
Esas No: 2022/2734
Karar No: 2022/4467
Karar Tarihi: 13.04.2022
Yargıtay 9. Hukuk Dairesi 2022/2734 Esas 2022/4467 Karar Sayılı İlamı
Özet:
Hukuk Dairesi, bir iş mahkemesinde görülen alacak davasına ilişkin verilen kararın temyiz edildiği dosyayı inceledi. Mahkeme, delillerin taraflarca getirilmesi ilkesini ve iddia edilen vakıaların hangi delillerle ispat edileceğinin dava dilekçesinde bildirilmesi gerektiğini hatırlattı. Yeminin ise 225 ve devamı maddelerinde düzenlendiğine dikkat çekti. Mahkeme, dava dilekçesi veya süresinde sunulan delil listesinde açıkça yemin deliline dayanıldığının bildirilmesi gerektiği gibi, hakimin yemin delilini hatırlatması veya tamamlayıcı yemin yöneltmesi de mümkün olmadığını belirtti. Dosya kapsamının değerlendirilmesi sonucu, mahkemece resen yemin yaptırılmasının sonuca etkisi olmayan bir yargılama hatası olduğu tespit edildiği için, temyiz itirazlarının reddedilerek hükmün onanmasına karar verildi.
Kanun maddeleri:
- 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun 25. maddesi: Delillerin taraflarca getirilmesi ilkesini düzenler.
- 119. maddesi (f) bendi: İddia edilen vakıaların hangi delillerle ispat edileceğinin dava dilekçesinde bildirilmesini hükme bağlar.
- 225 ve devamı maddeleri: Yeminin düzenlendiği kanun maddeleridir.
"İçtihat Metni"
MAHKEMESİ :İş Mahkemesi
DAVA TÜRÜ : ALACAK
Taraflar arasında görülen dava sonucunda verilen kararın, temyizen incelenmesi davalı vekili tarafından istenilmekle, temyiz talebinin süresinde olduğu anlaşıldı. Dava dosyası için Tetkik Hakimi tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:
Y A R G I T A Y K A R A R I
6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunun 25. maddesinde delillerin taraflarca getirilmesi ilkesi düzenlenmiş, kanunda öngörülen istisnalar dışında hakimin iki taraftan birinin söylemediği şeyi veya vakıaları kendiliğinden dikkate alamayacağı ve onları hatırlatacak davranışlarda dahi bulunamayacağı belirtilmiş, 119. maddesi (f) bendinde ise iddia edilen vakıaların hangi delillerle ispat edileceğinin dava dilekçesinde bildirileceği hükme bağlanmıştır. Yemin ise Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun da 225 ve devamı maddelerinde düzenlenmiştir. 1086 sayılı Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunu'un 355 ila 362. maddelerinde mahkemece taraflara tamamlayıcı olarak re'sen yemin teklif edebileceği düzenlenmişken 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunun'da bu düzenlemeye yer verilmemiştir. Yürürlükten kaldırılan 1086 sayılı Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunu'nun aksine 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nda dava dilekçesi veya süresinde sunulan delil listesinde açıkça yemin deliline dayanıldığının bildirilmesi gerektiği gibi, hakimin yemin delilini hatırlatması veya tamamlayıcı yemin yöneltmesi de mümkün değildir.
Dava konusu somut olayda, taraflarca yemin deliline dayanıldığı ve bu delilin kullanılmak istenildiği beyan edilmemişken mahkemece resen yemin yaptırılmak suretiyle sonuca gidilmesi hatalıdır.
Dosya kapsamının değerlendirilmesiyle yapılan inceleme sonucunda dosyadaki yazılara, kararın bozmaya uygun olmasına delillerin takdirinde bir isabetsizlik bulunmamasına ve özellikle mahkemece resen yemin yaptırılmasının sonuca etkisi olmayan yargılama hatası olduğunun anlaşılmasına göre, yerinde görülmeyen bütün temyiz itirazlarının reddiyle usul ve kanuna uygun olan hükmün ONANMASINA, aşağıda yazılı temyiz giderinin temyiz edene yükletilmesine, 13.04.2022 tarihinde oybirliği ile karar verildi.
Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.