Abaküs Yazılım
10. Hukuk Dairesi
Esas No: 2019/3932
Karar No: 2020/3827
Karar Tarihi: 24.06.2020

Yargıtay 10. Hukuk Dairesi 2019/3932 Esas 2020/3827 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Dava, bir iş kazası sonucu vefat eden sigortalının hak sahiplerine bağlanan ilk peşin değerli gelirlerden doğan kurum zararının davalıdan tahsil edilmesi istemiyle açılmıştır. İlk derece mahkemesi, davalı işverenin %70 ve kazalı sigortalının %30 oranında kusurlu olduğunu kabul ederek davayı kabul etmiştir. Ancak temyiz yoluyla yapılan başvuruda, dosyanın kusur raporlarının uygun şekilde düzenlenmediği için usul ve yasaya aykırı şekilde karar verildiği belirtilerek, ilk derece mahkemesi hükmü bozulmuştur. Kanun maddeleri olarak, 5510 sayılı Kanunun 21. ve 76. maddeleri ile 4857 sayılı Yasanın 77. maddesi belirtilmiştir. 5510 sayılı Kanunun 21. maddesi, iş kazaları ve meslek hastalıklarıyla ilgili sigortalılara yapılan veya yapılması gereken ödemelerin işverenin sorumluluğunda olduğunu düzenlemektedir. 4857 sayılı Yasanın 77. maddesi ise işyerlerinde iş sağlığı ve güvenliğinin sağlanması için gerekli önlemlerin alınması ve çalışanların buna uyması gerektiğini belirtmektedir.
10. Hukuk Dairesi         2019/3932 E.  ,  2020/3827 K.

    "İçtihat Metni"

    Bölge Adliye
    Mahkemesi : Gaziantep Bölge Adliye Mahkemesi 10. Hukuk Dairesi
    No : 2018/237-2019/654
    İlk Derece
    Mahkemesi : Adıyaman İş Mahkemesi
    No : 2015/172-2017/390

    Dava, rucüan tazminat istemine ilişkindir.
    İlk Derece Mahkemesince, hükümde belirtilen gerekçelerle davanın kabulüne dair verilen karara karşı taraf vekilleri tarafından istinaf yoluna başvurulması üzerine, Gaziantep Bölge Adliye Mahkemesi 10. Hukuk Dairesince istinaf başvurusunun esastan reddine karar verilmiştir.
    Gaziantep Bölge Adliye Mahkemesi 10. Hukuk Dairesince verilen kararın, davalı vekili tarafından temyiz edilmesi üzerine, temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldıktan ve Tetkik Hâkimi ... tarafından düzenlenen raporla dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra işin gereği düşünüldü ve aşağıdaki karar tespit edildi.
    I- İSTEM
    Davacı, dava dilekçesi ile 28.06.2013 günlü iş kazası sonucu vefat eden sigortalının hak sahiplerine bağlanan ilk peşin değerli gelirler, yapılan ödemeler nedeniyle meydana gelen kurum zararının şimdilik 1000 TL"sinin davalıdan tahsilini istemiş olup, ıslah dilekçesi ile de, kurum zararının %70"inin davalıdan tahsilini istediği anlaşılmıştır.
    II- CEVAP
    Davalı vekili cevap dilekçesinde özetle; kazada bir kusurunun bulunmadığını beyanla davanın reddini talep etmiştir.
    III- MAHKEME KARARI
    A-İLK DERECE MAHKEME KARARI
    Davanın kabulü ile ;
    1- İlk peşin sermaye değerli gelirden doğan kurum zararı 62.449,14 TL"nin 24.04.2015 onay tarihinden itibaren yasal faiziyle birlikte,
    2- Kurum tedavi giderlerinden doğan zararı 9.867,54 TL"nin 28.06.2013 tarihinden itibaren işleyecek yasal faizleriyle birlikte davalıdan alınarak davacı kuruma verilmesine, karar verilmiştir.
    İSTİNAF SEBEPLERİ:
    Davacı Kurum vekili istinaf yolu ile dilekçesinde, davalının %100 kusurdan sorumlu tutulmaları gerektiğini;
    Davalı vekili, kusuru kabul etmediklerini, haleflik ilkesinin basit rücu hakkına dönüşmesi sebebiyle artışlardan sorumlu olmadıklarını istinaf başvuru sebepleri olarak ileri sürmüşlerdir.
    B-BAM KARARI
    Gaziantep Bölge Adliye Mahkemesi 10.Hukuk Dairesi;
    Davacı ve davalı vekillerinin, Adıyaman İş Mahkemesinin 24.10.2017 tarih ve 2015/172 Esas - 2017/390 Karar sayılı kararına yönelik istinaf başvurularının HMK"nin 353/1-b maddesinin (1) numaralı alt bendi uyarınca esastan reddine, karar verilmiştir.
    IV- TEMYİZ KANUN YOLUNA BAŞVURU VE NEDENLERİ:
    Davalı, aynı istinaf gerekçeleriyle kararın bozulmasını istemiştir.
    V- İLGİLİ HUKUK KURALLARI VE İNCELEME:
    Davanın yasal dayanağı 5510 sayılı Kanunun 21. ve 76. maddeleri olup, Mahkemece yapılan araştırma ve inceleme, hüküm kurmaya yeterli ve elverişli değildir.
    5510 sayılı Kanunun 01.10.2008 tarihinde yürürlüğe giren 21. maddesinde; “İş kazası ve meslek hastalığı, işverenin kastı veya sigortalıların sağlığını koruma ve iş güvenliği mevzuatına aykırı bir hareketi sonucu meydana gelmişse, Kurumca sigortalıya veya hak sahiplerine bu Kanun gereğince yapılan veya ileride yapılması gereken ödemeler ile bağlanan gelirin başladığı tarihteki ilk peşin sermaye değeri toplamı, sigortalı veya hak sahiplerinin işverenden isteyebilecekleri tutarlarla sınırlı olmak üzere, Kurumca işverene ödettirilir. İşverenin sorumluluğunun tespitinde kaçınılmazlık ilkesi dikkate alınır…” düzenlemesi getirilmiştir.
    28.06.2013 günlü iş kazası sonucu vefat eden sigortalının hak sahiplerine bağlanan ilk peşin değerli gelirler, yapılan ödemeler nedeniyle meydana gelen kurum zararının tahsilinin istenildiği eldeki davada; Mahkemece, davalı işveren %70 ve kazalı sigortalının %30 oranında kusurlu olduğu kabul edilerek davanın kabulüne dair hüküm kurulmuştur.
    Kusur raporlarının, 5510 sayılı Kanunun 21., 4857 sayılı Yasanın 77. ve İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Tüzüğünün 2 vd maddelerine uygun olarak düzenlenmesi gerekir. 4857 sayılı Yasanın 77. maddesi; “İşverenler işyerlerinde iş sağlığı ve güvenliğinin sağlanması için gerekli her türlü önlemi almak, araç ve gereçleri noksansız bulundurmak, işçiler de iş sağlığı ve güvenliği konusunda alınan her türlü önleme uymakla yükümlüdürler. İşverenler, işyerinde alınan iş sağlığı ve güvenliği önlemlerine uyulup uyulmadığını denetlemek, işçileri karşı karşıya bulundukları mesleki riskler, alınması gerekli tedbirler, yasal hak ve sorumlulukları konusunda bilgilendirmek ve gerekli iş sağlığı ve güvenliği eğitimini vermek zorundadırlar...” düzenlemesini içermektedir. Anılan düzenleme, işçiyi gözetim ödevi ve insan yaşamının üstün değer olarak korunması gereğinden hareketle; salt mevzuatta öngörülen önlemlerle yetinilmeyip, bilimsel ve teknolojik gelişimin ulaştığı aşama uyarınca alınması gereken önlemlerin de işveren tarafından alınmasını zorunlu kılmaktadır. İş kazasının oluşumuna etken kusur oranlarının saptanmasına yönelik incelemede; ihlal edilen mevzuat hükümleri, zararlı sonuçların önlenmesi için koşulların taraflara yüklediği özen ve dikkat yükümüne aykırı davranışın doğurduğu sonuçlar, ayrıntılı olarak irdelenip, kusur aidiyet ve oranları gerekçeleriyle ortaya konulmalıdır.
    Dosya kapsamında, Mahkemece, öncelikle dosya içerisinde yer alan 12.03.2015 tarihli SGK Raporundaki ifade ve tespitler de gözetilmek suretiyle ve SGK raporu ile oluşan çelişkileri de giderici şekilde olayın gerçekleştiği iş kolunda iş güvenliği bakımından uzman kişilerden oluşan bilirkişi heyetinden yeniden oluşa uygun bir kusur raporu alınmalı, varılacak sonuca göre karar verilmelidir.
    Mahkemece yukarıda belirtilen fiili ve hukuki durumlar dikkate alınmaksızın eksik inceleme ile yazılı şekilde hüküm kurulması, usul ve yasaya aykırı olup, bozma nedenidir.
    O hâlde, davalı vekilinin bu yönleri amaçlayan temyiz itirazları kabul edilmeli ve Gaziantep Bölge Adliye Mahkemesi 10. Hukuk Dairesinin istinaf başvurusunun esastan reddine ilişkin kararının kaldırılarak İlk Derece Mahkemesince verilen hüküm bozulmalıdır.
    SONUÇ: Gaziantep Bölge Adliye Mahkemesi 10. Hukuk Dairesi kararının HMK"nın 373/1 maddesi gereğince kaldırılarak temyiz edilen ilk derece mahkemesi hükmünün yukarıda açıklanan nedenlerle BOZULMASINA, temyiz harcının istek halinde davalıya iadesine, dosyanın kararı veren İlk Derece Mahkemesine gönderilmesine, 24/06/2020 gününde oybirliğiyle karar verildi.

    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için destek@ictihatlar.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi