Abaküs Yazılım
22. Hukuk Dairesi
Esas No: 2014/2871
Karar No: 2014/3467

Yargıtay 22. Hukuk Dairesi 2014/2871 Esas 2014/3467 Karar Sayılı İlamı

22. Hukuk Dairesi         2014/2871 E.  ,  2014/3467 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ : İstanbul Anadolu 6. İş Mahkemesi
    TARİHİ : 30/05/2013
    NUMARASI : 2012/87-2013/271

    Hüküm süresi içinde davalı avukatı tarafından temyiz edilmiş olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:

    Y A R G I T A Y K A R A R I

    Davacı İsteminin Özeti:
    Davacı vekili, davacının davalıya ait işyerinde 07.03.2011 tarihinde finans müdürü olarak çalışmaya başladığını, 13.01.2012 tarihinde iş sözleşmesinin gerekçe gösterilmeden haksız ve geçersiz olarak feshedildiğini ileri sürerek feshin geçersizliği ile işe iadesine ve buna bağlı tazminat ile boşta geçen süre ücretinin hüküm altına alınması isteğinde bulunmuştur.
    Davalı Cevabının Özeti:
    Davalı vekili, feshin işyeri gereklerinden ve ekonomik nedenlerden kaynaklandığını belirterek davanın reddine karar verilmesini talep etmiştir.
    Mahkeme Kararının Özeti:
    Mahkemece, davalının feshin geçerli nedene dayandığını ispatlayamadığı gerekçesiyle davanın kabulüne karar verilmiştir.
    Temyiz:
    Karar, davalı vekili tarafından temyiz edilmiştir.
    Gerekçe:
    4857 sayılı İş Kanunu’nun 18. maddesinde işletmenin, işyerinin veya işin gerekleri kavramına yer verildiği halde, işletmesel karar kavramından söz edilmemiştir. İşveren amaç ve içeriğini belirlemekte serbest olduğu kararları, yönetim hakkı kapsamında alabilir. Geniş anlamda, işletme, işyeri ile ilgili ve işin düzenlenmesi konusunda, bu kapsamda işçinin iş sözleşmesinin feshi dahil olmak üzere İşverenin aldığı her türlü kararlar, işletmesel karardır. İşletmenin, işyerinin ve işin gereklerinden kaynaklanan fesihte, yargısal denetim yapılabilmesi için mutlaka bir işletmesel karar gerekir. İş sözleşmesinin iş, işyeri veya işletme gereklerine dayalı olarak feshi, işletmesel kararın sonucu olarak gerçekleşmekte, fesih işlemi de işletmesel karar çerçevesinde değişen durumlara karşı işverene tepkisini oluşturmaktadır. Bu kararlar işletme ve işyeri içinden kaynaklanan sebeplerden dolayı alınabileceği gibi, işyeri dışından kaynaklanan sebeplerden dolayı da alınabilir.
    Somut uyuşmazlıkta, her ne kadar mahkemece iş sözleşmesinin feshinin geçerli nedene dayandığının işveren tarafından ispatlanamadığı gerekçesiyle davanın kabulü yönünde hüküm kurulmuşsa da, dosyaya davalı işveren tarafından işyerindeki fesih tarihi ve sonrasına ait işçi hareketlerini gösteren kayıtların sunulduğu, söz konusu kayıtlardan fesih tarihinden sonra işe yeni işçilerin alındığı, ancak yeni işçilerin nitelikleri konusunda herhangi bir bilgi içermediği anlaşılmaktadır. Mahkemece işverenin yeni alınan işçilerin yaptıkları işlerde davacıyı değerlendirilme imkanı olup olmadığı araştırılmadan varılan bu sonuç işletme gerekleri ile fesihte izlenmesi gereken feshin son çare olması ilkesine uygun değildir. Öncelikle işyerine yeni alınan işçilerin niteliklerini gösteren kayıtlar getirtilmeli, daha sonra bu işçilerin nitelikleri ile davacı nitelikleri karşılaştırılmalı, yeni alınan işçilerin yaptıkları işlerin davacı tarafından yapılıp yapılamayacağı, gerekirse uzman bilirkişi marifeti ile işveren tarafından işletmesel karar sonucu yapılan feshin kaçınılmaz olup olmadığı açıklığa kavuşturulmalı ve sonucuna göre karar verilmelidir. Eksik inceleme ile karar verilmesi hatalı olup, hüküm bu sebeplerle bozmayı gerektirmiştir.
    SONUÇ: Hükmün yukarıda açıklanan nedenle BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek olması halinde ilgiliye iadesine, 24.02.2014 tarihinde oybirliği ile karar verildi.

    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi