Abaküs Yazılım
2. Hukuk Dairesi
Esas No: 2021/7979
Karar No: 2022/2503
Karar Tarihi: 16.03.2022

Yargıtay 2. Hukuk Dairesi 2021/7979 Esas 2022/2503 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davacı tarafından yapılan evlat edinme istemi, TMK m.313/3 gereği evlat edinmek isteyen ile evlat edinilmek isteyenin en az 5 yıldan beri aile halinde birlikte yaşamak zorunda olduğu gerekçesiyle ilk derece mahkemesince reddedilmiştir. Davacı tarafından yapılan istinaf başvurusu da bölge adliye mahkemesince esastan reddedilmiştir. Ancak, mahkeme kararında yanılgılı değerlendirme yapıldığı ve tarafların en az 5 yıldan uzun süreden beri birlikte yaşadıkları, evlat edinilenin çocukluğundan bu yana arada anne-çocuk ilişkisinin var olduğu tespit edildiği için davanın kabul edilmesi gerektiği vurgulanmıştır. Sonuç olarak, bölge adliye mahkemesi kararı kaldırılmış, ilk derece mahkemesi kararı bozulmuştur.
Kanun Maddeleri: Türk Medeni Kanunu m.313 uyarınca, erginlerin evlat edinilebilmesi için evlât edinilen, en az beş yıldan beri evlât edinen ile aile hâlinde birlikte yaşamakta ise evlat edinilebilir.
2. Hukuk Dairesi         2021/7979 E.  ,  2022/2503 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ : İzmir Bölge Adliye Mahkemesi 2. Hukuk Dairesi
    DAVA TÜRÜ : Evlat Edinme

    Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda bölge adliye mahkemesi hukuk dairesince verilen, yukarıda tarihi ve numarası gösterilen hüküm davacı tarafından temyiz edilmekle, evrak okunup gereği görüşülüp düşünüldü:
    Dava, evlat edinme istemine ilişkindir. İlk derece mahkemesince, “davacı ile evlat edinilmek istenenin ikamet adreslerinin farklı olduğu, TMK m. 313/3 gereğince evlat edinmek isteyen ile evlat edinilmek isteyenin en az 5 yıldan beri aile halinde birlikte yaşamakta olma şartının oluşmadığı” gerekçesiyle davanın reddine karar verilmiştir. Bu karara karşı davacı tarafından istinaf kanun yoluna başvurulmuş, istinaf incelemesi yapan bölge adliye mahkemesince “Dinlenen tanık beyanları ve toplanan deliller, evlat edinilmek istenenin davacının yeğeni olması nedeniyle yakın ilişki içinde olduklarını doğrulamakta ise de; evlat edinilmek istenen erginin küçükken beş yıl süreyle bakılıp eğitildiğini, en az beş yıldan beri aile halinde birlikte yaşadıklarını kanıtlamaya yeterli olmadığı” gerekçesiyle istinaf başvurusunun esastan reddine karar verilmiştir.
    Türk Medeni Kanunu m. 313 uyarınca, erginlerin evlat edinilebilmesi için evlât edinilen, en az beş yıldan beri evlât edinen ile aile hâlinde birlikte yaşamakta ise evlat edinilebileceklerini düzenlemiştir.
    Somut olayda, 19.1.2019 tarihli kolluk araştırma tutanaklarında fiilen birlikte yaşadıkları sabit olduğu gibi, dinlenen tanık beyanlarından da tarafların 5 yıldan uzun süreden beridir birlikte yaşadıkları, evlat edinilenin çocukluğundan bu yana arada anne-çocuk ilişkisinin var olduğu anlaşılmaktadır. Ayrıca, tarafların mernis adreslerinin farklı olmasının bakım şartının gerçekleşmediğini tek başına göstermez. O hâlde, bakım şartının gerçekleştiği de gözetilerek davanın kabulüne karar verilmesi gerekirken, yanılgılı değerlendirmeyle davanın reddine karar verilmesi doğru görülmemiş, kararın bu nedenle bozulmasına karar verilmesi gerekmiştir.
    SONUÇ : Yukarıda açıklanan sebeple temyiz edilen bölge adliye mahkemesi kararının KALDIRILMASINA, ilk derece mahkemesi kararının BOZULMASINA, temyiz peşin harcının istek halinde yatırana geri verilmesine, dosyanın ilk derece mahkemesine, karardan bir örneğinin ilgili bölge adliye mahkemesi hukuk dairesine gönderilmesine oy birliğiyle karar verildi.16.03.2022 (Çar.)

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi