki paydaşlığın satış suretiyle giderilmesine karar verilmesi halinde ise 2. maddesinin (a) fıkrası hükmü uyarınca maktu harç ile yetinilmesi gerekir.
    Somut olaya gelince; mahkemece hüküm kurulurken karar tarihi itibariyle satış bedeli üzerinden binde 11,38 karar ve ilam harcı alınmasına karar verilmesi gerekirken bu hususta bir karar verilmemiş olması doğru görülmemiş ise de bu husus hükmün bozulmasını ve yeniden yargılama yapılmasını gerektirmediğinden, 1086 sayılı Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanununun 438/7. maddesi gereğince hüküm sonucunun aşağıdaki şekilde düzeltilerek onanmasına karar vermek gerekmiştir.
    SONUÇ: Yukarıda (1) numaralı bentte açıklanan nedenlerle davalı ... vekilinin diğer temyiz itirazlarının reddine; (2) numaralı bent uyarınca davalı ... vekilinin temyiz itirazlarının kabulü ile hüküm sonucuna "Satış bedeli üzerinden hesaplanacak binde 11,38 oranındaki harcın paydaşlardan satış bedelinin dağıtılmasındaki oranlarda alınarak Hazineye gelir kaydına" sözcüklerinin eklenmesine, hükmün DÜZELTİLMİŞ ve DEĞİŞTİRİLMİŞ bu şekli ile ONANMASINA, peşin yatırılan harcın yatırana iadesine, 08.12.2020 tarihinde oy birliği ile karar verildi.Başkan

    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi