Abaküs Yazılım
9. Hukuk Dairesi
Esas No: 2022/2534
Karar No: 2022/3780
Karar Tarihi: 21.03.2022

Yargıtay 9. Hukuk Dairesi 2022/2534 Esas 2022/3780 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davacı, davalı şirkette şoför olarak çalıştığını ve iş sözleşmesinin haklı neden olmadan feshedildiğini ileri sürerek kıdem ve ihbar tazminatı ile birçok alacağının tahsilini istemiştir. Davalı, zamanaşımı defiyle davayı reddetmiştir. Yerel mahkeme, davacının talebinin kısmen kabulüne karar vermiştir. Davacı temyiz etmiştir. Yargıtay ise, davacının zamanaşımına uğramayan bir kısım alacağı olduğunu belirterek, yerel mahkemenin hukuki dayanaklarını eksik değerlendirdiğini ve zamanaşımı defi nedeniyle sonuca gidilmesinin hatasız olmadığını belirtmiştir. Bu nedenle, karar bozulmuştur.
6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 107. maddesi açıkça belirtmektedir ki, belirsiz alacak davalarında zamanaşımı savunması gereksizdir. Ayrıca, Türk Borçlar Kanunu’nun 157. maddesi uyarınca, zamanaşımı her işlem sonrasında yeniden işlemeye başlar. Bu nedenle, davacının zamanaşımına uğradığı savunmasının haklılığı kabul edilemez.
9. Hukuk Dairesi         2022/2534 E.  ,  2022/3780 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Asliye Hukuk (İş) Mahkemesi
    DAVA TÜRÜ : ALACAK

    Taraflar arasında görülen dava sonucunda verilen kararın, temyizen incelenmesi davacı vekili tarafından istenilmekle, temyiz talebinin süresinde olduğu anlaşıldı. Dava dosyası için Tetkik Hakimi tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:

    Y A R G I T A Y K A R A R I

    A) Davacı İsteminin Özeti:
    Davacı, davalıya ait işyerinde 2007-2014 yılları arasında şoför olarak çalıştığını, iş sözleşmesinin işverence haklı neden olmadan fesh edildiğini bir kısım ödeme yapılmış ise de alacaklarının tam olarak karşılanmadığını ileri sürerek kıdem ve ihbar tazminatı ile bir kısım aylık ücret, asgari geçim indirimi, fazla çalışma, hafta tatili, yıllık izin, ulusal bayram ve genel tatil alacaklarının tahsilini, istemiştir.
    B) Davalı Cevabının Özeti:
    Davalı, zamanaşımı def'ini öne sürerek, fesih sonrası davacıya tazminatlarının ödendiğini, hak ettiği ücretleri de ödendiğinden alacağı olmadığını savunarak davanın reddini istemiştir.
    C) Yerel Mahkeme Kararının Özeti:
    Mahkemece, toplanan kanıtlar ve bilirkişi raporuna dayanılarak, iş sözleşmesinin feshi üzerine tazminatların davalı tarafça ödendiği, davacının kıdem ve ihbar tazminatı ile ücret, asgari geçim indirimi ve kullanması nedeniyle yıllık izin ücreti alacağı olmadığı ancak zamanaşımına uğramayan bir kısım fazla çalışma, hafta tatili, ulusal bayram ve genel tatil alacakları olduğu gerekçesi ile davanın kısmen kabulüne, karar verilmiştir.
    D) Temyiz:
    Kararı davacı taraf temyiz etmiştir.
    E) Gerekçe:
    1- Dosyadaki yazılara toplanan delillerle kararın dayandığı kanuni gerektirici sebeplere göre, davacının aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yerinde değildir.
    2- Taraflar arasında, fazla çalışma, hafta tatili, ulusal bayram ve genel tatil alacaklarının zamanaşımına uğrayıp uğramadığı hususunda uyuşmazlık bulunmaktadır.

    6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 107. maddesine göre açılan belirsiz alacak davasında, dava tarihinde alacağın tamamı için zamanaşımı kesilir. 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu’nun 157. maddesi uyarınca, dava süresince tarafların yargılamaya ilişkin her işleminden veya hâkimin her kararından sonra zamanaşımı yeniden işlemeye başlar. Bu nedenle yargılama sırasında alacağın zamanaşımına uğradığından söz edilemeyeceğinden, davacının talep artırım dilekçesi üzerine ileri sürülen zamanaşımı definin de sonuca bir etkisi olmaz.
    Somut uyuşmazlıkta, davacı dava dilekçesinde davasını 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 107. maddesi kapsamında belirsiz alacak olarak açtığını açıklamıştır.
    Mahkemece, yukarıda açıklanan hususlar gözetilmeden davanın belirsiz alacak davası olmasına rağmen fazla çalışma, hafta tatili, ulusal bayram ve genel tatil alacaklarında talep artırım dilekçesi üzerine ileri sürülen zamanaşımı def’i dikkate alınarak sonuca gidilmesi hatalı olup bozmayı gerektirmiştir.
    F) Sonuç:
    Temyiz olunan kararın, yukarıda yazılı sebepden dolayı BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine 21.03.2022 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.





















    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi