Abaküs Yazılım
9. Hukuk Dairesi
Esas No: 2022/3783
Karar No: 2022/4839
Karar Tarihi: 20.04.2022

Yargıtay 9. Hukuk Dairesi 2022/3783 Esas 2022/4839 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Yusufeli Barajı ve HES Geçici Bağlantı Yolları İnşaatı işyerinde çalışan jeoloji mühendisi davacı, işçilik alacağının ödenmediğini ileri sürerek DSİ Genel Müdürlüğü ve diğer şirket aleyhine dava açtı. Mahkeme, davalı DSİ Genel Müdürlüğü aleyhine ücret alacağı ile sınırlı olmak üzere davanın kısmen kabulüne karar verdi. Ancak Yargıtay'ın bozma kararı sonrasında, ödendiği anlaşılan tutarın mahsubu gerektiği için davacı lehine hükmedilen tutarın düzeltilerek davalıların sorumluluk oranının hesaplanması gerektiği belirtildi. Davada uyuşmazlık bulunması halinde, mahkeme yargılama giderlerini tarafların haklılık oranına göre paylaştırmalıdır. Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi'nin ilgili maddesine göre hükmedilen vekâlet ücreti, kabul veya reddedilen miktarı geçemez. Bu nedenle, davacı tarafın lehine hükmedilen tutar üzerinden hesaplanarak belirlenmesi gerekmektedir. Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun geçici 3. maddesi uyarınca uygulanmaya devam edilen mülga Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunu'nun 438/7. maddesi uyarınca hüküm fıkrasında yapılan düzeltmeler sonrasında, karar oybirliğiyle onandı. Kanun maddeleri
9. Hukuk Dairesi         2022/3783 E.  ,  2022/4839 K.

    "İçtihat Metni"


    T.C.
    YARGITAY

    MAHKEMESİ :...18. İş Mahkemesi

    DAVA TÜRÜ : ALACAK

    Taraflar arasında görülen dava sonucunda verilen kararın, temyizen incelenmesi davalı Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü vekili tarafından istenilmekle, temyiz talebinin süresinde olduğu anlaşıldı. Dava dosyası için Tetkik Hakimi tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:

    Y A R G I T A Y K A R A R I

    Davacı İsteminin Özeti :
    Davacı, davalı Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü tarafından ihale edilen ve diğer davalı işverence üstlenilen Yusufeli Barajı ve HES Geçici Bağlantı Yolları İnşaatı işyerinde jeoloji mühendisi olarak 15.09.2012-01.03.2013 tarihleri arasında net 2.000,00 TL ücretle çalıştığını ve çalışması süresince bir kısım işçilik alacağının ödenmediğini ileri sürerek, fazla çalışma, hafta tatili genel tatil ile asgari geçim indirimi ve ücret alacaklarının hüküm altına alınmasını istemiştir.
    Davalı Cevabının Özeti :
    Davalı DSİ Genel Müdürlüğü, Yusufeli Barajı ve HES Geçici Bağlantı Yolları İnşaatı işinin 09.05.2011 tarihinde diğer davalı şirkete ihale edildiğini, ancak işin süresi içinde tamamlama yoluna gidilmediğinden 09.04.2013 günlü olur ile sözleşmenin feshedildiğini, yüklenici şirket için en son 12. hak ediş düzenlenip hak ediş ilanının 01.12.2012 tarihinde yapıldığını ve alacak iddiası ile ilgili hiçbir başvurunun bulunmadığına dair kontrol mühendisi, müteahhit vekili ve işçi temsilcisi tarafından 20.12.2012 tarihli tutanak tanzim edildiğini, Yapı İşleri Genel Şartnamesinin 35.maddesine göre hak ediş ilanından itibaren bir hafta içinde müracaat olmaması sebebiyle davalıya herhangi bir sorumluluk düşmediğini, aksi düşünülse dahi müvekkili idarenin sorumluluğunun üç aylık ücret tutarı ile sınırlı olduğunu savunarak, davanın reddini istemiştir.
    Davalı..... İnş. Taah. San. Tic. A.Ş. davaya cevap vermemiştir.
    Mahkeme Kararının Özeti :
    Mahkemece, toplanan kanıtlara ve aldırılan bilirkişi raporuna dayanılarak davalı DSİ Genel Müdürlüğü yönünden son üç aylık ücret alacağı ile sınırlı olmak üzere davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir.
    Yargıtay Bozma Kararı :
    Kararın davalı DSİ Genel Müdürlüğü vekilince temyizi üzerine Yargıtay ( Kapatılan) 22. Hukuk Dairesinin 20.06.2019 tarihli ve 2019/4934 Esas, 2019/13655 Karar sayılı kararı ile davalının diğer temyiz itirazlarının reddine karar verilmiş ve ödendiği anlaşılan 1.500,00 TL’nin dava konusu ücret alacağından mahsubu gerektiği gerekçesi ile hükmün bozulmasına karar verilmiştir.
    Bozma Sonrası Mahkeme Kararının Özeti :
    Bozmaya uyan Mahkemece, ödenen 1.500,00 TL’lik tutar ücret alacağından mahsup edilerek ücret alacağının bakiyesi hüküm altına alınmış, diğer alacaklar hususunda da bozmada olduğu gibi hüküm tesis edilmiştir.
    Temyiz :
    Kararı davalı DSİ Genel Müdürlüğü vekili temyiz etmiştir.
    Gerekçe :
    1-Dosyadaki yazılara, kararın bozmaya uygun olmasına, delillerin takdirinde bir isabetsizlik bulunmamasına ve bozma ile kesinleşen ve karşı taraf yararına kazanılmış hak durumunu oluşturan yönlerin yeniden incelenmesine hukukça ve yasaca imkân bulunmamasına ve özellikle temyiz edenin sıfatına göre davalı DSİ Genel Müdürlüğü vekilinin aşağıdaki bendin kapsamı dışındaki tüm temyiz itirazlarının reddine karar vermek gerekmiştir.
    2- Davalı DSİ Genel Müdürlüğü aleyhine hükmedilecek vekâlet ücreti ve yargılama gideri hususunda uyuşmazlık bulunmaktadır.
    6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 326 ncı maddesinin ikinci fıkrasına göre davada iki taraftan her biri kısmen haklı çıkarsa, mahkeme, yargılama giderlerini tarafların haklılık oranına göre paylaştırır.
    Karar tarihinde yürürlükte olan Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi’nin 13 üncü maddesinin ikinci fıkrası gereğince, hükmedilen vekâlet ücreti, kabul veya reddedilen miktarı geçemez.
    Somut uyuşmazlıkta, davalı DSİ Genel Müdürlüğü aleyhine hüküm altına alınan miktar 4.500,00 TL olup, aleyhine hükmedilecek vekâlet ücreti ve yargılama gideri belirlenirken bu miktar üzerinden hesap yapılmalıdır. Buna göre de aleyhine 4.500,00 TL vekâlet ücretine hükmedilmesi gerekirken 5.100,00 TL’nin tamamından sorumlu tutulması isabetli olmamıştır. Yargılama gideri bakımından da, davalılar aleyhine hükmedilen 555,07 TL’lik tutarın, 4.500,00 TL üzerinden hesaplanacak oranına göre 159,62 TL’sinden sorumlu tutulmalıdır.
    Açıklanan hususlar bozma nedeni ise de yanılgının giderilmesi yeniden yargılama yapılmasını gerektirmediğinden, hükmün 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun geçici 3. maddesi uyarınca uygulanmasına devam olunan mülga 1086 sayılı Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunu'nun 438/7. maddesi uyarınca aşağıda belirtilen şekilde düzeltilerek onanması uygun bulunmuştur.
    SONUÇ :
    Temyize konu olan kararın hüküm fıkrasında yer alan “Davacı tarafın yapmış olduğu ilk gider, davetiye, bilirkişi ücreti, müzekkere ve posta masrafından oluşan toplam 609,05 TL. yargılama giderinin davanın kabul oranına göre takdiren 555,07 TL.'sinin davalılardan müştereken ve müteselsilen tahsili ile davacı tarafa ödenmesine,” rakam ve sözcüklerinin hükümden çıkartılmasına ve yerine “Davacı tarafın yapmış olduğu ilk gider, davetiye, bilirkişi ücreti, müzekkere ve posta masrafından oluşan toplam 609,05 TL yargılama gideri yönünden; davanın kabul oranına göre hesaplanan 555,07 TL yargılama giderinin 159,62 TL’sinin davalılardan müştereken ve müteselsilen tahsili, bakiye 395,45 TL’sinin ise davalı ..... İnşaat Taahhüt Sanayi ve Ticaret A.Ş.’den tahsili ile davacı tarafa ödenmesine; 53,98 TL’lik kısmın ise davacı üzerinde bırakılmasına” rakam ve sözcüklerinin yazılması; hüküm fıkrasında yer alan “Davanın kabul edilen kısmı üzerinden karar tarihinde yürürlükte bulunan tarifeye göre davacı taraf için takdir olunan 5.100,00 TL. vekalet ücretinin de davalılardan müştereken ve müteselsilen tahsili ile davacı tarafa ödenmesine,” rakam ve sözcükleri hükümden çıkartılarak yerine “Davanın kabul edilen kısmı üzerinden karar tarihinde yürürlükte bulunan Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi’ne göre davacı taraf için takdir olunan 5.100,00 TL (AAÜT 13/2. maddesi gereğince davalı DSİ Genel Müdürlüğünün sorumlu olduğu miktar 4.500,00 TL ile sınırlı olmak üzere ) vekâlet ücretinin de davalılardan müştereken ve müteselsilen tahsili ile davacı tarafa ödenmesine,” rakam ve sözcükleri eklenerek hükmün bu şekliyle DÜZELTİLEREK ONANMASINA, 20.04.2022 tarihinde oy birliğiyle karar verildi.















    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi