Abaküs Yazılım
15. Hukuk Dairesi
Esas No: 2015/5930
Karar No: 2016/2569
Karar Tarihi: 04.05.2015

Yargıtay 15. Hukuk Dairesi 2015/5930 Esas 2016/2569 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Dava, eser özleşmesinden kaynaklanan iş bedeli ve şantiye binasının bedelinin tahsili istemine ilişkin. Davacı taşeron, davalı yüklenici konumunda. Davacı tamamlanmayan işin ve şantiye bedelinin kendisine ödenmediğini ileri sürerek alacağının tahsiline karar verilmesini istemiştir. Yargılama sırasında davacının hakettiği iş bedeli belirlenmiş. Ancak KDV iş bedeline eklenmemiştir. Sözleşme ifa ile sonuçlanmadan feshedildiğinden ve davacı tarafından yapılan bina ve ekleri davalının kullanımında kalmıştır. Bu nedenle davacı, imalâtlarının bedelini de \"sebepsiz zenginleşme\" hükümleri gereği davalıdan isteyebilir. Mahkeme kararı, bilirkişi kurulundan ek rapor alınarak davacının imâl edilen bina ve eklerinin yapıldığı yıl serbest piyasa rayiç fiyatlarına göre bedeli hesap ettirilmeli, bu suretle belirlenecek alacağa hakedilen iş bedeli ilave edilerek davacının toplam alacağı saptanmalıdır. 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu'nun 471/4. maddesi uyarınca, eserin meydana getirilmesinde kullanılacak araç ve gereçleri taşeron kendisi sağlamak zorunda ise de, sözleşme ifa ile sonuçlanmadan feshedildiğinden ve davacı tarafından yapılan bina ve ekleri sökülüp götürülmeyip davalının kullanımında kaldığı
15. Hukuk Dairesi         2015/5930 E.  ,  2016/2569 K.
"İçtihat Metni"

Mahkemesi :Ticaret Mahkemesi

Yukarıda tarih ve numarası yazılı hükmün temyizen tetkiki taraf vekillerince istenmiş ve temyiz dilekçelerinin süresi içinde verildiği anlaşılmış olmakla dosyadaki kağıtlar okundu gereği konuşulup düşünüldü:

- K A R A R -

Dava, eser özleşmesinden kaynaklanan iş bedeli ile davacı tarafından yapılıp davalının kullanımında kalan şantiye binasının bedelinin tahsili istemine ilişkin olup, mahkemenin; davanın kısmen kabulüne dair kararı taraf vekilleri tarafından temyiz edilmiştir.
1-Dosyadaki yazılara, kararın dayandığı delillerle yasaya uygun gerektirici nedenlere ve özellikle delillerin takdirinde bir isabetsizlik bulunmamasına göre taraf vekillerinin aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan sair temyiz itirazları yerinde görülmemiş, reddi gerekmiştir.
2-Taraf vekillerinin diğer temyiz itirazlarına gelince;Uyuşmazlık, 03.01.2013 tarihli taşeronluk sözleşmesinden kaynaklanmaktadır. Davacı bu sözleşmenin taşeronu, davalı ise yüklenicisi konumundadır. Sözleşmenin 2. maddesinde yapılacak işin, ... Podyum Nilüfer Yaşam ve Rekreasyon Alanı İnşaatının kaba işçiliği olacağı belirtilmiş; yine sözleşmenin 10. maddesinde işin bedeli, kalıp malzeme+işçiliği: 10,50 TL/m2 + KDV, beton döküm işçiliği: 3,50 TL/m3 + KDV ve demir işçiliği 250 TL/ton + KDV olarak saptanmıştır. Davacı taşeron eldeki davada, iş tamamlanmadan davalı tarafından işten el çektirildiğini, iş bedelinin bir kısmının ve şantiye bedelinin kendisine ödenmediğini ileri sürerek alacağının tahsiline karar verilmesini istemiştir.Yargılama sırasında alınan bilirkişi kurulu raporunda davacının hakettiği iş bedeli sözleşmedeki birim fiyatlara uygun olarak hesap edilmiş ve 370.653,82 TL olarak saptanmıştır. Belirlenen bu bedele ise KDV ilave edilmemiştir. Oysa ki, yukarıda sözü edilen sözleşmenin 10. maddesi uyarınca iş bedeline KDV ilave edilerek davacının hakettiği iş bedeli saptanmalıdır. Bu durum karşısında davacının yaptığı imalâtlara göre hakettiği iş bedeli 437.371,51 TL olmaktadır. Bu nedenle davacının alacağı tespit edilirken KDV"nin iş bedeline ilave edilmemiş olması doğru değildir.Öte yandan, sözleşme tarihinde yürürlükte bulunan 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu"nun 471/4. maddesi uyarınca, eserin meydana getirilmesinde kullanılacak araç ve gereçleri taşeron kendisi sağlamak zorunda ise de, sözleşme ifa ile sonuçlanmadan feshedildiğinden ve davacı tarafından yapılan bina ve ekleri sökülüp götürülmeyip davalının kullanımında kaldığından davacı bu imalâtların bedelini de "sebepsiz zenginleşme" hükümleri gereği davalıdan isteyebilir. İmalâtının bedelinin ise, imalatın davalı yüklenicide kaldığı yıl yıl serbest piyasa rayiç fiyatlarına göre belirlenmesi gerekir. Oysa, hükme esas alınan bilirkişi kurulu raporunda davalının kullanımında kalan şantiye ve mutfak binasının bedeli sözleşme hükümlerine göre belirlenmiştir. Bu nedenle bu yönden de bilirkişi raporunun yerinde olduğundan söz edilemez.Bu durum karşısında mahkemece yapılacak iş, bilirkişi kurulundan ek rapor alınarak davacı tarafından imâl edilen şantiye ve mutfak binasının yapıldığı yıl serbest piyasa rayiç fiyatlarına göre bedeli hesap ettirilmeli, bu suretle belirlenecek alacağa hakedilen 437.371,51 TL tutarındaki iş bedeli ilave edilerek davacının toplam alacağı saptanmalıdır. Yine mali müşavir bilirkişiden alınacak ek raporla bu işe ilişkin olarak davalı tarafından yapılan toplam ödeme denetime elverişle şekilde hesap ettirilip, hakedilen alacaktan mahsup edilerek varsa davacının kalan alacağı saptanıp hüküm altına alınmalıdır.Yukarıda açıklanan yönteme uygun düşmeyen ve eksik incelemeye dayalı mahkeme kararının bozulması gerekmiştir.
SONUÇ: Yukarıda 1. bentte açıklanan nedenlerle taraf vekillerinin sair temyiz itirazlarının reddine, 2. bent uyarınca diğer temyiz itirazlarının kabulüyle kararın BOZULMASINA, ödedikleri temyiz peşin harçlarının istek halinde temyiz eden taraflara geri verilmesine, karara karşı tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içinde karar düzeltme isteminde bulunulabileceğine 04.05.2015 gününde oybirliğiyle karar verildi.


Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


Avukat Web Sitesi