Abaküs Yazılım
22. Hukuk Dairesi
Esas No: 2012/11673
Karar No: 2013/1967

Yargıtay 22. Hukuk Dairesi 2012/11673 Esas 2013/1967 Karar Sayılı İlamı

22. Hukuk Dairesi         2012/11673 E.  ,  2013/1967 K.

    "İçtihat Metni"


    MAHKEMESİ :... Mahkemesi

    DAVA : Davacı, kıdem tazminatı, ihbar tazminatı, yılık izin ücreti, fazla mesai ücreti, ulusal bayram ve genel tatil ücreti alacaklarının ödetilmesine karar verilmesini istemiştir.
    Mahkeme, isteği kısmen hüküm altına almıştır.
    Hüküm süresi içinde davalı ... Belediye Başkanlığı avukatı tarafından temyiz edilmiş olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:

    Y A R G I T A Y K A R A R I

    Davacı vekili, davacı işçinin 01.01.2008-31.....2010 tarihleri arasında, alt işverenler bünyesinde, en son davalı alt işveren Kültür Temizlik Ltd. Şti. bünyesinde, asıl işveren ... ... yerinde hizmetli personel sıfatıyla çalıştığını, ... sözleşmesinin haklı sebep olmadan feshedildiğini, işçilik alacaklarının işveren tarafından ödenmediğini beyanla, kıdem tazminatı, ihbar tazminatı, yıllık izin, fazla mesai, ulusal bayram ve genel tatil ücreti alacaklarının hüküm altına alınmasını talep etmiştir.
    Davalı ... vekili, davacının yüklenici firma işçisi olduğunu, müvekkilinin ihale makamı konumunda olup asıl işveren sıfatının dahi bulunmadığını, işçilik alacaklarından sorumluluğu bulunmadığını beyanla davanın reddini savunmuştur.
    Davalı şirket vekili, davanın reddini savunmuştur.
    Mahkemece, toplanan kanıtlar ve bilirkişi raporuna dayanılarak, davalılar arasında geçerli asıl işveren alt işveren ilişkisinin kurulmadığı, davalı Belediyenin hizmet alım ihalesi ile hizmet alımı değil işçi alımı yaptığını, ilişkinin muvazaalı olduğu, gerçek işverenin davalı Belediye olduğu, davalının ... sözleşmesini fesihte haksız olduğu gerekçesiyle, davalı Belediye yönünden davanın kısmen kabulüne, davalı şirket yönünden davanın husumet yokluğundan reddine karar verilmiştir.
    Karar davalı ... vekilince temyiz edilmiştir.
    ...-Dosyadaki yazılara toplanan delillerle kararın dayandığı kanuni gerektirici sebeplere göre, davalının aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yerinde değildir.
    ...-Taraflar arasındaki uyuşmazlık, asıl işveren alt işveren ilişkisinin muvazaaya dayanıp dayanmadığı ve bunun işçilik haklarına etkileri noktasında toplanmaktadır.
    Alt işveren; bir ... yerinde yürütülen mal ve hizmet üretimine ilişkin asıl işin bir bölümünde veya yardımcı işlerde, işletmenin ve işin gereği ile teknolojik nedenlerle uzmanlık gerektiren alanlarda ... alan ve bu ... için görevlendirdiği işçilerini, sadece bu işyerinde aldığı işte çalıştıran diğer işveren olarak tanımlanabilir. Alt işverenin ... aldığı işveren ise asıl işveren olarak adlandırılabilir. Bu tanımlamalara göre asıl işveren - alt işveren ilişkisinin varlığından söz edebilmek için iki ayrı işverenin olması, mal veya hizmet üretimine dair bir işin varlığı, işçilerin sadece asıl işverenden alınan ... kapsamında çalıştırılması ve tarafların muvazaalı bir ilişki içine girmemeleri gerekmektedir.
    Alt işverene yardımcı işin verilmesinde bir sınırlama olmasa da, asıl işin bir bölümünün teknolojik uzmanlık gerektirmesi zorunludur. 4857 sayılı ... Kanunu"nun ....maddesinde, asıl işveren alt işveren ilişkisinin sınırlandırılması yönünde kanun koyucunun amacından da yola çıkılarak, asıl işin bir bölümünün alt işverene verilmesinde “işletmenin ve işin gereği” ile “teknolojik nedenlerle uzmanlık gerektiren işler” ölçütünün bir arada bulunması şarttır. 4857 sayılı Kanunun .... maddesinin altıncı ve yedinci fıkralarında “işletmenin ve işin gereği ile teknolojik sebeplerle uzmanlık gerektiren işler” sözcüklerine yer verilmiş olması bu gerekliliği ortaya koymaktadır. Alt İşverenlik Yönetmeliğinin ... inci maddesinde de yukarıdaki anlatımlara paralel biçimde, asıl işin bir bölümünün alt işverene verilebilmesi için “işletmenin ve işin gereği ile teknolojik sebeplerle uzmanlık gerektirmesi” şartlarının birlikte gerçekleşmesi gerektiği belirtilmiştir.
    Somut olayda, davacı işçi, 01.01.2008-31.....2010 tarihleri arasında, davalı Belediye işyerinde, en son davalı şirket bünyesinde hizmetli personel göreviyle çalışmış, ... sözleşmesi ihale süresi bitimi sebebiyle davalı şirket tarafından feshedilmiştir. Dosya içeriğindeki, davalılar arasında imzalanan hizmet alım ihalesine dair teknik ve idari şartnamelerin incelenmesinden, hizmet alım ihalesinin konusunun, Belediye zabıta personelinin yapacağı çalışmalarda, alıkonulan malların taşınması, araçlara yüklenmesi, depoya teslimiyle muhafazaları ve sair taşıma, yükleme gibi yardımcı işlerin ifa edilmesi olduğu, yüklenici firmaya ayrıca kamyonet ve panelvan araçların işin ifası için hazır edilmesi edimin yüklenildiği anlaşılmaktadır. Bu itibarla, davalılar arasında, 4857 sayılı Kanun"un .... maddesinin altıncı fıkrasına uygun şekilde asıl işveren alt işveren ilişkisi kurulmuştur. Davacı işçinin hizmet alım ihalesi kapsamında olmayan işlerde çalıştırıldığı ise iddia ve ispat edilmemiştir. Bu itibarla, Mahkemece, taraflar arasında kanuna uygun asıl işveren alt işveren ilişkisinin bulunmadığı, ilişkinin muvazaaya dayandığı kabul edilerek, davalı Belediye"nin işçilik alacaklarından tek başına sorumlu tutulması hatalı olmuştur. 4857 sayılı Kanunun ... maddesinin altıncı fıkrası uyarınca, asıl işveren davalı Belediye ve alt işveren davalı şirketin hüküm altına alınan işçilik alacaklarından birlikte sorumlu tutulması gereklidir.
    SONUÇ: Temyiz olunan kararın yukarıda yazılı sebepten BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine, 05.02.2013 gününde oybirliğiyle karar verildi.

    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi