Abaküs Yazılım
9. Hukuk Dairesi
Esas No: 2022/4460
Karar No: 2022/5418
Karar Tarihi: 27.04.2022

Yargıtay 9. Hukuk Dairesi 2022/4460 Esas 2022/5418 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Bir alacak davasında, davanın usulden reddine karar verilmiş ancak davacının tashih talebi kabul edilerek vekalet ücreti düzeltilmiştir. Ancak Bölge Adliye Mahkemesi'nin yaptığı düzeltme hüküm fıkrasında taraflara yüklenen hak ve borçları değiştirdiği için Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun 305/2. maddesine aykırıdır. Ek karara (tashih kararı) yönelik tarafların temyiz istemi kabul edilerek 11/02/2022 tarihli ek karar bozulmuş ve davacının asıl kararına yönelik temyiz itirazları reddedilerek Bölge Adliye Mahkemesi kararı onanmıştır. Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun 304. ve 305. maddeleri kararda açıklanmaktadır.
9. Hukuk Dairesi         2022/4460 E.  ,  2022/5418 K.

    "İçtihat Metni"



    BÖLGE ADLİYE
    MAHKEMESİ : ... 15. Hukuk Dairesi
    DAVA TÜRÜ : ALACAK

    İLK DERECE
    MAHKEMESİ : ... 4. İş Mahkemesi

    Taraflar arasında görülen dava sonucunda verilen kararın, temyizen incelenmesi tashih kararı yönünden taraflar vekilleri, asıl karar yönünden davacı vekili tarafından istenilmekle, temyiz taleplerinin süresinde olduğu anlaşıldı. Dava dosyası için Tetkik Hakimi tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:

    Y A R G I T A Y K A R A R I

    1- Tarafların Tashih Kararına Yönelik Temyizi Yönünden;
    6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun hükmün tashihi başlıklı 304. maddesinde, "Hükümdeki yazı ve hesap hataları ile diğer benzeri açık hatalar, Mahkemece resen veya taraflardan birinin talebi üzerine düzeltilebilir. Hüküm tebliğ edilmişse hâkim, tarafları dinlemeden hatayı düzeltemez. Davet üzerine taraflar gelmezse, dosya üzerinde inceleme yapılarak karar verilebilir.
    Tashih kararı verildiği takdirde, düzeltilen hususlarla ilgili karar, mahkemede bulunan nüshalar ile verilmiş olan suretlerin altına veya bunlara eklenecek ayrı bir kâğıda yazılır, imzalanır ve mühürlenir." düzenlemesine yer verilmiştir.
    Anılan Kanunun hükmün tavzihini düzenleyen 305. maddesi ise; "Hüküm yeterince açık değilse veya icrasında tereddüt uyandırıyor yahut birbirine aykırı fıkralar içeriyorsa, icrası tamamlanıncaya kadar taraflardan her biri hükmün açıklanmasını veya tereddüt ya da aykırılığın giderilmesini isteyebilir.
    Hüküm fıkrasında taraflara tanınan haklar ve yüklenen borçlar, tavzih yolu ile sınırlandırılamaz, genişletilemez ve değiştirilemez."düzenlemesini içermektedir.
    Aynı Kanun’un 305/A maddesinde de "Taraflardan her biri, nihaî kararın tebliğinden itibaren bir ay içinde, yargılamada ileri sürülmesine veya kendiliğinden hükme geçirilmesi gerekli olmasına rağmen hakkında tamamen veya kısmen karar verilmeyen hususlarda, ek karar verilmesini isteyebilir. Bu karara karşı kanun yoluna başvurulabilir." hükmü düzenlenmiştir.
    Somut uyuşmazlıkta; davacının davasının ölü kişi adına dava açılamayacağı gerekçesiyle dava şartı yokluğu nedeniyle usulden reddine karar verilmiş, Bölge Adliye Mahkemesince davacının istinaf başvurusunun esastan reddine karar verilip davalının istinaf başvurusunun ise tahkikata girilmiş olması nedeniyle davalı lehine vekalet ücreti takdiri gerektiğine dair hükmün düzeltilmesine ve davalı yararına maktu vekalet ücretine hükmedilmiştir.
    Sonrasında davacı tarafın tashih talebi üzerine, açılan davada talep miktarı 250,00 TL olup vekalet ücretinin kabul veya reddedilen tutarı geçemeyeceği gerekçesiyle davacının tashih talebi kabul edilerek Bölge Adliye Mahkemesi hükmünün 6 nolu bendinin düzeltilmesine karar verilmiştir.
    Bölge Adliye Mahkemesinin 11/02/2022 tarihli "tashih kararı" adı altında yaptığı düzeltme “ davacıya yüklenen borçların değiştirilmesidir” ve Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 305/2. maddesine açıkça aykırıdır.
    Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 305/2 maddesine göre hüküm fıkrasında taraflara tanınan haklar ve yüklenen borçlar, tavzih yolu ile sınırlandırılamaz, genişletilemez ve değiştirilemez."düzenlemesi gereği ve karar tarihinde yürürlükte olan Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi’ne göre davanın usulden reddinde davalı lehine 5.100,00 TL maktu vekalet ücretine hükmedilmesinin dosya kapsamına uygun olduğu Bölge Adliye Mahkemesinin asıl kararının isabetli olduğu anlaşılmaktadır.
    Sonuç olarak, hüküm fıkrasında taraflara yüklenen hak ve borçların değiştirilmesi anlamına gelecek şekilde tashih yapılamaz. Kaldı ki; 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun hükmün tashihi başlıklı 304. maddesinde, Mahkemece verilen hükmün taraflara tebliğ edilmiş olması halinde Hâkim’in, tarafları dinlemeden hatayı düzeltemeyeceği, davet üzerine taraflar gelmezse, dosya üzerinde inceleme yapılarak karar verilebileceği belirtilmiş olmakla, Mahkemece belirtilen usule uyulmamış olması bir diğer hatadır.
    Bu itibarla, ek karara (tashih kararı) yönelik taraflar vekillerinin temyiz isteminin kabulü ile 11/02/2022 tarihli ek kararın BOZULARAK ORTADAN KALDIRILMASINA karar verildi,
    2-Davacının Bölge Adliye Mahkemesinin Asıl Kararına Yönelik Temyizi Yönünden;
    Tarafların karşılıklı iddia ve savunmalarına, dayandıkları belgelere, uyuşmazlığa uygulanması gereken hukuk kuralları ile hukuki ilişkinin nitelendirilmesine, taraflar arasındaki sözleşmeye, dava şartlarına, yargılama ve ispat kuralları ile temyiz olunan kararda belirtilen gerekçelere göre, davacı vekilinin yerinde bulunmayan temyiz itirazlarının reddiyle usul ve kanuna uygun Bölge Adliye Mahkemesi kararının 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun 370/1. maddeleri uyarınca ONANMASINA, 27/04/2022 tarihinde oy birliğiyle karar verildi.













    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi