Abaküs Yazılım
Ceza Bölümü
Esas No: 1999/40
Karar No: 1999/32

Uyuşmazlık Mahkemesi Ceza Bölümü 1999/40 Esas 1999/32 Karar Sayılı İlamı

Ceza Bölümü 1999/40 E., 1999/32 K.

  • EVRAKTA SAHTEKARLIK
  • OLUMSUZ GÖREV UYUŞMAZLIĞI
  • UYUŞMAZLIK MAHKEMESİ
  • 2247 S. UYUŞMAZLIK MAHKEMESİNİN KURULUŞ VE İŞLEYİŞİ HAK... [ Madde 14 ]
  • 2247 S. UYUŞMAZLIK MAHKEMESİNİN KURULUŞ VE İŞLEYİŞİ HAK... [ Madde 1 ]
  • 2247 S. UYUŞMAZLIK MAHKEMESİNİN KURULUŞ VE İŞLEYİŞİ HAK... [ Madde 19 ]
  • 2247 S. UYUŞMAZLIK MAHKEMESİNİN KURULUŞ VE İŞLEYİŞİ HAK... [ Madde 27 ]
  • "İçtihat Metni"

    OLAY : Kahramanmaraş 2.Mknz.P.Tb. 5.Mknz.P.Bl.Komutanlığı emrinde görevli P.Er sanık E.A."ın, 23.11.1996 günü, Kışla Nizam Karakol Nöbetçi Subayı yerine izin belgesine sahte imza atarak çarşı iznine çıktığı, ancak terhis olan sanığın askerlikle ilişkisi kesildiğinden, askeri suç olmayan ve askeri bir suça da bağlı bulunmayan evrakta sahtekarlık suçundan dolayı hakkında hazırlık soruşturmasını yürüten 6.Kolordu Komutanlığı Askeri Savcılığı 28.4.1997 gün ve E: 1997/278, K: 1997/7 sayıyla; yargılama görevinin adli yargıya ait olduğu gerekçesiyle görevsizliğine, dosyanın görevli savcılığa gönderilmesine karar vermiştir.

    Kahramanmaraş Cumhuriyet Başsavcılığı: 21.8.1997 gün ve E: 1997/1867, K: 1997/903 sayılı iddianameyle; olay bölümünde açıklanan hususları tekrar ederek sanığın Türk Ceza Kanunu"nun 345 ve 347. maddeleri uyarınca cezalandırılması istemiyle kamu davası açmıştır.

    KAHRAMANMARAŞ 2. ASLİYE CEZA MAHKEMESİ: 3.2.1999 gün ve E: 1997/644 - K: 1999/45 sayıyla; suç gününde asker kişi olan sanığın, yüklenen eylemi askeri mahalde, askeri varaka üzerinde işlediğinin ileri sürülmesine göre, davaya bakma görevinin askeri yargıya ait olduğu gerekçesiyle mahkemenin görevsizliğine, dosyanın 6. Kolordu Komutanlığı Askeri Mahkemesi"ne gönderilmesine, ancak bundan önce görevsizlik kararı ayrı yargı yerleri arasında olduğundan görevli yargı yerinin belirlenmesi amacıyla dosyanın Uyuşmazlık Mahkemesi Başkanlığı"na gönderilmesine karar vermiş, temyiz edilmeyen karar kesinleşmiştir.

    Dosya, Kahramanmaraş Cumhuriyet Başsavcılığı"nın 1.9.1999 gün ve 97/1867 sayılı yazısı ile Uyuşmazlık Mahkemesi Başkanlığı"na gönderilmiştir. İNCELEME VE GEREKÇE: Uyuşmazlık Mahkemesi Ceza Bölümünün, Ali HÜNER"in Başkanlığında, Üyeler; Cengiz ERDOĞAN, Refik DİZDAROĞLU, Keskin KAYLAN, Necmettin ÖZKAN, Recep SÖZEN, Ahmet ALKIŞ"ın katılımlarıyla yapılan 8.11.1999 günlü toplantısında, Raportör-Hakim G. Fatma BÜYÜKEREN"in başvurunun reddi yolundaki raporu ve dosyadaki belgeler okunduktan; ilgili Başsavcılarca görevlendirilen Yargıtay Cumhuriyet Savcısı Mustafa EKİNCİ ile Askeri Yargıtay Başsavcı Yardımcısı Önder BAŞOĞUL"un başvurunun reddine ilişkin yazılı ve sözlü açıklamaları dinlendikten sonra GEREĞİ GÖRÜŞÜLÜP DÜŞÜNÜLDÜ:

    USULE İLİŞKİN İNCELEME

    2247 sayılı Uyuşmazlık Mahkemesinin Kuruluş Ve İşleyişi Hakkında Kanun"un "Mahkemenin Görevi" başlığını taşıyan 1. maddesinde: "Uyuşmazlık Mahkemesi; Türkiye Cumhuriyeti Anayasası ile görevlendirilmiş, adli, idari ve askeri yargı mercileri arasındaki görev ve hüküm uyuşmazlıklarını kesin olarak çözmeye yetkili ve bu yasayla kurulup görev yapan bağımsız bir yüksek mahkeme" olarak belirtilmiştir.

    Aynı Yasa"nın "Olumsuz Görev Uyuşmazlığı" başlığını taşıyan 14. maddesinde, olumsuz görev uyuşmazlığının bulunduğunun ileri sürülebilmesi için adli, idari veya askeri yargı mercilerinden en az ikisinin yanları, konusu ve sebebi aynı olan davada kendilerini görevsiz görmeleri ve bu yolda verdikleri kararların kesin veya kesinleşmiş olması gerektiği öngörülmüştür. Aynı Yasa"nın "Yargı Mercilerinin Uyuşmazlık Mahkemesine Başvurmaları" başlığını taşıyan 19. maddesinde, "Adli, İdari, askeri yargı mercilerinden birisinin kesin veya kesinleşmiş görevsizlik kararları üzerine kendisine gelen bir davayı incelemeye başlayan veya incelemekte olan bir yargı mercii davada görevsizlik kararı veren merciin görevli olduğu kanısına varırsa, gerekçeli bir karar ile görevli merciin belirlenmesi için Uyuşmazlık Mahkemesine başvurur ve elindeki işin incelenmesini Uyuşmazlık Mahkemesinin karar vermesine değin erteler" hükmü yer almıştır.

    Yine aynı Yasa"nın 27. maddesi, "Uyuşmazlık Mahkemesi, uyuşmazlık çıkarmaya, veya görev uyuşmazlıklarına ilişkin istemleri önce şekil ve süre açısından inceler; yöntemine uymayan veya süresi içinde ileri sürülmemiş istemleri reddeder" hükümlerini içermektedir.

    Olayda, 6. Kolordu Komutanlığı Askeri Savcılığı"nca verilen görevsizlik kararı üzerine, Kahramanmaraş Cumhuriyet Başsavcılığı"nca açılan kamu davası hakkında Kahramanmaraş 2. Asliye Ceza Mahkemesi, mahkemenin görevsizliğine ve oluşan olumsuz görev uyuşmazlığının çözümlenmesi için dosyanın Uyuşmazlık Mahkemesi"ne gönderilmesine karar vermiştir.

    Öncelikle, 2247 sayılı Yasa"nın 14. maddesinde öngörüldüğü biçimde olumsuz görev uyuşmazlığının oluşup oluşmadığının saptanması gerekmektedir. Uyuşmazlık Mahkemesi"nce görev uyuşmazlıklarının çözüme kavuşturulabilmesi için ortada, bir yargı yolu uyuşmazlığı bulunması zorunludur.

    Başka bir anlatımla; iki ayrı yargı düzeni içinde yer alan yargı mercilerince verilmiş kesin veya kesinleşmiş bulunan görevsizlik kararları mevcut olmalıdır. 6. Kolordu Komutanlığı Askeri Savcılığı"nca verilen görevsizlik kararı yargı kararı niteliğinde olmadığı gibi Askeri Savcılık da 2247 sayılı Yasa"nın 14. maddesinde belirtilen yargı mercilerinden değildir. Açıklanan nedenlerle, Mahkememize gönderilen dosyada, 2247 sayılı Yasa"nın 14. maddesinde belirtilen olumsuz görev uyuşmazlığı bulunmadığı gibi 19. maddede açıklanan görevli merciin belirlenmesi için başvurma şartları da oluşmadığından, aynı Yasa"nın 1. ve 27. maddeleri uyarınca Uyuşmazlık Mahkemesi"nin görev alanı dışında kalan hususlar ile ilgili başvurunun reddedilmesi gerekmektedir.

    SONUÇ : Anlaşmazlığın niteliğine göre, 2247 sayılı Yasa"nın 1 ve 27. maddeleri uyarınca Uyuşmazlık Mahkemesi"nin görevine girmeyen BAŞVURUNUN REDDİNE, 8.11.1999 gününde kesin olarak OYBİRLİĞİ ile karar verildi.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi