Abaküs Yazılım
10. Hukuk Dairesi
Esas No: 2011/14076
Karar No: 2012/1275

Yargıtay 10. Hukuk Dairesi 2011/14076 Esas 2012/1275 Karar Sayılı İlamı

10. Hukuk Dairesi         2011/14076 E.  ,  2012/1275 K.

    "İçtihat Metni"

    Mahkemesi :İş Mahkemesi
    Dava, yersiz ödenen ölüm aylıklarının tahsili için yapılan icra takibine yönelik itirazın iptali istemine ilişkindir.
    Mahkeme, bozma üzerine, davanın kısmen kabulüne karar vermiştir.
    Hükmün, davacı Kurum avukatı tarafından temyiz edilmesi üzerine, temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldıktan ve Tetkik Hâkimi ... tarafından düzenlenen raporla dosyadaki kâğıtlar okunduktan sonra işin gereği düşünüldü ve aşağıdaki karar tespit edildi.
    Kararın, Hukuk Muhakemeleri Kanununun 297. maddesinde (Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanununun 388 ve 389. maddelerinde) tanımlanan unsurları taşıması ve “Hükmün sonuç kısmında, gerekçeye ait herhangi bir söz tekrar edilmeksizin, taleplerden her biri hakkında verilen hükümle, taraflara yüklenen borç ve tanınan hakların, sıra numarası altında; açık, şüphe ve tereddüt uyandırmayacak şekilde gösterilmesi” yönündeki hükümlerinin kararın yazımında dikkate alınması gerekir.
    Dava, 01.11.1996 – 20.08.2004 tarihleri arasında yersiz ödenen ölüm aylıklarının tahsili için yapılan icra takibine yönelik itirazın iptali istemine ilişkindir. Mahkemece, gerekçede, tarafların iddialarında haklı olduğu miktarlar belirtilip; hüküm fıkrasında tekrara ve çelişkiye yer verilmeksizin, davalının itirazında haksız olduğu miktara göre, takibin devam etmesi gereken Kurum asıl alacağı ve faizi belirtilip, buna ilişkin itirazın iptaline ve takibin devamına, hükmün ferileri de buna göre belirlenerek karar verilmesi gerekirken; hüküm fıkrasında, davalının, 29.07.2003 tarihi öncesinde ödenen ölüm aylıklarına ilişkin itirazında haklı olduğu esas alındığı halde; takip masrafı olarak 5,00 TL yerine, 5.000. TL yazılmış olması, Yine, davalının itirazında haklı olduğu belirtilen takip miktarı, davacı Kurum lehine kısmen kabul gibi değerlendirilip, kararın kendi içinde çelişki oluşturularak, hükmün ferilerinin hatalı hesaplanmış olması isabetsiz olduğu gibi; haksız itiraz tazminatının oran olarak belirtilmiş olduğu gözetildiğinde, hükmün bu şekliyle infazının da mümkün bulunmadığı görülmüştür.
    Mahkemece yapılacak iş; davalının itirazında haksız olduğu miktar ve faizi doğru olarak belirlenip, takibin bu miktar üzerinden devamına karar verilmesi; Ayrıca, hükmün ferilerinin de, bulunacak miktar üzerinden hesaplanması gerekirken, kendi içinde çelişki oluşturularak, yazılı şekilde karar verilmiş olması, usul ve yasaya aykırı olup, bozma nedenidir.
    O halde, davacı Kurum vekilinin bu yönleri amaçlayan temyiz itirazları kabul olunmalı ve hüküm bozulmalıdır.
    SONUÇ:Temyiz edilen hükmün yukarıda açıklanan nedenlerle BOZULMASINA, 02.02.2012 gününde oybirliğiyle karar verildi.



    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için destek@ictihatlar.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi