Abaküs Yazılım
17. Hukuk Dairesi
Esas No: 2016/14467
Karar No: 2019/6014
Karar Tarihi: 14.05.2019

Yargıtay 17. Hukuk Dairesi 2016/14467 Esas 2019/6014 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Taraflar arasındaki trafik kazası sonucu meydana gelen davadaki maddi tazminat istemi üzerine yapılan yargılama sonucunda, davacının kazanın tam kusurlusu olmaması sebebiyle tarafların kusur oranları dikkate alındı ve davalıların sorumluluklarına göre 10,962 TL tutarında maddi tazminatın tahsiline karar verildi. Ancak, davalıların müterafık kusur ve hatır taşıması savunmaları üzerinde yeterince durulmayarak, tazminattan indirim yapılıp yapılmayacağı hususu yeterince araştırılmadı ve hüküm hatasız değildi. Davacının müterafık kusuru ve hatır taşıması sebebiyle yürürlükte olan 818 sayılı Borçlar Kanunu'nun 43. ve 44. maddeleri uyarınca tazminattan indirim yapılması gerektiği kararına varılmalıydı. Bu nedenle, davalıların temyiz itirazları kabul edilerek verilen hüküm bozuldu. Kanun maddeleri olarak; 818 sayılı Borçlar Kanunu'nun 43. ve 44. maddeleri açıklandı.
17. Hukuk Dairesi         2016/14467 E.  ,  2019/6014 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Ticaret Mahkemesi


    Taraflar arasındaki tazminat davasının yapılan yargılaması sonunda davanın kabulüne dair hükmün süresi içerisinde davalı ... vekilince temyiz edilmesi üzerine dosya incelendi, gereği düşünüldü:

    -K A R A R-

    Davacı vekili, 05/05/2011 tarihinde meydana gelen trafik kazasında asli kusurlu ... "nun sürücüsü olduğu sigorta poliçesi bulunmayan motorsiklet ile tali kusurlu olan ... "nın kullandığı kamyonetin karıştığı kazada motorsiklette yolcu konumundaki davacının daimi sakat kaldığını, davalı ..."nın ... Yönetmeliği"nin 9. maddesi gereğince trafik sigortası yaptırmamış, işletenlerin neden olduğu bedensel zararlar için kişi başına sakatlık halinde kaza tarihi itibariyle trafik sigorta limiti olan 175.000,00 TL bedeni teminat sağladığını, aynı zamanda diğer davalı ...Ş."nde kamyonetin sigortacısı olması nedeniyle ZMMS gereğince sigorta limiti dahilinde sorumlu olduğunu beyanla, fazlaya ilişkin hakları saklı kalmak kaydıyla 3.000,00 TL maddi tazminatın davalılardan sorumluluklarına göre tahsiline karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
    Davalılar vekilleri, davanın reddini savunmuştur.
    Mahkemece toplanan deliller ve tüm dosya kapsamına göre; davanın kabulü ile 10.962,00-TL"nin davalıların kusur oranları dikkate alınarak 8.769,60-TL"sinin davalı ... Hesabından 14/06/2013 tarihinden itibaren yürütülecek yasal faizi ile birlikte geri kalan 2.192,40-TL"nin 20/06/2013 tarihinden itibaren yasal faizi ile birlikte Sompo Japan A.Ş"den tahsiline karar verilmiş; hüküm, davalı ... vekili tarafından temyiz edilmiştir.
    1-Dosya içerisindeki bilgi ve belgelere, mahkeme kararının gerekçesinde dayanılan delillerin tartışılıp, değerlendirilmesinde usul ve yasaya aykırı bir yön bulunmamasına göre, davalı ... vekilinin aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan sair temyiz itirazlarının reddi gerekmiştir.
    2-Dava trafik kazasından kaynaklanan cismani zarar nedeniyle maddi tazminat istemine ilişkindir.
    818 sayılı Borçlar Kanunu"nun "tazminat miktarının tayini" başlıklı 43. maddesinde (6098 sayılı TBK 51. md); hakimin, tazminatın türü ve kapsamının derecesini, durum ve mevkiinin gereğine ve hatanın ağırlığına göre belirleyeceği belirtilmiş;"Tazminatın tenkisi" başlıklı 44.maddesinde (6098 sayılı TBK 52. md)ise; zarar gören taraf, zarara razı olduğu veya kendisinin eylemi zararın doğmasına ya da zararın artmasına yardım ettiği ve zararı yapan kişinin durum ve mevkiini ağırlaştırdığı takdirde hakimin, zarar ve ziyan tutarını indirebileceği veya zarar ve ziyanı hüküm altına almaktan vazgeçebileceği açıklanmıştır.
    Somut olayda davacının yolcu olarak bulunduğu motor sürücüsü ..."nun trafik kazası tespit tutanağına göre sürücü belgesinin olmadığı ve ayrıca ceza dosyası içeriğine göre de 117 mg/dl alkollü olduğu ayrıca; Adli Tıp Kurumu raporunda davacının kaza nedeniyle travmatik beyin kanaması geçirdiği anlaşılmaktadır. Bu durumda tam kusura göre hesap yapılarak, alkollü ve ehliyetsiz sürücünün aracına bilerek binmek ve kask takmamadan dolayı müterafık kusur indiriminin değerlendirilmesi gerekmektedir.
    Diğer yönden; davalı tarafça hatır taşıması savunmasında bulunulmuştur. Hatır taşımaları bir menfaat karşılığı olmadığı cihetle, bu gibi taşımalarda 818 sayılı BK.’nun 43. maddesi uyarınca tazminattan uygun bir indirim yapılması, gerek öğretide gerekse Yargıtay İçtihatlarında benimsenmiş ve yerleşmiş bulunmaktadır. Hâkim, tazminattan mutlaka indirim yapmak zorunda değilse de, bunun dahi gerekçesini kararında tartışması ve nedenlerini göstermesi gerekir. O halde mahkemece, bu savunma üzerinde durularak, taşımanın hatır için olup olmadığı, tarafların yakınlığı, varsa hatır için taşımanın kimin arzusu ve ne amaçla yapıldığı gibi olayın özel şartları göz önüne alınarak araştırma ve inceleme yapılması gerekmekte olup davalının savunmasına itibar edilmeyerek ve karar yerinde tartışılmayarak hüküm kurulmuş olması doğru görülmemiştir.
    Bu durumda mahkemece davalının müterafik kusur ve hatır taşıması savunmaları üzerinde durularak ve tarafların delilleri toplanarak kaza tarihinde yürürlükte olan 818 sayılı BK"nun 43. ve 44. maddesi uyarınca tazminattan indirim yapılması gerekip gerekmediği hususu karar yerinde tartışılıp değerlendirilerek, kabul edilmesi halinde hatır taşıması ve müterafık kusur için ayrı ayrı %20 oranında indirim yapılması gerekirken eksik araştırma ve inceleme ile yazılı şekilde hüküm kurulması bozmayı gerektirmiştir.
    SONUÇ: Yukarıda (1) nolu bentte açıklanan nedenlerle davalı ... vekilinin sair temyiz itirazlarının REDDİNE, (2) nolu bentte açıklanan nedenlerle davalı ... vekilinin temyiz itirazlarının kabulü ile verilen hükmün BOZULMASINA, peşin alınan harcın istek halinde temyiz eden davalı ... Hesabına geri verilmesine 14/05/2019 gününde oybirliğiyle karar verildi.






    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi