Abaküs Yazılım
9. Hukuk Dairesi
Esas No: 2022/3576
Karar No: 2022/4864
Karar Tarihi: 20.04.2022

Yargıtay 9. Hukuk Dairesi 2022/3576 Esas 2022/4864 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davacı firma ile davalı arasında yaşanan bir olay sonucu davacının maddi zarara uğradığı ve bu zararın karşılanması için noterlik kanalıyla ihtarname çekildiği ancak bedelin ödenmediği, bu nedenle borcun ödenmesi için icra takibi başlatıldığı, davalının ise icra takibine itiraz etmesi nedeniyle takibin durduğu belirtilerek, itirazın iptali ile davalının en az %20 icra inkar tazminatına mahkum edilmesi talep edildiği ancak mahkemece davanın kısmen kabul edilerek, alacak olmadığından icra inkar tazminatı talebinin reddedildiği kararın temyiz edildiği, ancak davalının hukuki dinlenilme hakkının kısıtlandığı gerekçesiyle kararın bozulduğu açıklanmaktadır. Bu hakka göre, tarafların gerek yargı organlarınca gerekse karşı tarafça yapılan işlemler konusunda bilgilendirilmeleri zorunludur. Kişinin kendisinden habersiz yargılama yapılarak karar verilmesi, kural olarak mümkün değildir. Duruşma günü ile tebligatın yapıldığı tarih arasında da makul bir süre olmalıdır. Aksi takdirde tarafların hukuksal hakları kısıtlanmış olur. Kanun maddeleri ise 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun 27. maddesi, Anayasa'nın 36. maddesi ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin
9. Hukuk Dairesi         2022/3576 E.  ,  2022/4864 K.

    "İçtihat Metni"



    MAHKEMESİ :İş Mahkemesi
    DAVA TÜRÜ : İTİRAZIN İPTALİ

    Taraflar arasında görülen dava sonucunda verilen kararın, temyizen incelenmesi davalı vekili tarafından istenilmekle, temyiz talebinin süresinde olduğu anlaşıldı. Dava dosyası için Tetkik Hakimi tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:

    Y A R G I T A Y K A R A R I

    Davacı İsteminin Özeti:
    Davacı vekili, davacı firmanın araç kiralama şirketi olduğunu, davalının 16.12.2013 tarihinde şirkette bulunan yangın tüpünü hiçbir yetkisi olmadan ve kimsenin bilgisi olmadan boşaltmış olduğunu, davacının maddi zararının söz konusu olduğunu, maddi zararın karşılanması için noterlik kanalı ihtarname çekildiğini bedelin ödenmediğini, borcun ödenmesi için icra takibi başlatıldığını, davalının icra takibine itiraz etmesi nedeniyle takibin durmuş olduğunu ileri sürerek, itiazın iptali ile davalının en az %20 icra inkar tazminatına mahkum edilmesine karar verilmesini talep etmiştir.
    Davalı Cevabının Özeti:
    Davalı vekili, müvekkilinin olayın gerçekleştiği dönemde davacı işyerinde hekim olarak görev yapmakta olduğunu, o tarihteki taşınma ve tadilat işlerinden dolayı karmaşık çalışma ortamında bulunduğu sırada hizmet ifa etmeye çalıştığı sırada bir anda yangın tüpünün boşaldığını, kamera kayıtlarının incelenmesinden sonra davalıya en yakında sen vardın yangın tüpü senin yüzünden boşaldı denilerek zararın tazmin edilmesinin istenildiği, akabinde icra takibi başlatıldığını, icra takibine itiraz edildiği, bu nedenle takibin durduğunu ve davacının iş bu davayı açmış olduğunu, davanın haksız ve mesnetsiz olduğunu savunarak davanın reddini istemiştir.
    Mahkeme Kararının Özeti :
    Mahkemece, Yargıtay 4. Hukuk Dairesinin bozma ilamı üzerine görevsizlik kararı veren ......22. Asliye Hukuk Mahkemesinin 2019/271 esas sayılı dosyasında toplanan deliller ve bilirkişi raporuna dayanılarak; "...dosyada alınan bilirkişi raporuna göre zarara sebebiyet veren olayın duvarda bulunan butona basılması sebebiyle meydana geldiği ve bunun neticesinde oluşan zararın 5.888,30 TL olduğu tespit edilmiş olup taraflar arasında bulunan iş ilişkisi de göz önünde bulundurularak davanın kabulüne karar vermek gerekmiş, alacak likit olmadığından icra inkar tazminatı talebinin reddine karar verilerek aşağıdaki hüküm tesis kılınmıştır. " gerekçesiyle davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir.
    Temyiz:
    Kararı davalı vekili temyiz etmiştir.
    Gerekçe:
    Davada davalının hukuki dinlenilme haklarının kısıtlanıp kısıtlanmadığı hususu uyuşmazlık konusudur.
    6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun 27. maddesinde yer bulan “Hukuki Dinlenilme Hakkı” gereğince davanın tarafları, müdahiller ve yargılamanın diğer ilgilileri, kendi hakları ile bağlantılı olarak hukuki dinlenilme hakkına sahip olup, bu hakkın yargılama ile ilgili olarak bilgi sahibi olunmasını, açıklama ve ispat hakkını, mahkemenin, açıklamaları dikkate alarak değerlendirmesini ve kararların somut ve açık olarak gerekçelendirilmesini içermektedir. Mahkeme, iki tarafa eşit şekilde hukukî dinlenilme hakkı tanıyarak hükmünü vermelidir. Anayasa'nın 36. maddesinde ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 6. maddesinde düzenlenen adil yargılanma hakkının en önemli unsuru olan hukukî dinlenilme hakkı, adil yargılanma hakkı içinde teminat altına alınmıştır. Bu hakka, tarafın hâkime meramını anlatma hakkı ya da iddia ve savunma hakkı da denilmektedir. Ancak, hukukî dinlenilme hakkı, bu ifadeleri de kapsayan daha geniş bir anlama sahiptir. Bu hak çerçevesinde, tarafların gerek yargı organlarınca gerekse karşı tarafça yapılan işlemler konusunda bilgilendirilmeleri zorunludur.
    Davanın tarafları ile vekillerinin davaya ilişkin işlemleri öğrenebilmesi için, tebligatın usulüne uygun olarak yapılması, duruşma gün ve saatinin kendilerine bildirilmesi gerekmektedir. Kişinin kendisinden habersiz yargılama yapılarak karar verilmesi, kural olarak mümkün değildir. Duruşma günü ile tebligatın yapıldığı tarih arasında da makul bir süre olmalıdır. Aksi takdirde tarafların hukuksal hakları kısıtlanmış olur.
    Dosya içeriğine göre, Yargıtay 4. Hukuk Dairesinin bozma ilamı üzerine ......22. Asliye Hukuk Mahkemesince 2019/271 esas, 2019/311 karar sayı ile görevsizlik kararı verilmiş ve dosyanın yargılamasına iş mahkemesinde devam edilmiş, mahkemece tensip zaptı düzenlenerek duruşma günü tayin edilmiş ise de duruşma gününün taraflara tebliğine ilişkin dosya kapsamında ve UYAP'ta herhangi bir bilgiye rastlanmamıştır. 02.06.2021 tarihli karar duruşmasında davacı vekilinin geldiği ancak davalı vekilinin gelmediği, mahkemece tensip zaptında verilen ara kararlardan dönülerek önceki mahkemede tahkikatın tamamlandığı gerekçesiyle davanın kabulüne karar verildiği anlaşılmıştır.
    Davalıya duruşma gün ve saati tebliğ edilmeden, taraf teşkili sağlanmadan, davalıdan habersiz yargılama yapılarak karar verilmesi hukuki dinlenilme hakkının ihlali niteliğinde olup kararın bu sebeple bozulması gerekmiştir.
    Sonuç:
    Temyiz olunan kararın, yukarıda yazılı sebepten BOZULMASINA, bozma sebebine göre sair temyiz itirazlarının bu aşamada incelenmesine yer olmadığına, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine, 20/04/2022 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.






    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için destek@ictihatlar.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi