Esas No: 2022/2178
Karar No: 2022/5112
Karar Tarihi: 21.04.2022
Yargıtay 9. Hukuk Dairesi 2022/2178 Esas 2022/5112 Karar Sayılı İlamı
Özet:
Davalı şirketin, işçinin başka bir şirkete geçtiği için feshettiği işçinin açtığı davada, Bölge Adliye Mahkemesi kararı ile mahkeme yetkisinin davalı şirketle sınırlı olduğuna hükmedilmiştir. Temyiz istemi üzerine incelenen dosyada, ilk derece mahkemesince alınan bilirkişi raporunun hatalı olduğu ancak sonucu etkilemeyeceği belirtilerek eleştiri ile yetinilmiştir. Dava şartları, yargılama ve ispat kuralları göz önünde bulundurulduğunda Sosyal Güvenlik Kurumu'na verilen işten ayrılış bildirgelerinin usul ve kanuna uygun olmadığı, sendika üye kayıt fişleri ile karşılaştırılan veriler sonucunda toplam işçi sayısının 72, sendika üye sayısının 39 olduğu anlaşılmıştır. Bu nedenle, davalı şirketin bulunduğu yerdeki mahkeme yetkili kabul edilerek Bölge Adliye Mahkemesi kararı doğrulanmıştır.
6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun 266'ncı maddesi, bilirkişi raporu alınmasıyla ilgili düzenlemeleri içermektedir. 370/1. maddesi ise temyiz giderlerinin yüklenmesine ilişkin hükümler içermektedir.
"İçtihat Metni"
BÖLGE ADLİYE
MAHKEMESİ : ... 10. Hukuk Dairesi
DAVA TÜRÜ : YETKİ TESPİTİNE İTİRAZ
İLK DERECE
MAHKEMESİ : ... 2. İş Mahkemesi
Taraflar arasında görülen dava sonucunda verilen kararın, temyizen incelenmesi davacı vekili tarafından istenilmekle, temyiz talebinin süresinde olduğu anlaşıldı. Dava dosyası için Tetkik Hakimi tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:
Y A R G I T A Y K A R A R I
Somut uyuşmazlık hâkimlik mesleğinin gerektirdiği hukukî bilgiyle çözümlenmesi gereken nitelikte olduğundan 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 266'ncı maddesine aykırı olarak İlk Derece Mahkemesince bilirkişi raporu alınması hatalı ise de bu durum sonuca etkili görülmediğinden eleştiri ile yetinilmiştir.
Tarafların karşılıklı iddia ve savunmalarına, dayandıkları belgelere, uyuşmazlığa uygulanması gereken hukuk kuralları ile hukuki ilişkinin nitelendirilmesine, dava şartlarına, yargılama ve ispat kuralları ile temyiz olunan kararda belirtilen gerekçelere ve özellikle yetki başvuru tarihinden sonra Sosyal Güvenlik Kurumu'na verilen işten ayrılış bildirgelerinin dikkate alınamayacağının, bu kapsamda Sosyal Güvenlik Kurumu dönem bordroları ile sendika tarafından ibraz edilen üye kayıt fişleri karşılaştırıldığında yetki başvuru tarihi itibariyle toplam işçi sayısının 72, sendika üye sayısının 39 olduğunun anlaşılmasına göre, davacı vekilinin yerinde bulunmayan temyiz itirazlarının reddiyle usul ve kanuna uygun Bölge Adliye Mahkemesi kararının bu ilâve gerekçe ile 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun 370/1. maddeleri uyarınca ONANMASINA, aşağıda yazılı temyiz giderinin temyiz edene yükletilmesine, 21/04/2022 tarihinde oy birliğiyle karar verildi.