9. Ceza Dairesi 2015/13897 E. , 2015/6539 K.
"İçtihat Metni"Mahkemesi : Ağır Ceza
Suç : Uyuşturucu madde ticareti yapma
Hüküm : 1- Sanıklar ... ve ... hakkında; TCK"nın 188/3-4, 62/1, 52/2-4, 53/3, 63, 54. maddeleri uyarınca mahkumiyet
2- Sanık ... ve... hakkında; CMK"nın 223/2-e maddesi uyarınca; Beraat
Sanıklar ... ve... hakkında duruşmalı, sanıklar ... ve... hakkında duruşmasız olarak yapılan inceleme sonunda gereği düşünüldü;
5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanununun "İfade ve sorgunun tarzı" kenar başlıklı 147. maddesinin 1. fıkrasının h bendinde "İfade ve sorgu işlemlerinin kaydında, teknik imkânlardan yararlanılır.", " Sanığın duruşmadan bağışık tutulması" kenar başlıklı 196. maddesinin 4. fıkrasında ise "Yukarıdaki fıkralar içeriğine göre sanığın aynı anda görüntülü ve sesli iletişim tekniğinin kullanılması suretiyle sorgusunun yapılabilmesi olanağının varlığı hâlinde bu yöntem uygulanarak sorgu yapılır." hükümlerine yer verilmiştir.
Ayrıca, Ceza Muhakemesinde Ses ve Görüntü Bilişim Sisteminin Kullanılması Hakkında Yönetmelik, 20.09.2011 tarih ve 28060 sayılı Resmî Gazete"de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Anılan Yönetmelikte, ceza infaz kurumunda, kovuşturma aşamasında ilgili makam tarafından kabul edilen, mazeretleri nedeniyle hazır bulunamayan veya yargı çevresi dışında bulunan kişilerin dinlenilmesinde SEGBİS"in kullanılmasına ilişkin usul ve esaslar belirlenmiştir.
Anılan yönetmeliğin " Kayıtların saklanması " kenar başlıklı 6. maddesinde "SEGBİS ile elde edilen kayıtlar, nitelikli elektronik imza ile imzalanarak güvenli bir şekilde talep eden makam tarafından saklanır.", "Kayıtların taraflara verilmesi ve izlenmesi " kenar başlıklı 8. maddesinde " Ses ve görüntü kayıtları taraflara verilmez ancak yazılı tutanağa dönüştürülen kayıtlar kanunlarda öngörülen şartlara uygun olarak verilebilir. Talep veya itiraz halinde ses ve görüntü kayıtları, kanunlarda öngörülen şartlara uygun olarak soruşturma ve kovuşturma makamı gözetiminde ilgilisine izletilebilir.", "Kayıtların kanun yolu makamlarına gönderilmesi" kenar başlıklı 22. maddesinde ise "Kanun yollarına müracaat halinde ses ve görüntü kayıtları itiraz, istinaf veya temyiz merciine gönderilir." hükümlerini içermektedir.
Ceza Muhakemesi Kanununun 196. maddesinin ikinci fıkrasında, alt sınırı beş yıl ve daha fazla hapis cezasını gerektiren suçlarda, sanıkların bizzat mahkemesince sorguya çekilmesi öngörülmüştür. İstinabe yasağıda denen bu halde, SEGBİS kullanılmak suretiyle ifade alınmasında; asıl mahkemesince bizzat ilgilisine soru yöneltilebilmesi, sanık, tanık, bilirkişi vs. kişiler açısından da yargılamayı yapan mahkeme heyetinin doğrudan görülebilmesi, savunmanın bizzat yapılarak beyanda bulunabilmesi suretiyle yüzyüzelik ilkesinin sağlandığı gözetilerek bu işlemin Kanunun öngördüğü anlamda istinabe olarak değerlendirilemeyeceği ve bu nedenle alt sınırı beş yıl ve daha fazla hapis cezasını gerektiren suçlar açısından da kullanılabileceği sonucuna ulaşılmış ise de; SEGBİS ile alınan kovuşturma işlemi kayıtlarının veri taşıyıcılarına aktarılarak dosyasında saklanması ve temyiz kanun yoluna müracaat halinde Yargıtay"a gönderilmesi gerekirken sanıkların sorgularının da yapıldığı duruşma safahatının denetime olanak verecek şekilde CD/DVD"ye kaydedilmemesi suretiyle yukarıda açıklanan usul hükümlerine muhalefet edilmesi,
Kanuna aykırı, Cumhuriyet savcısı, sanıklar... müdafileri ve sanıklar ..."nın temyiz dilekçeleri ile duruşmalı inceleme sırasında sanıklar... ve... müdafilerinin ileri sürdükleri temyiz itirazları bu itibarla yerinde görülmüş olduğundan beraat ve resen de temyize tabi bulunan mahkumiyete ilişkin hükümlerin diğer yönleri incelenmeksizin öncelikle bu sebepten dolayı BOZULMASINA, 12.10.2015 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.
TEFHİM ŞERHİ:
12.10.2015 tarihinde verilen iş bu karar, Yargıtay Cumhuriyet savcısı ..."ın huzurunda, duruşmada sanıklar ..."in savunmasını yapmış bulunan Av. ..., sanık ..."nın savunmasını yapmış bulunan Av. ... ve sanık ..."ın savunmasını yapmış bulunan Av. ..."in yokluklarında, 14.10.2015 tarihinde usulen ve açık olarak tefhim olundu.