Abaküs Yazılım
15. Hukuk Dairesi
Esas No: 2015/5680
Karar No: 2016/2544
Karar Tarihi: 04.05.2016

Yargıtay 15. Hukuk Dairesi 2015/5680 Esas 2016/2544 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Dava, eser sözleşmesinden kaynaklanan alacağın tahsiline karar verilmesi istemine ilişkindir. Davalı, reddini savunmuş ancak mahkeme davanın kabulüne hükmetmiştir. Davacı, alacağın reeskont faizi ile tahsiline karar verilmesini istemiştir ve mahkemece en yüksek ticari avans ve reeskont faizi ile hüküm kurulmuştur. Ancak bu, HMK'nın 26. maddesine aykırıdır ve infazda tereddüt yaratacak şekilde hüküm kurulmuştur. Bu nedenle hüküm, 1. bentte açıklanan nedenlerle davalının sair temyiz itirazlarının reddine, 2. bentte ise \"... en yüksek ticari avans ve\" ibaresinin çıkarılarak hüküm düzeltildikten sonra onanmıştır. Kanun maddeleri olarak ise HMK'nın 26. maddesi ve 297. maddesi, 6100 sayılı Yasa'nın geçici 3. maddesi, 1086 sayılı HUMK'nın 438/VII. maddesi gösterilmiştir.
15. Hukuk Dairesi         2015/5680 E.  ,  2016/2544 K.

    "İçtihat Metni"

    Mahkemesi :Ticaret Mahkemesi

    Yukarıda tarih ve numarası yazılı hükmün duruşmalı olarak temyizen tetkiki davalı vekili tarafından istenmiş olmakla duruşma için tayin edilen günde davacı vekili Avukat ... ile davalı vekili Avukat ... geldi. Temyiz dilekçesinin süresi içinde verildiği anlaşıldıktan ve hazır bulunan taraflar avukatları dinlendikten sonra vaktin darlığından ötürü işin incelenerek karara bağlanması başka güne bırakılmıştı. Bu kere dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra işin gereği konuşulup düşünüldü:

    - K A R A R -

    Dava, eser sözleşmesinden kaynaklanan alacağın tahsiline karar verilmesi istemine ilişkin olup, davalı reddini savunmuş, mahkemece davanın kabulüne ilişkin verilen karar, davalı tarafından temyiz edilmiştir.
    1-Dosyadaki yazılara, kararın dayandığı delillerle yasaya uygun gerektirici nedenlere ve özellikle taraflar arasındaki 08.11.2011 tarihli sözleşmenin C.1-12 maddesi hükmünce... işlemlerinden davacı sorumlu ise de, davada sorumluluğuna ilişkin davalı tarafından ödeme yapıldığının kanıtlanamamış olmasına, iş sahibi .... tarafından yapılan ödemenin davacı sorumluluğunda kalan kısmının davalıdan tahsili halinde davacıya rücu edebileceğinin tabiî bulunmasına, bu aşamada mahsubu gereken prim borcunun henüz bulunmadığının anlaşılmasına göre davalının aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan diğer temyiz itirazları yerinde görülmemiş, reddi gerekmiştir.
    2-Davada alacağın reeskont faizi ile tahsiline karar verilmesi istenilmiş, mahkemece hükmedilen miktara en yüksek ticari avans ve reeskont faizi ile tahsiline karar verilmiştir. Bu hali ile HMK"nın 26. maddesine aykırı olarak talep aşıldığı gibi anılan Yasa"nın 297. maddesi uyarınca infazda tereddüt yaratacak şekilde hüküm kurulması usul ve yasaya aykırı olmuş, kararın bozulması gerekmiş ise de yapılan bu yanlışlığın giderilmesi yeniden yargılamayı gerektirmediğinden hükmün 6100 sayılı Yasa"nın geçici 3. maddesi yollaması ile 1086 sayılı HUMK"nın 438/VII. maddesi uyarınca hükmün düzeltilerek onanması uygun bulunmuştur.

    SONUÇ: Yukarıda 1. bentte açıklanan nedenlerle davalının sair temyiz itirazlarının reddine, 2. bentte açıklanan nedenlerle hükmün 1. bendinde yer alan “... en yüksek ticari avans ve” ibaresinin çıkarılmak sureti ile hükmün DÜZELTİLEREK ONANMASINA, 1.350,00 TL duruşma vekâlet ücretinin davacıdan alınarak Yargıtay"daki duruşmada vekille temsil olunan davalıya verilmesine, ödediği temyiz peşin harcının istek halinde temyiz eden davalıya geri verilmesine, karara karşı tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içinde karar düzeltme isteminde bulunulabileceğine 04.05.2016 gününde oybirliğiyle karar verildi.




    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi