
Esas No: 2021/30224
Karar No: 2022/4213
Karar Tarihi: 10.02.2022
Yargıtay 4. Ceza Dairesi 2021/30224 Esas 2022/4213 Karar Sayılı İlamı
Özet:
Ceza Dairesi tarafından verilen karara göre, suç tarihi hatalı yazılmış olsa da bu hatanın düzeltilebileceği belirtilmiştir. Temyiz isteminin reddi nedeni bulunmamaktadır. Ancak, sanıkın sorgusu yapılmadan mahkumiyet hükmü kurulması ve olayın çıkış nedeni ve gelişimi üzerinde durulmaması gibi nedenlerden dolayı hüküm bozulmuştur. Kararda yer alan kanun maddeleri ise şu şekildedir: CMK'nın 288, 294, 289, 282/1 ve 193. maddeleri, TCK'nın 29. maddesi.
"İçtihat Metni"
MAHKEMESİ :Ceza Dairesi
SUÇ : Tehdit
HÜKÜM : Mahkumiyet
KARAR
Bölge Adliye Mahkemesince verilen hüküm temyiz edilmekle; temyiz edenin sıfatı, başvurunun süresi, kararın niteliği ile temyiz sebebine göre, suç tarihinin "..." yerine, "..." şeklinde hatalı yazımının mahallinde düzeltilebileceği belirlenerek dosya görüşüldü:
Temyiz isteminin reddi nedenleri bulunmadığından, CMK'nın 288 ve 294. maddeleri kapsamında sanık müdafisinin belirttiği hukuka aykırılık nedenleri ile CMK’nın 289. maddesinde sayılan kesin hukuka aykırılık halleri de gözetilerek yapılan incelemede, başkaca nedenler yerinde görülmemiştir.
Ancak;
1-Yargıtay Ceza Genel Kurulu'nun ... tarih ve ... sayılı ilamı ile istikrarlı diğer kararlarında da vurgulandığı üzere; ceza yargılanmasında sanığın sorgusu yapılmadan hüküm kurulabileceğine ilişkin kuralın, fiilin suç oluşturmaması veya yeni bir yasal düzenleme ile suç olmaktan çıkarılması gibi herhangi bir araştırmayı gerektirmeyen bir durumun varlığı halinde, başka bir deyişle derhal beraat kararı verilmesi ile sınırlı olarak uygulanabileceği, delillerin takdir ve tayini gereken durumlarda ise sanığın savunması alınmadan hüküm kurulamayacağı ancak Bölge Adliye Mahkemesince, sanık hakkında İlk Derece Mahkemesince verilen beraat hükmünün kaldırılmasının ardından, sanığın savunması alınmaksızın mahkumiyet hükmü kurulması suretiyle, 5271 sayılı CMK'nın 282/1. maddesi delaletiyle aynı Kanun'un 193. maddesine aykırı davranılması,
2-Sanığın aşamalardaki savunmalarında, tarlalarına giderken kullandıkları bağ yolunun katılanlar tarafından sürüldüğünü belirtmesi karşısında, olayın çıkış nedeni ve gelişimi üzerinde durularak, tarla yolu olduğu iddia edilen yerde katılanların işgallerinin olup olmadığının belirlenmesi ve sonucuna göre sanık hakkında TCK'nın 29. maddesinin uygulanıp uygulanmayacağının tartışılmaması,
Kanuna aykırı, sanık ... müdafisinin temyiz nedenleri yerinde görülmekle, tebliğnameye aykırı olarak, HÜKMÜN BOZULMASINA, yargılamanın bozma öncesi aşamadan başlayıp sürdürülüp sonuçlandırılmak üzere dosyanın, 5271 sayılı CMK’nın 304/2. maddesi gereğince ... Bölge Adliye Mahkemesi ... Ceza Dairesi'ne gönderilmesine, ... tarihinde oy birliğiyle karar verildi.
Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için destek@ictihatlar.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.