Abaküs Yazılım
9. Hukuk Dairesi
Esas No: 2022/1
Karar No: 2022/557
Karar Tarihi: 19.01.2022

Yargıtay 9. Hukuk Dairesi 2022/1 Esas 2022/557 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Dava işçi alacaklarına ilişkindir. Davacı işçi, işyerinde derece intibakının hatalı yapıldığını iddia ederek, işe alındığı tarih itibariyle derecesinin tespiti ile ücret ve diğer alacaklarının davalı işverenden tahsilini istemiştir. Mahkeme, davacının iddialarını kabul ederek alacakların hüküm altına alınmasına karar vermiştir. Yargıtay 22. Hukuk Dairesi, dava konusu alacakların belirsiz alacak davasına konu edilemeyeceği gerekçesiyle kararı bozmuştur. Ancak, Hukuk Genel Kurulu direnme kararı vererek, dava dosyasının Dairelerine gönderilmesine karar vermiştir. Daire, yapılan inceleme sonucunda davacının taleplerinin hukuki ve usuli olarak kabul edilemez olduğuna karar vermiştir. Uyuşmazlığın çözümünde;
1- 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun 319. maddesi uyarınca belirsiz alacak davası açılamayacağı,
2- 4857 sayılı İş Kanunu'nun 24. maddesi uyarınca işçilere derece, kıdem ve ücretlerinin tespitiyle ilgili işverenin açık ve net bir şekilde belirtilmiş bir kurala uygun davranmakla yükümlü olduğu
hususları dikkate alınmıştır.
9. Hukuk Dairesi         2022/1 E.  ,  2022/557 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :İş Mahkemesi
    DAVA TÜRÜ : ALACAK

    Davacı İsteminin Özeti:
    Davacı vekili, müvekkilinin davalı ... Bakanlığının ... Tersane Komutanlığı işyerinde işçi olarak çalışmaya devam ettiğini, sendika üyesi olup işyerinde uygulanan toplu iş sözleşmesi hükümlerinden yararlandığını, davalı işverence işe başlarken derece intibakının hatalı yapıldığını, işyerinde bu konuda birçok ihtilaf olduğundan düzeltmeye yönelik davalı ile işçileri temsilen sendika arasında 21.02.2012 tarihinde bir protokol de yapıldığını ileri sürerek ve davanın belirsiz alacak davası olarak açıldığını belirterek, müvekkilinin işe alındığı tarih itibariyle derecesinin tespiti ile ücret ve diğer alacaklarının davalıdan tahsilini istemiştir.
    Davalı Cevabının Özeti:
    Davalı vekili, dava konusu edilen alacakların zamanaşımına uğradığını, davanın belirsiz alacak davası olarak açılamayacağını ve hukuki yarar yokluğundan reddinin gerektiğini, dava konusu intibak ve derecelerle ilgili işverence uygun görülen işçilerin intibaklarının bir protokol sonrası yapıldığını ancak geriye yönelik bir ödemenin söz konusu olamayacağını savunarak davanın reddini istemiştir.
    Mahkeme Kararının Özeti:
    Mahkemece, toplanan kanıtlara ve aldırılan bilirkişi raporuna dayanılarak, davanın kabulüne dair hüküm kurularak fark ücret, ikramiye, ilave tediye ve teşvik primi alacakları hüküm altına alınmıştır.
    Yargıtay Bozma Kararının Özeti :
    Mahkeme kararı, taraflar vekillerince temyiz edilmiştir.
    Kararın taraf vekillerince temyizi üzerine Yargıtay ( Kapatılan) 22. Hukuk Dairesinin 12.12.2019 tarihli kararıyla, dava konusu alacakların belirsiz alacak davasına konu edilemeyecekleri ve davanın usulden reddi gerektiğine yönelik gerekçeyle hükmün bozulmasına karar verilmiştir.
    Direnme Kararının Özeti :
    Mahkemece, önce intibakının doğru olarak yapılıp sonra da uzunca bir süreye ilişkin Toplu İş Sözleşmesi artışlarından kaynaklanan alacaklarını belirlemesi davacı işçinin eğitim ve sosyal durumu dikkate alındığında kendisinden beklenemeyeceği gibi söz konusu alacakların belirlenebilmesi için işverende bulunan bilgi ve belgelerin verilmesi ve tahkikata ihtiyaç duyulduğu gerekçesiyle bozma kararına karşı direnilmesine karar verilmiştir.

    Hukuk Genel Kurulu Kararının Özeti :
    Direnme kararı, taraflar vekillerince temyiz edilmiştir.
    Mahkemece, 10.06.2021 tarihli ek karar ile davacı vekilinin temyiz başvurusunun yapılmamış sayılmasına karar verilmiştir.
    Yargıtay Hukuk Genel Kurulunun 02.11.2021 tarihli kararıyla, davacı vekilinin temyizi yönünden Mahkemece verilen temyiz isteminden vazgeçmiş sayılmasına dair 10.06.2021 tarihli ek kararın onanmasına, davalı vekilinin temyizi yönünden ise Toplu İş Sözleşmesi artışlarından kaynaklanan alacaklarını belirlemesi, davacı işçinin eğitim ve sosyal durumu dikkate alındığında kendisinden beklenemeyeceği gibi söz konusu alacakların belirlenebilmesi için işverende bulunan bilgi ve belgelerin verilmesi ve tahkikata ihtiyaç duyulduğundan, Mahkemece davanın belirsiz alacak davası olarak görülmesinin yerinde olduğu gerekçesiyle direnme uygun bulunduğundan işin esasına ilişkin diğer temyiz itirazlarının incelenmesi için dosyanın Dairemize gönderilmesine karar verilmiştir.
    Yargıtay Hukuk Genel Kurulunun 02.11.2021 tarihli kararıyla, dava dosyasının Dairemize gönderilmesi üzerine, Tetkik Hakimi tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:

    Y A R G I T A Y K A R A R I

    Dosyadaki yazılara, kararın dayandığı delillerle kanuni gerektirici sebeplere ve özellikle delillerin takdirinde bir isabetsizlik görülmemesine göre, davalı vekilinin yerinde bulunmayan bütün temyiz itirazlarının reddi ile usul ve kanuna uygun olan hükmün ONANMASINA, davalı ... haçtan muaf olduğundan harç alınmasına yer olmadığına, 19.01.2022 tarihinde oy birliğiyle karar verildi.

    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi