Abaküs Yazılım
7. Hukuk Dairesi
Esas No: 2014/15456
Karar No: 2015/1261
Karar Tarihi: 10.02.2015

Yargıtay 7. Hukuk Dairesi 2014/15456 Esas 2015/1261 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Bursa 8. İş Mahkemesi'nde görülen davada, iş sözleşmesinin sendikal nedenlerle geçerli neden olmadan feshedildiğini iddia eden davacı işçi, feshin geçersizliğine ve işe iadesine karar verilmesini talep etmiştir. Mahkeme, savunma alınmadan feshedilen belirsiz süreli iş sözleşmelerinin geçersiz olduğunu belirtse de davacı işçinin savunmasının alınmadığına dair yeterli delil sunulmaması nedeniyle davanın reddine karar vermiştir. Ancak, Yargıtay 7. Hukuk Dairesi, işçinin savunmasının feshen önce alınması gerektiğini hatırlatarak, kararı BOZMUŞ ve işçinin işe iadesine, tazminat ve diğer haklarının ödenmesine karar vermiştir. Kanun maddelerine değinilirse, işçinin savunmasının alınması yükümlülüğü İş Kanunu'nun 19. maddesi ile düzenlenmiştir. İşverenin savunma almadan iş sözleşmesini feshetmesi geçersizdir. Ancak, işçinin davranışları veya verimi ile ilgili nedenlerle fesih hakkı saklıdır. Savunma alma yükümlülüğü iş sözleşmesinin feshinden önce yüklenir ve ihtar verirken bu yükümlülük yüklenilmez. İşçinin savunması, iş sözleşmesinin feshinden önce alınmalıdır. Savunma davet yazısı açık ve kesin bir şekilde belirtilerek, işçiye makul bir süre önceden bildirilmelidir. İşçi savunmasını vermezse, fesihten vazgeçmiş sayılır. Fesihten sonra veya ihbar önel süreleri içinde işçinin savunmasının alınması feshin geçersiz olması sonucunu doğurur.
7. Hukuk Dairesi         2014/15456 E.  ,  2015/1261 K.

    "İçtihat Metni"

    Mahkemesi : Bursa 8. İş Mahkemesi
    Tarihi : 05/06/2014
    Numarası : 2013/255-2014/598

    Taraflar arasında görülen dava sonucunda verilen hükmün, Yargıtayca incelenmesi davacı vekili tarafından istenilmekle, temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldı. Dosya incelendi, gereği görüşüldü:
    İş sözleşmesinin geçerli neden olmadan ve sendikal nedenlerle davalı işveren tarafından feshedildiğini belirten davacı işçi feshin geçersizliğine ve işe iadesine karar verilmesini talep etmiştir.
    Mahkemece davanın reddine karar verilmiştir.
    4857 sayılı İş Kanununun 19.maddesine göre:“ Hakkındaki iddialara karşı savunmasını almadan bir işçinin belirsiz süreli iş sözleşmesi, o işçinin davranışına veya verimi ile ilgili nedenlerle feshedilemez. Ancak, işverenin 25"nci maddenin (II) numaralı bendi şartlarına uygun fesih hakkı saklıdır.” Bu hükümle, işçinin savunmasının alınması, işçinin davranışı veya verimi ile ilgili nedenlerle iş sözleşmesinin feshi için bir şart olarak öngörülmüş ve salt işçinin savunmasının alınmamasının tek başına, süreli feshin geçersizliği sonucunu doğuracağı ifade edilmiştir. İşverene savunma alma yükümlülüğünü, sadece iş sözleşmesinin feshinden önce yüklemektedir. İşçiye ihtar verilirken ise bu şekilde bir yükümlülük yüklememektedir. Dolayısıyla işçiye davranışı nedeniyle ihtar verilirken, savunmasının alınmaması ihtarı geçersiz kılmaz. İşçinin savunması, sözleşmenin feshinden önce alınmalıdır. İşçi fesihten önce savunma vermeye davet edilmeli, davet yazısında davranışı nedeniyle işten çıkarma sebebi açık ve kesin bir şekilde belirtilmeli, makul bir süre önceden belirtilen yer, gün ve saatte hazır bulunması, bulunmadığı takdirde yazılı bir savunma verebileceğinin; bildirilen yerde belirtilen gün ve saatte hazır bulunmadığı ve de buna rağmen yazılı bir savunma vermediği takdirde savunma vermekten vazgeçmiş sayılacağının kendisine hatırlatılması şarttır. Fesih bildirimiyle birlikte veya fesihten sonra savunma istenmesi feshi geçersiz kılar. Keza,ihbar önel süreleri içinde savunma alınması da feshin geçersiz olması sonucunu doğurur.
    Dosya içeriğine göre davalı işverenin davacı işçinin iş sözleşmesini 4857 sayılı İş Kanununun 17.maddesi uyarınca davranışlarından kaynaklanan nedenlerle feshettiği, ancak davacı işçinin savunmasını almadığı anlaşılmaktadır.
    Her ne kadar cevap dilekçesinde; 01.03.2013 tarihinde davacıdan savunma istenmiş, ancak davacı savunma vermeyi reddettiği gibi konuya ilişkin şirketin yazılı ihbarını tebliğ almaktan kaçınmış ve savunma istenmesi gereken kişinin kendisi olmadığını belirtip işyerini terk etmiş olduğunu belirtmişse de, buna ilişkin yazılı hiçbir delil sunmamış olması karşısında bu savunmaya itibar edilmesi de mümkün olmamıştır.
    O halde iş sözleşmesi 4857 sayılı Yasanın 17-18.maddeleri uyarınca işçinin davranışlarından kaynaklanan nedenlerle feshedilmesine rağmen fesihten önce savunmasının alındığına dair hiçbir delil sunulmaması karşısında davanın kabulü yerine yazılı şekilde reddi hatalıdır.
    4857 sayılı İş Yasasının 20/3.maddesi uyarınca Dairemizce aşağıdaki şekilde karar verilmiştir.
    HÜKÜM: Yukarıda açıklanan gerekçe ile;
    1-Mahkemenin kararının BOZULARAK ORTADAN KALDIRILMASINA,
    2-Feshin GEÇERSİZLİĞİNE ve davacının İŞE İADESİNE,
    3-Davacının yasal süre içinde başvurusuna rağmen davalı işverence süresi içinde işe başlatılmaması halinde ödenmesi gereken tazminat miktarının davacının kıdemi, fesih nedeni dikkate alınarak takdiren davacının 4 ( dört) aylık brüt ücreti tutarında BELİRLENMESİNE,
    4-Davacı işçinin işe iadesi için işverene süresi içinde müracaatı halinde hak kazanılacak olan ve kararın kesinleşmesine kadar en çok 4 aya kadar ücret ve diğer haklarının davalıdan tahsilinin GEREKTİĞİNE,
    5-Alınması gereken 27,70 TL harçtan, yatırılan 24.30 TL harcın mahsubu ile bakiye 3,40 TL harcın davalıdan alınarak Hazine"ye gelir kaydına,
    6-Davacının yapmış olduğu 305,60 TL yargılama giderinin davalıdan tahsili ile davacıya verilmesine, davalının yaptığı yargılama giderinin üzerinde bırakılmasına,
    7-Karar tarihinde yürürlükte bulunan tarifeye göre 1.500,00 TL avukatlık ücretinin davalıdan alınarak davacıya verilmesine,
    8-Artan gider ve delil avansının ilgilisine iadesine,
    9-Peşin alınan temyiz harcının isteği halinde davacıya iadesine, 10/02/2015 gününde oybirliğiyle KESİN olarak karar verildi.

    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için destek@ictihatlar.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi