Abaküs Yazılım
22. Hukuk Dairesi
Esas No: 2013/1327
Karar No: 2013/1995

Yargıtay 22. Hukuk Dairesi 2013/1327 Esas 2013/1995 Karar Sayılı İlamı

22. Hukuk Dairesi         2013/1327 E.  ,  2013/1995 K.

    "İçtihat Metni"


    MAHKEMESİ :... Mahkemesi
    ...

    DAVA : Davacı, feshin geçersizliğine ve işe iadesine karar verilmesini istemiştir.
    Mahkeme, isteğin reddine karar vermiştir.
    Hüküm süresi içinde davacı avukatı tarafından temyiz edilmiş olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:

    Y A R G I T A Y K A R A R I

    Davacı vekili, müvekkili davacı işçinin ... sözleşmesinin, ........2011 tarihinde, tazminatlarının ödenmemesi baskısı altında ikale imzalatılarak geçerli ve haklı sebep olmadan işverence feshedildiğini, müvekkilinin tazminatlarını alabilmek amacıyla ihtirazi kayıtla ikaleyi imzaladığını, fesih tarihinden sonra ise işverence devamsızlık yaptığı ileri sürülerek ... sözleşmesinin feshi hakkında ikinci bir bildirim yapıldığını beyanla, feshin geçersizliğine ve işe iadesine karar verilmesini, işe başlatılmama halinde ödenmesi gereken tazminat ile boşta geçen süre ücret ve diğer haklarının belirlenmesini istemiştir.
    Davalı işveren, ... sözleşmesinin işçinin devamsızlığı gerekçesiyle haklı nedenle feshedildiğini belirterek davanın reddine karar verilmesini savunmuştur.
    Mahkemece, davacı işçinin işverenden izin almaksızın veya haklı bir sebebe dayanmaksızın ardı ardına iki ... günü devamsızlığı sonucu işverence haklı nedenle feshedildiği gerekçesiyle davanın reddine karar verilmiştir.
    Karar davacı vekili tarafından temyiz edilmiştir.
    ... sözleşmesinin, işçinin devamsızlıkta bulunması nedeniyle işverence haklı olarak feshedilip feshedilmediği noktasında taraflar arasında uyuşmazlık sözkonusudur.
    4857 sayılı ... Kanunu"nun 25. maddesinin (II) numaralı bendinin (g) alt bendinde, “işçinin işverenden izin almaksızın veya haklı bir sebebe dayanmaksızın ardı ardına iki işgünü veya bir ay içinde iki defa herhangi bir tatil gününden sonraki ... günü yahut bir ayda üç işgünü işine devam etmemesi” halinde, işverenin haklı fesih imkanının bulunduğu kurala bağlanmıştır.
    Somut olayda, 06.08.2007-........2011 tarihleri arasında, davalı işverenliğin ... Haber Merkezinde haber müdürü olarak görevli davacının ... sözleşmesi, yıllık izin süresi bitiminde ........2011 ve ........2011 tarihlerinde, ardı ardına iki ... günü devamsızlık yaptığı iddiasıyla feshedilmiştir. İşyeri kayıtlarından davacı işçinin ....07.2011-........2011 tarihleri arası için yıllık ücretli izne çıkarıldığı anlaşılmaktadır. Davacı tarafça dosyaya sunulan, ........2011 tarihli bozma sözleşmesi metninde, ... ilişkinin karşılıklı anlaşma ile sonlandırıldığı, işçiye ihbar ve kıdem tazminatı haklarının ödeneceği belirlenmiş, sözleşme davalı işverence imzalanmış, davacı işçi tarafından ise "içerik tamamen işveren tarafından hazırlanmıştır. ... sözleşmesinin işveren tarafından feshedilmiştir. Fazlaya dair dava, hak ve alacaklarımı saklı tutuyorum. İçeriği hiçbir şekilde kabul etmiyorum "şeklinde ihtirazı kayıtla imzalanmıştır. Dosya kapsamı birlikte değerlendirildiğinde, davacı işçinin yerine, yeni haber müdürünün işe başlatıldığı, yıllık izinde bulunan davacı işçiye ........2011 tarihinde ... işyerinde, işverenliğin talebiyle, bozma sözleşmesinin imzalatıldığı, işçinin sözleşmeyi, ihtirazı kayıtla imzalayarak işyerinden ayrıldığı, bu şekilde ... sözleşmesinin sona erdiği, sonrasında ise işverenliğin ... Merkezinde bulunan yetkililerin sözleşmenin ihtirazı kayıtla imzalandığını görmesi üzerine, ... ofisine, sözkonusu belgenin kabul edilemeyeceğini, ... sözleşmesinin sonlandırılmasından vazgeçtiklerini bildirdiği anlaşılmaktadır. İşverenin ikale örtüsü altında gizlemeye çalıştığı fesih iradesi işçiye ulaşmış ve hukuken sonuçlarını doğurmuştur. Bu noktada işveren feshinin, ... güvencesinin etkisiz hale getirilmesi amacıyla karşılıklı anlaşma yoluyla fesih gibi gösterilmeye çalışılarak, işçinin ... sözleşmesinin geçerli ve haklı neden olmadan feshedildiği, ... sözleşmesinin sonlandırılmasının ardından, işçi hakkında düzenlenen devamsızlık tutanaklarının hukuken geçerliliğinin bulunmadığı anlaşılmakla, davanın kabulüne karar verilmesi gerekirken, yazılı şekilde reddine karar verilmesi hatalı olup, bozmayı gerektirmiştir.
    Belirtilen sebeplerle, 4857 sayılı Kanun"un .... maddesinin .... fıkrası uyarınca, hükmün bozulmak suretiyle ortadan kaldırılması ve aşağıdaki gibi karar verilmesi gerekmiştir.
    HÜKÜM : Yukarıda belirtilen nedenlerle:
    ...-Mahkemenin yukarıda tarih ve sayısı belirtilen kararının BOZULARAK ORTADAN KALDIRILMASINA,
    ...-İşverence yapılan FESHİN GEÇERSİZLİĞİNE,
    ...-Davacının kanuni sürede işe başvurmasına rağmen, işverenin süresi içinde işe başlatmaması halinde ödenmesi gereken tazminat miktarının işçinin dört aylık ücreti olarak belirlenmesine,
    ...-Davacının işe iade için işverene süresi içinde başvurması halinde hak kazanılacak olan ve kararın kesinleşmesine kadar doğmuş bulunan en çok dört aylık ücret ve diğer haklarının davacıya ödenmesi gerektiğinin belirlenmesine,
    ...-Karar tarihi itibariyle alınması gerekli 24,30 TL karar ve ilam harcından, peşin alınan ...,40 TL harcın mahsubuyla bakiye ...,90 TL karar ve ilam harcının davalıdan alınarak hazineye gelir kaydına,
    ...-Davacı vekille temsil edildiğinden, karar tarihinde yürürlükte olan tarifeye göre ....320,00 TL vekalet ücretinin davalıdan alınıp davacıya verilmesine,
    ...-Davacı tarafından yapılan 762,70 TL yargılama giderinin davalıdan alınıp davacıya verilmesine, davalının yaptığı yargılama giderinin üzerinde bırakılmasına,
    ...-Taraflarca yatırılan gider avanslarından varsa kullanılmayan bakiyelerinin ilgili tarafa iadesine,
    ...-Peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine, kesin olarak oybirliğiyle 05.02.2013 tarihinde karar verildi.

    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için destek@ictihatlar.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi