
Esas No: 2022/49
Karar No: 2022/427
Karar Tarihi: 13.01.2022
Yargıtay 9. Hukuk Dairesi 2022/49 Esas 2022/427 Karar Sayılı İlamı
Özet:
Mahkeme, 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararname uyarınca sürekli işçi kadrolarına geçirilen işçilerin ücret ile diğer mali ve sosyal haklarının belirlenmesinde Toplu İş Sözleşmesi hükümlerine göre fazla çalışma ve gece zammı alacağı hesaplanarak hüküm altına alınan dava için temyiz kesinlik sınırının aşılmadığına karar verdi. Temyiz kesinlik sınırının belirlenmesi için sadece dava konusu taşınır malın veya alacağın değeri dikkate alınacağı ve faiz, icra (inkar) tazminatı, vekalet ücreti ve yargılama giderlerinin hesaba katılmayacağı belirtildi. Ayrıca, ihtiyari dava arkadaşlığında temyiz sınırının her dava arkadaşı için ayrı ayrı belirleneceği, karşılık davada temyiz sınırının asıl dava ve karşılık dava için ayrı ayrı belirleneceği, tespit davalarında ise sınırın tespit davasının öncüsü olduğu eda davasının miktar ve değerine göre belirleneceği anlatıldı. Kararda, temyize konu edilen miktara bakılarak kesinlik belirleneceği, alacağın bir kısmının dava edilmiş olması halinde ise kısmi davada kesinlik sınırının dava edilen miktara değil alacağın tamamına göre belirleneceği hatırlatıldı. Kanun maddeleri olarak 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri
"İçtihat Metni"
BÖLGE ADLİYE
MAHKEMESİ : ... 30. Hukuk Dairesi
DAVA TÜRÜ : ALACAK
İLK DERECE
MAHKEMESİ : ... 32. İş Mahkemesi
Y A R G I T A Y K A R A R I
Miktar veya değeri temyiz kesinlik sınırını geçmeyen davalara ilişkin nihai kararlar 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun 362/1-(a) maddesi uyarınca temyiz edilemez. Kesinlik sınırı kamu düzeni ile ilgilidir.
Temyiz kesinlik sınırı belirlenirken yalnız dava konusu edilen taşınır malın veya alacağın değeri dikkate alınır. Faiz, icra (inkar) tazminatı, vekalet ücreti ve yargılama giderleri hesaba katılmaz.
İhtiyari dava arkadaşlığında, temyiz sınırı her dava arkadaşının davası için ayrı ayrı belirlenir.
Karşılık davada, temyiz sınırı asıl dava ve karşılık dava için ayrı ayrı belirlenir.
Tespit davalarında, temyiz sınırı tespit davasının öncüsü olduğu eda davasının miktar ve değerine göre belirlenir.
Temyiz sınırından fazla bir alacağın tamamının dava edilmiş olması halinde, hükümde asıl istemin kabul edilmeyen bölümü temyiz sınırını geçmeyen tarafın temyiz hakkı yoktur. Kısaca temyize konu edilen miktara bakılarak kesinlik belirlenir.
Alacağın bir kısmının dava edilmiş olması halinde, kısaca kısmi davada kesinlik sınırı dava edilen miktara göre değil, alacağın tamamına göre belirlenir.
Dosya içeriğine göre; 17.02.2020 tarihinde açılan davada 02.04.2018-31.12.2019 tarihleri arasındaki dönem için 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararname’nin geçici 23. maddesi uyarınca idarelerce sürekli işçi kadrolarına geçirilen işçilerin ücret ile diğer mali ve sosyal haklarının belirlenmesinde esas alınması kararlaştırılan Toplu İş Sözleşmesi hükümlerine göre, fazla çalışma ve gece zammı alacağı hesaplanarak hüküm altına alınmış olup verilen hükmün temyiz kesinlik sınırını aşacak mahiyette ileriye yönelik etkisinin bulunmadığı anlaşılmakla; temyiz kesinlik sınırı kabul ya da reddedilen alacak tutarına göre belirlenmelidir. Buna göre, temyize konu edilen ve hüküm altına alınan toplam miktar; Bölge Adliye Mahkemesinin karar tarihi itibari ile temyiz kesinlik sınırı olan 78.630,00 TL kapsamında kaldığından; davalının temyiz isteminin 6100 sayılı Kanun'un 362/1-(a), 366. ve 352. maddeleri uyarınca REDDİNE, kararın bir örneğinin kararı veren Bölge Adliye Mahkemesine gönderilmesine, 13.01.2022 tarihinde oy birliği ile karar verildi.
Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için destek@ictihatlar.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.