Abaküs Yazılım
9. Hukuk Dairesi
Esas No: 2022/3306
Karar No: 2022/4084
Karar Tarihi: 29.03.2022

Yargıtay 9. Hukuk Dairesi 2022/3306 Esas 2022/4084 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davacı, davalının işyerinde yemek personeli olarak çalıştığını ve emeklilik nedeniyle iş sözleşmesinin feshedildiğini iddia ederek kıdem tazminatı, yıllık izin ücreti, fazla çalışma ücreti ve ulusal bayram ve genel tatil ücreti alacaklarının hüküm altına alınmasını talep etmiş, davalılar ise davacının kıdem tazminatı ve yıllık izin ücreti gibi haklar yönünden talep reddedilmiştir. Yargıtay kararı, davacının feshten yaklaşık bir ay sonra aynı işyerinde yeniden çalışmaya başladığı ve bu çalışmanın yeni bir iş sözleşmesi olduğu gerekçesiyle bozma kararı verilmiştir. Ancak bozma kararında, yıllık izin ücreti yönünden maddi hata sonucu bir gerekçe verilmemiştir. İş sözleşmesinin fesih tarihinde kullanılmayan yıllık izin sürelerinin yıllık izin ücreti alacağına dönüştüğü kabul edilmeli, davacının kullanmadığı yıllık ücretli izni olup olmadığı belirlenerek sonuca göre hüküm kurulmalıdır.
Kanun maddeleri: İş Kanunu madde 17, madde 21, madde 22, madde 23, madde 39, madde 40, madde 46, madde 50.
9. Hukuk Dairesi         2022/3306 E.  ,  2022/4084 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Asliye Hukuk (İş) Mahkemesi
    DAVA TÜRÜ : ALACAK

    Taraflar arasında görülen dava sonucunda verilen kararın, temyizen incelenmesi taraflar vekillerince istenilmekle, temyiz taleplerinin süresinde olduğu anlaşıldı. Dava dosyası için Tetkik Hakimi tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:

    Y A R G I T A Y K A R A R I

    Davacı İsteminin Özeti:
    Davacı vekili, davacının davalıya ait işyerinde yemek personeli olarak çalıştığını, iş sözleşmesinin davacı tarafından emeklilik sebebiyle feshedildiğini ileri sürerek kıdem tazminatı, yıllık izin ücreti, fazla çalışma ücreti ile ulusal bayram ve genel tatil ücreti alacaklarının hüküm altına alınmasını talep etmiştir.
    Davalılar Cevabının Özeti:
    Davalı Bakanlık vekili, davanın husumet sebebiyle reddi gerektiğini savunmuştur.
    Davalı Şirket vekili, davacının şirket bünyesinde sınırlı bir süre için çalıştığını, diğer şirketler ile aralarında organik bağ bulunmadığını, davacının çalışmasının bir yıldan az olması sebebiyle yıllık izinden sorumlu tutulmalarının mümkün olmadığını iddia ederek davanın reddine karar verilmesini talep etmiştir.
    Mahkeme Kararının Özeti:
    Mahkemece verilen davanın reddine dair kararın davacı tarafça temyizi üzerine, Yargıtay (Kapatılan) 22. Hukuk Dairesinin 14.12.2021 tarih, 2016/27082 esas, 2020/372 sayılı kararı ile davacının sair temyiz itirazlarının reddine karar verilerek kıdem tazminatı talebinin kabulü gerektiği gerekçesiyle bozma kararı verilmiştir.
    Bozmaya uyularak yapılan yargılama sonucunda davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir.
    Temyiz Başvurusu:
    Kararı, davacı vekili ile davalılar vekilleri temyiz etmiştir.
    Gerekçe:
    1-Dosyadaki yazılara toplanan delillerle kararın dayandığı kanuni gerektirici sebeplere göre, davalıların tüm, davacı vekilinin aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yerinde değildir.
    2-Somut uyuşmazlıkta, davacı 01.02.2003-31.06.2014 tarihleri arasında aralıksız olarak davalı Bakanlığa ait işyerinde çalıştığını ileri sürmüş, mahkemece davacının aynı işyerinde çalışmaya devam ettiği gerekçesiyle kıdem tazminatı ve yıllık izin ücreti gibi feshe bağlı haklar yönünden talebin reddine karar verilmiştir. Bu karar Yargıtay (kapatılan) 22. Hukuk Dairesince, ‘davacının 31.01.2014 tarihinde emekli olmak suretiyle iş sözleşmesini feshettiği, fesihten yaklaşık bir ay sonra aynı işyerinde yeniden çalışmaya başladığı, bu çalışmanın yeni bir iş sözleşmesi olduğu, bu nedenle davacının 31.01.2014 tarihi itibariyle hak kazandığı kıdem tazminatının ödenmesi gerektiği’ noktasında bozulmuştur. Ancak bozma kararında, davacı tarafın temyiz dilekçesinde davacının kıdem tazminatı ile birlikte feshe bağlı diğer haklarının ödenmesi gerektiği yönündeki temyizi gözden kaçırılarak maddi hata sonucunda yıllık izin ücreti yönünden bozma kararı verilmemiştir. Maddi hataya dayalı bozma kararına uyulsa dahi usuli kazanılmış hak oluşmaz. İş sözleşmesinin 31.01.2014 tarihinde fesih ile sona erdiği, davacının 20.03.2014 tarihinde yeniden işe başlamasının yeni bir iş sözleşmesi olduğu dikkate alındığında, fesih tarihi olan 31.01.2014 tarihi itibariyle kullanılmayan yıllık izin sürelerinin yıllık izin ücreti alacağına dönüştüğü kabul edilmeli, davacının hak kazandığı fakat kullanmadığı yıllık ücretli izni olup olmadığı belirlenerek oluşacak sonuca göre hüküm kurulmalıdır.
    Temyiz edilen kararın açıklanan sebeplerle bozulması gerekmiştir.
    Sonuç:
    Temyiz olunan hükmün yukarıda açıklanan sebeplerden BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde davacı ve davalı ... Gıda Maddeleri Tur. İnş. Taah. Tem. Yemekhane ve Güvenlik Hizmetleri Tic. Ltd. Şti.'ye iadesine, 29/03/2022 tarihinde oybirliği ile karar verildi.







    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için destek@ictihatlar.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi