Abaküs Yazılım
İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 12. Hukuk Dairesi
Esas No: 2022/2065
Karar No: 2022/1495
Karar Tarihi: 27.10.2022

BAM Hukuk Mahkemeleri İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 12. Hukuk Dairesi 2022/2065 Esas 2022/1495 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Alacaklı tarafından yapılan ihtiyati haciz talebi mahkeme tarafından reddedilmiştir. İlk derece mahkemesi kararında, faturaların alacaklı olunup olunmadığının net olmadığı ve delillerin yeterli olmadığı belirtilmiştir. İstinaf başvurusunda ise alacaklının talebinin faturalara dayanması ve davalı tarafından itiraz edilmemesi sebebiyle doğruluğunun anlaşılacağı iddiası ileri sürülmüştür. Ancak mahkeme kararı, muaccel alacağın varlığının tespiti gerektiği ve yaklaşık ispat ölçüsüne varan delil değerlendirmesi yapılmasının yeterli olmadığı yönündedir. Bu nedenle istinaf başvurusu esastan reddedilmiştir.
Kanun maddeleri: İİK 257, İİK 258.


T.C.
İSTANBUL
BÖLGE ADLİYE MAHKEMESİ
12. HUKUK DAİRESİ
DOSYA NO: 2022/2065
KARAR NO : 2022/1495
T Ü R K M İ L L E T İ A D I N A
İ S T İ N A F K A R A R I
İNCELENEN KARARIN
MAHKEMESİ: İSTANBUL ANADOLU 8. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
TARİHİ: 31/08/2022
NUMARASI: 2022/741 D. İş 2022/779 Karar
İHTİYATİ HACİZ TALEP EDEN
DAVA: İhtiyati Haciz
İSTİNAF KARAR TARİHİ: 27/10/2022
İhtiyati haciz talebinin reddine ilişkin kararın alacaklı vekili tarafından istinaf edilmesi üzerine dosya kapsamı incelenip gereği görüşülüp düşünüldü;
TALEP : Alacaklı vekili; müvekkili şirket ile davalı şirket arasındaki ticari iş ilişkisi çerçevesinde faturalar düzenlendiğini, davalı şirketin bu zamana kadar sadece 10.000 TL ödeme yaptığını, alacağın tahsili için borçlu ile irtibat kurulduğunu ancak sonuç elde edilemediğini, borçlunun mal kaçırma ve adres değiştirme hazırlıkları içerisinde olduğunu beyan ederek borca yetecek miktarda menkul ve gayrimenkulleri ile 3. şahıslardaki hak ve alacaklarının uygun bir teminat karşılığı muhafaza altına alınarak ihtiyaten haczine karar verilmesini talep etmiştir.
İLK DERECE MAHKEMESİ KARARI:Mahkemece, davacı tarafından sunulan fatura ve sevk irsaliyesi incelendiğinde davacının davalıdan alacaklı olup olmadığı, alacağın varlığı ve miktarı yargılama içinde toplanıp incelenecek deliller ışığında yargılama sırasında ortaya çıkacağı, dosyaya ibraz edilen belgeler, alacağın varlığı, miktarı ve muaccel olduğuna dair yaklaşık olarak ispata yeterli olmadığı, İİK 257. ve devamı madde hükümlerinde ön görülen koşullar gerçekleşmediği gerekçesiyle ihtiyati haciz isteminin bu aşamada reddine karar verilmiştir.
İSTİNAF SEBEPLERİ : Alacaklı vekili; taraflar arasındaki ticari iş ilişkisi çerçevesinde dava dilekçesi ekinde sunulan faturaların düzenlendiğini, borçlu şirketin bu zamana kadar sadece 10.000-TL ödeme yaptığını, davalı şirketin borcunu ödemediğini, davalı şirketin malvarlığını elden çıkarmaya çalıştığını, faturaların alacağı ispat etmeye yeterli olduğu gibi sevk irsaliyelerinde bu hususu doğruladığını, faturaların sistem üzerinden gönderildiğini, davalı tarafın faturalara itiraz etmediğini ve faturaların bu şekilde davalı tarafça kabul edildiğini, bu hususu doğrulayan içerikleri içeren CD'nin dosyaya sunulduğunu, kararın kaldırılarak ihtiyati haciz talebinin kabulüne karar verilmesini talep etmiştir.
GEREKÇE: Talep, İİK’nun 257 vd. devamı uyarınca ihtiyati haciz istemine ilişkindir.İhtiyati haciz kararı verilebilmesi için İİK'nın 257/1.maddesine göre, rehinle temin edilmemiş ve vadesi gelmiş bir para borcunun alacaklısı... ihtiyati haciz talebinde bulunabilir. İİK'nın 258/1. maddesinin 2. cümlesine göre: "İhtiyati haciz kararı verilebilmesi için alacaklı, alacağı ve icabında haciz sebepleri hakkında mahkemeye kanaat getirecek delilleri göstermeye mecburdur." Bu madde uyarınca İhtiyati haciz talep eden, İİK'nın 257/1. maddesi kapsamında bir para borcunun alacaklısı olduğunu, borcun rehinle temin edilmediğini ve borcun vadesinin gelmiş olduğunu yaklaşık olarak mahkemeye kanaat getirecek tarzda ispat etmek durumundadır.Bu düzenlemeye göre de ihtiyati haciz kararı verilmesi için kesin bir ispat aranmamakta ise de; muaccel alacağın varlığı hususunda ihtilaf bulunması, bu ihtilafın çözümü yargılamayı gerektirmesi halinde, kanunun aradığı ihtiyati haciz şartlarının oluşmadığının kabulü gerekmektedir. İhtiyati haciz kararı verilebilmesi için muaccel bir para alacağının bulunması ön koşul olup, varlığı ihtilaflı ve tespite muhtaç olan bir alacak talebi yönünden ortada muaccel veya müeccel bir para alacağı bulunduğu söylenemeyecektir.Somut olayda; faturanın ne şekilde düzenleneceğine ilişkin bir e-posta yazısı ibraz edilmiş olup ihtiyati haciz talep eden alacaklı vekili müvekkili ile davalı arasında gerçekleşen ticari ilişki neticesinde düzenlenen faturalara dayalı ihtiyati haciz talep etmiştir. Salt fatura düzenlenmesi, fatura düzenleyenin alacaklı olduğuna karine teşkil etmez. Talep sahibi tarafından ibraz edilen bilgi ve belgeler göz önüne alındığında yaklaşık ispat ölçüsüne varan delil değerlendirmesi yapılmasına yeterli bulunmadığı, muaccel alacağın varlığının tespiti noktasında yargılama yapılması gerektiğinden mahkemenin ihtiyati haciz talebinin reddi yönündeki kararında isabetsizlik görülmemiştir.
Açıklanan nedenlerle, ihtiyati haciz talep eden alacaklı vekilinin yerinde görülmeyen istinaf başvurusunun esastan reddine karar verilmiştir.
HÜKÜM:Yukarıda açıklanan nedenlerle:
Alacaklı vekilinin istinaf başvurusunun HMK'nun 353(1)b-1 maddesi uyarınca ESASTAN REDDİNE,
Peşin harcın karar harcına mahsubuna başkaca harç alınmasına yer olmadığına,
Alacaklı tarafından yapılan giderlerin üzerinde bırakılmasına,
Dosya üzerinde yapılan inceleme sonunda HMK 362(1)-f maddesi uyarınca kesin olmak üzere oy birliği ile karar verildi.27/10/2022



Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


Avukat Web Sitesi