Abaküs Yazılım
19. Hukuk Dairesi
Esas No: 2016/9194
Karar No: 2017/2810
Karar Tarihi: 05.04.2017

Yargıtay 19. Hukuk Dairesi 2016/9194 Esas 2017/2810 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davalı, dava dışı bir şirketin bayisi olup, müvekkilin mal alımı karşılığı verdiği çekleri aldıktan sonra söz konusu şirket ile olan bayilik sözleşmesinin sona ermesi sebebiyle aynı şirketin ürünlerini verme taahhüdünde bulunarak müvekkilin çekleri takibe koyduğu ve malları vermeyerek müvekkilin mağdur edildiğini iddia eden davacı, icra takibine konu çeklerden dolayı davalının borçlu olmadığının tespitine karar verilmesini talep etti. Ancak, davalı derdestlik itirazında bulunarak, ticaret mahkemesindeki davanın tarafları ve konularının aynı olduğunu belirterek davanın reddedilmesini istedi. Mahkeme, her iki davanın konusunun aynı olmadığının gözden kaçırılarak yazılı şekilde karar verildiğini ve derdestlik itirazının kabul edilemeyeceğini belirtti ve davanın reddine karar verdi.
Kanun Maddeleri: Hukuk Muhakemeleri Kanunu - Madde 100 ve Madde 222
19. Hukuk Dairesi         2016/9194 E.  ,  2017/2810 K.

    "İçtihat Metni"



    Taraflar arasındaki menfi tespit davasının yapılan yargılaması sonunda ilamda yazılı nedenlerden dolayı davanın reddine yönelik olarak verilen hükmün süresi içinde davacı vekili tarafından temyiz edilmesi üzerine dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü.

    - K A R A R -
    Davacı vekili, davalının dava dışı Hayat Kimya şirketinin bayisi olduğunu, müvekkilinin de mal alımı karşılığı davalıya ön ödemeli çekler verdiğini, davalınınşirketi ile bayilik sözleşmesinin sona ermesi sebebiyle davalı aynı zamanda yine dava dışı firmasının bayiliğini de yaptığı için bu firmanın mallarını davaya konu çekler için vermeyi taahhüt ettiğini, müvekkilinin de davalıya güvenerek Hayat Kimya şirketine ait elindeki malları iade faturası düzenleyerek davalıya verdiğini ama davalının müvekkiline tahhüt edildiği üzere firmasına ait mal vermediğini ve çekleri de iade etmediğini, üstelik söz konusu çekleri takibe konu ederek müvekkilini mağdur ettiğini ileri sürerek müvekkilinin icra takibine konu çeklerden dolayı davalıya borçlu olmadığının tespitine karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
    Davalı vekili, eldeki dava ile Ticaret Mahkemesi"nin 2014/2351 Esas sayılı dava dosyasının taraflarının ve dava konusunun aynı olduğunu belirtip derdestlik itirazında bulunarak davanın reddini istemiştir.
    Mahkemece, yapılan yargılama sonucunda, Ticaret Mahkemesi"nin 2014/2351 Esas sayılı dava dosyası ile yargılamaya konu dava dosyasının taraflarının ve taleplerinin aynı olduğu anlaşılmakla derdestlik itirazının kabul edilmesi gerektiği gerekçesiyle davanın reddine karar verilmiş, hüküm davacı vekili tarafından süresinde temyiz edilmiştir.
    Davalar arasında derdestlik bulunması için tarafların ve dava konusunun aynı olması gerekir. Derdestliğe dayanak teşkil eden dosyanın talep konusu, haksız olarak tahsile konulan 2 adet çek ile yine haksız olarak nakite çevrilen teminat mektubundan dolayı uğranılan zararın tazminine yönelik olup, dosyamız dava konusunun ise 2 çekten dolayı borçlu olunmadığının menfi tespitine ilişkindir. Mahkemece, her iki davanın konusunun aynı olmadığının gözden kaçırılarak yazılı şekilde karar verilmesi usul ve yasaya aykırı olup bozmayı gerektirmiştir.
    SONUÇ :Yukarıda açıklanan nedenlerle hükmün BOZULMASINA, peşin harcın istek halinde iadesine, 05/04/2017 gününde oybirliğiyle karar verildi.

    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi