Abaküs Yazılım
4. Daire
Esas No: 2021/1346
Karar No: 2021/8388
Karar Tarihi: 13.12.2021

Danıştay 4. Daire 2021/1346 Esas 2021/8388 Karar Sayılı İlamı

T.C.
D A N I Ş T A Y
DÖRDÜNCÜ DAİRE
Esas No : 2021/1346
Karar No : 2021/8388

KARARIN DÜZELTİLMESİNİ İSTEYEN : ...Vergi Dairesi Başkanlığı
(...Vergi Dairesi Müdürlüğü)
VEKİLİ : Av. ...
KARŞI TARAF : ......Gazetecilik Matbacılık Sanayi Ticaret Limited Şirketi

İSTEMİN ÖZETİ : Danıştay Dördüncü Dairesinin 17/09/2020 tarih ve E:2017/3, K:2020/3047 sayılı kararının, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 54. maddesi uyarınca düzeltilmesi istenilmektedir.

SAVUNMANIN ÖZETİ : Cevap verilmemiştir.
TETKİK HÂKİMİ : ...DÜŞÜNCESİ : Kararın düzeltilmesi isteminin kabulü ve Dairemiz kararı kaldırılarak, davacı adına 2011/1 ila 8 dönemleri için re'sen tarh edilen katma değer vergileri ve bir kat kesilen vergi ziyaı cezaları ile 213 sayılı Kanunun 353/1 maddesi uyarınca kesilen özel usulsüzlük cezasının kaldırılması istemiyle açılan davayı kısmen kabul, kısmen reddeden Vergi Mahkemesi kararının özel usulsüzlük cezasına ilişkin kısmının onanması, Tasfiye Halinde ...İnşaat Nakliyat Kimya ve Orman Ürünleri San. Tic. Ltd. Şti. tarafından düzenlenen faturalar nedeniyle yapılan cezalı tarhiyata ilişkin kısmının bozulması gerektiği düşünülmektedir.

TÜRK MİLLETİ ADINA
Karar veren Danıştay Dördüncü Dairesince işin gereği görüşüldü:
Karar düzeltme dilekçesinde ileri sürülen nedenler kararın düzeltilmesini gerektirecek nitelikte görüldüğünden, Danıştay Dördüncü Dairesinin 17/09/2020 tarih ve E:2017/3, K:2020/3047 sayılı kararının kaldırılmasına karar verilerek, davacı adına sahte fatura kullandığından bahisle 2011/1 ila 8 dönemleri için re'sen tarh edilen katma değer vergileri ve bir kat kesilen vergi ziyaı cezaları ile 213 sayılı Kanunun 353/1 maddesi uyarınca kesilen özel usulsüzlük cezasının kaldırılması istemiyle açılan davayı özel usulsüzlük cezası ve cezalı tarhiyatın Tasfiye Halinde ...İnşaat Nakliyat Kimya ve Orman Ürünleri San. Tic. Ltd. Şti. tarafından düzenlenen faturalardan kaynaklanan kısmı yönünden kabul, cezalı tarhiyatın diğer mükellefler tarafından düzenlenen faturalardan kaynaklanan kısmı yönünden reddeden .... Vergi Mahkemesinin ...tarih ve E:..., K:...sayılı kararına ilişkin davalı idarenin temyiz başvurusu yeniden incelendi:
Davalı idarenin temyiz dilekçesinde ileri sürdüğü iddialar, kararın özel usulsüzlük cezasına ilişkin kısmının bozulmasını sağlayacak nitelikte görülmemiştir.
Davalı idarenin diğer temyiz istemine gelince;
213 sayılı Vergi Usul Kanunu'nun 3/B maddesinde, vergilendirmede vergiyi doğuran olay ve bu olaya ilişkin muamelelerin gerçek mahiyetinin esas olduğu, 134. maddesinin 1. fıkrasında, vergi incelemesinden maksadın, ödenmesi gereken vergilerin doğruluğunu araştırmak, tespit etmek ve sağlamak olduğu kurala bağlanmış, 359. maddesinin (b) bendinde ise gerçek bir muamele veya durum olmadığı halde bunlar varmış gibi düzenlenen belgeler, sahte belge olarak tanımlanmıştır.
3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu'nun 29. maddesinin 1. fıkrasının (a) bendinde; mükelleflerin, yaptıkları vergiye tabi işlemler üzerinden hesaplanan katma değer vergisinden, bu Kanunda aksine hüküm olmadıkça faaliyetlerine ilişkin olarak, kendilerine yapılan teslim ve hizmetler dolayısıyla hesaplanarak düzenlenen fatura ve benzeri vesikalarda gösterilen katma değer vergisinin indirilebileceği hükme bağlanmıştır.
Katma değer vergisi, bünyesinde yer alan indirim müessesesiyle yansıtılabilir bir vergidir. Katma değer vergisi sisteminde mükellef ve sorumlu; üretim ve dağıtım kademeleri içinde, verginin tahsiline, indirimlerin yapılmasına, beyan edilip ödenmesine aracılık eder. Bu bakımdan indirim, mükellefiyete bağlı bir görev olduğu kadar aynı zamanda bir haktır. Katma değer vergisinde genel prensip, vergiye tabi teslimler üzerinden hesaplanan vergiden, alış faturalarında gösterilen verginin indirilmesidir. Katma değer vergisi indirimi hakkından yararlanabilmek için Kanun bazı şartların varlığını öngörmüştür. Bu şartların bir kısmı esasa, bir kısmı ise şekle ilişkindir. Katma değer vergisi, vergiyi doğuran olayın gerçekleşmesi halinde, zincirleme olarak kendi içinde otokontrol sistemi taşımaktadır.
Kayıt ve belge nizamına uyulması ve faturaların gerçek bir mal teslimi veya hizmet ifasına dayanması halinde, mal teslimi veya hizmet ifasına bağlı olarak tahsil edilen katma değer vergisinden, mükelleflerin kendilerine yapılan teslim ve ifaya ilişkin olarak ödedikleri katma değer vergisini indirmeleri mümkün olup, aksi durumda, faturaların gerçek bir mal teslimi veya hizmet ifasına dayanmadığının tespiti halinde, bu faturalarda yer alan katma değer vergisinin indirimi mümkün bulunmamaktadır.
Buna göre, alış belgelerinde yer alan katma değer vergisinin indirim konusu yapılabilmesi için, alış faturası ya da benzeri vesikalarda ayrıca gösterilmesi ve bu vesikaların kanuni defterlere kaydedildiğinin tevsik edilmesinin yanında, söz konusu belgelerin gerçeği yansıtması da gerekmektedir.
Yukarıda aktarılan mevzuat hükümlerine göre, uyuşmazlığın esasını, davacıya anılan faturaları düzenleyen firmanın düzenlediği faturaların, gerçek bir mal ve hizmet satışını içerip içermediği, dolayısıyla sahte olup olmadığı hususlarının tespiti oluşturmakta olup, uyuşmazlığın çözümü için söz konusu belgelerin hukuki mahiyetinin anlaşılabilmesi bakımından, bu belgeleri tanzim eden mükellef hakkında yapılan incelemeler sonucunda tespit edilen hususların irdelenmesi gerekmektedir.
Davacıya fatura düzenleyen Ümraniye Vergi Dairesi mükellefi Tasfiye Halinde ...İnşaat Nakliyat Kimya ve Orman Ürünleri San. Tic. Ltd. Şti. hakkında düzenlenen ...tarih ve ...sayılı Vergi Tekniği Raporunda, şirketin 06/10/2010 tarihinde inşaat malzemeleri toptan ticareti yapmak üzere vergi mükellefiyeti tesis ettirdiği, 21/09/2011 tarihi itibariyle mükellefiyetinin re'sen terk ettirildiği, 14/10/2010 tarihli yoklamada, işyerinin kira olduğu, işyerinde büro malzemeleri ile satışa hazır muhtelif boya çeşitlerinin hazır bulunudğu, şirkette şirket ortaklarının çalıştığı, şirketin faaliyet konusunun inşaat dekorasyonu, işçiliği ve toptan inşaat malzemeleri satışı olduğu, 24/03/2011 tarihinde yapılan yoklamada, işyerinde büro malzemeleri ile belli miktarda çimento, alçı, boya, kum ve kereste bulunduğu, 21/09/2011 tarihli yoklamada, işyeri mülk sahibinin beyanına göre şirketin 05/08/2011 tarihi itibariyle faaliyetini terk ettiği tespitlerine yer verildiği, şirketin 2010/10. dönem ila 2011/9. dönemleri arasında 6.188.691,00 TL katma değer vergisi matrahı beyan ettiği, bu dönemde tahakkuk eden toplam 26.082,40 TL ödenecek katma değer vergisinin 3.459,45 TL'sini ödediği, tahakkuk eden kurumlar vergisi ile gelir (stopaj) vergilerin ödenmediği, diğer mükelleflerin Ba formu ile şirketten 2010 yılında 7.973.190,00 TL, 2011 yılında 13.272.317,00 TL, 2012 yılında 1.130.255,00 TL alım yaptıklarını beyan ettiği, şirket çalışanı Kadir Özbey'in inceleme elemanına şirkette açılışından itibaren dokuz ay süreyle çalıştığını, kendi çalıştığı dönemde kendisinin gerçekleştirdiği satışın aylık ortalama 50.000,00 TL olduğunu, beyannamelerde gözüken yüksek satış tutarlarını şirketin gerçekleştirmesinin mümkün olmadığını beyan ettiği, şirketin işlerini yürütmesi için vekaletname verdiği ...'ın ifadesinde, şirketi ve şahısları tanımadığını, şirketle hiçbir ticari ilişkisinin bulunmadığını, vekaletnameden haberinin bulunmadığını, beyan ettiği, şirketin mali müşavirlik işlerini yürüten ...'ın ifadesinde, şirketin işyerine sadece bir kez açılışında gittiğini, işyerinin yaklaşık 50 m² büyüklüğünde olduğunu, içeride çok fazla mal bulunmadığını, şirket yetkililerinin kendisine malların direkt alıcılara gittiğini söylediğini beyan ettiği, şirketin işçi çalıştırdığı yönündeki beyanlarının doğru olup olmadığının tespiti için Sosyal Güvenlik Kurumunca inceleme başlatıldığı, şirketin bu kuruma 400.000,00 TL'nin üzerinde prim, gecikme zammı ve idari para cezası borcunun bulunduğu hususlarına yer verilerek, şirketin gerçek bir faaliyetinin bulunmadığı ve komisyon karşılığında fatura düzenlediği, dolayısıyla düzenlemiş olduğu tüm faturaların sahte belge niteliğinde olduğu belirtilmiştir.
Yukarıdaki tespitlerin ve dosya kapsamının birlikte değerlendirilmesinden, davacıya fatura düzenleyen anılan şirketin beyannamelerinde belirtilen hasılatı yapabilecek ticari organizasyona sahip olmadığı, satış beyanları ile diğer mükelleflerin alış beyanları arasında önemli bir farkın bulunduğu, çalışanı tarafından şirketin beyannamelerde belirtilen hasılatı elde etmesinin mümkün olmadığının beyan edildiği anlaşıldığından, bu şirketin davacıya düzenlemiş olduğu faturaların gerçek bir ticari faaliyete dayanmadığı, söz konusu faturaların sahte belge niteliğinde olduğu sonucuna varılmış olup, Vergi Mahkemesi kararının bu şirketten alınan faturalardan kaynaklı cezalı tarhiyata ilişkin kısmının bozulması gerekmektedir.
Bu nedenle, temyiz isteminin kısmen kabul, kısmen reddine, ...Vergi Mahkemesinin ...tarih ve E:..., K:...sayılı kararının özel usulsüzlük cezasına ilişkin kısmının ONANMASINA, Tasfiye Halinde ...İnşaat Nakliyat Kimya ve Orman Ürünleri San. Tic. Ltd. Şti. tarafından düzenlenen faturalar nedeniyle yapılan cezalı tarhiyata ilişkin kısmının BOZULMASINA, bozulan kısım hakkında yeniden bir karar verilmek üzere dosyanın anılan mahkemeye gönderilmesine, 13/12/2021 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.


Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


Avukat Web Sitesi