Esas No: 2021/4114
Karar No: 2022/4142
Karar Tarihi: 09.02.2022
Yargıtay 4. Ceza Dairesi 2021/4114 Esas 2022/4142 Karar Sayılı İlamı
Özet:
Sanıkların tehdit suçlamasıyla yargılandığı davada, taraflar arasında yaşanan anlaşmazlık ve tanık beyanları nedeniyle sanıkların suçsuzluğuna karar verildi. Ancak, tanık beyanlarının reddedilmesi için makul gerekçelerin gösterilmesi gerektiği ve sanıkların iletme kastıyla hareket edip etmediklerinin değerlendirilmeden karar verilmesinin hatalı olduğu belirtildi. Bu nedenlerle, hükümlerin bozulmasına karar verildi ve dosyanın hüküm mahkemesine gönderilerek yeniden yargılanması kararı verildi.
CMK'nın 217/2. maddesi gereğince, sanıklara yüklenen suçun her türlü delille ispatının mümkün olduğu belirtildi. Delillerin reddedilebilmesi için ise CMK'nın 206/2. maddesinde sayılan durumların dışında makul gerekçelerin gösterilmesi gerektiği açıklandı.
"İçtihat Metni"
MAHKEMESİ :Asliye Ceza Mahkemesi
SUÇ : Tehdit
HÜKÜMLER : Beraat
KARAR
Yerel Mahkemece verilen hükümler temyiz edilmekle, başvurunun süresi, kararın niteliği ile suç tarihine göre, dosya görüşüldü:
Temyiz isteğinin reddi nedenleri bulunmadığından işin esasına geçildi.
Vicdani kanının oluştuğu duruşma sürecini yansıtan tutanaklar belgeler ve gerekçe içeriğine göre yapılan incelemede;
Sanıkların ...tarihli eylemleri ile sanık ...’in, ...tarihli eylemlerine dair bir tanığın bulunmaması, sanıkların iddiaları reddetmeleri ve öncesinde taraflar arasında yaşanan anlaşmazlığın varlığı dikkate alındığında, sanıkların bu eylemleri gerçekleştirdiklerine dair her türlü şüpheden uzak, kesin ve cezalandırmaya yeterli delil bulunmadığı anlaşılmakla, birlikte sanıkların ...tarihli eylemlerinin tanıklar ... ile ... tarafından doğrulanması karşısında, CMK'nın 217/2. maddesi gereğince sanıklara yüklenen suçun, hukuka uygun olarak elde edilmiş her türlü delille ispatının mümkün olduğu ceza yargılamasında, bir delilin reddedilmesi için CMK'nın 206/2. maddesinde sayılan durumların dışında delilin, akla, mantığa, bilimsel verilere, fizik kurallarına, herkesçe bilinen somut duruma, hayatın olağan akışı içinde gündelik yaşamdan edinilen karine niteliğindeki bilgilere aykırı olması ya da tanığın yalan söylediğinin ortaya çıkması gibi reddi için haklı, makul ve kabul edilebilir hukuki gerekçelerin gösterilmesinin zorunlu olduğu, tanıkların; katılanların çalışanları olmasının anlatımlarının reddedilmesinin tek haklı ve kanuni gerekçesi olamayacağı gözetilmeden ve beyanlar yöntemince irdelenip, itibar edilmeme nedenleri makul gerekçelerle açıklanmadan, eylemin sübuta erdiği kanaatine varılması halindeyse, sanıkların, katılan ...’ın gıyabında atılı eylemi gerçekleştirmeleri nedeniyle iletme kastıyla hareket edip etmedikleri yönünde bir değerlendirme yapılmadan, eksik inceleme ve yetersiz gerekçeyle karar verilmesi,
Kanuna aykırı ve katılanlar ... ile ... vekilinin temyiz nedenleri yerinde görüldüğünden tebliğnameye uygun olarak HÜKÜMLERİN BOZULMASINA, yargılamanın bozma öncesi aşamadan başlayarak sürdürülüp sonuçlandırılmak üzere dosyanın esas/hüküm mahkemesine gönderilmesine, ... tarihinde oy birliğiyle karar verildi.