Abaküs Yazılım
13. Hukuk Dairesi
Esas No: 2016/29584
Karar No: 2018/11501
Karar Tarihi: 29.11.2018

Yargıtay 13. Hukuk Dairesi 2016/29584 Esas 2018/11501 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davalı ile davacı arasında yaşanan nişan bozulması davasında, davacı dava konusu dairenin 1/2'sinin tarafına iadesini talep etmiştir. Davalı ise davacının kendisine şiddet uyguladığını ve borç olarak verdiği parayla aldığı daireyi kendisi de ödemiş olduğundan davanın reddini talep etmiştir. Mahkeme davacı yararına karar vererek davalının adına kayıtlı dairenin davacıya devrine hükmetmiştir. Ancak, davalının bir suç işlemediği ya da yükümlülüklerine aykırı davranmadığı kanıtlanmadığından bağıştan rücu koşullarının olayda gerçekleşmediği kabul edilerek, Mahkemenin bu şekilde karar vermesi usul ve yasaya aykırı bulunmuştur. Türk Borçlar Kanunu'nun 295. maddesine göre, bağışlayanın geri verilmesi için koşullardan birinin varlığı gerekmektedir. Bu koşullar, mahkeme tarafından değerlendirilerek sonuca göre karar verilmesi gerekmektedir. Kanun maddeleri detaylı bir şekilde ele alınarak, karar bozulmuştur. Kanun maddeleri, Türk Borçlar Kanunu'nun 285 ve devamı maddeleridir.
13. Hukuk Dairesi         2016/29584 E.  ,  2018/11501 K.

    "İçtihat Metni"


    MAHKEMESİ :Asliye Hukuk Mahkemesi

    Taraflar arasındaki nişan bozulması davasının yapılan yargılaması sonunda ilamda yazılı nedenlerden dolayı davanın kabulüne yönelik olarak verilen hükmün davalı avukatınca duruşmalı olarak temyiz edilmesi üzerine ilgililere çağrı kağıdı gönderilmişti. Belli günde davacı Asil ... ve vekili avukat ..."in gelmeleriyle duruşmaya başlanılmış ve hazır bulunan avukatın sözlü açıklaması dinlenildikten sonra karar için başka güne bırakılmıştı. Bu kez temyiz dilekçesinin süresinde olduğu saptanarak dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü.
    KARAR
    Davacı, davalı ... ile evlenmek niyeti ile 2009 yılında nişanlandığını, daha sonra aile arasında düğün yaparak birlikte yaşamaya başladıklarını, düğünde verilen takıların bozdurulmasıyla elde edilen parayla düğün borçlarını ödediğini, davalıyı dava konusu yapılan dairenin 1/2"sini .... Şirketi ile 15/03/2010 tarihli bir sözleşme yaparak ortak ettiğini, davaya konu dairenin tüm ödemelerini kendisinin yaptığını, buna dair senetler ve banka dekontlarının delillerinin arasında olduğunu, söz konusu daireyi alırken davacıdan 10.000,00-TL borç aldığını ve bu borcunu ödeyeceğini, ancak davalının kendisine ve ailesine hakaret ettiğini, tartakladığını, bu sebeple nişanı bozduğunu ve ayrıldıklarını belirterek davalı adına verdiği.......Kat 83 nolu 50m2 dairedeki hissesinin tarafına iadesine, bu sebeple adı geçen sözleşmenin geçersizliğine karar verilmesini talep etmiştir.
    Davalı, davacı ile gelenekler kapsamında bir törenle ve aile büyüklerinin onayı ile birlikte yaşayarak fiilen evlendiklerini, birlikte yaşamaya başlandıktan sonra davacı tarafın kendisine şiddet uygulamaya başladığını, bu sebeple birlikteliğin davacı tarafın baskılarıyla son bulduğunu, davacı taraf düğünde takılan takı ve hediyelerle birlikte borç olarak vermiş olduğu 13.000,00-TL ile adı geçen dairenin alım sözleşmesinin yapıldığını, ödemelerin yapılmasına kendisinin de katkısı olduğunu belirterek davanın reddini dilemiştir.
    Mahkemece, Davalı adına kayıtlı ... 2945 ada 17 ve 20 parsel F blok 7. Kat 083 nolu 50 m2 lik kooperatif hissesinin iptali ile hissenin davacıya devrine, taraflar arasındaki hisse paylaşımına ilişkin sözleşmenin feshine, karar verilmiş; hüküm, davalı tarafından temyiz edilmiştir.
    Davacı tarafından iddia edilen bu nitelikteki bir işlemin 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu’nun 285 ve devamı maddeleri gereğince bağış niteliğinde bulunduğu açıktır. Dava, 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu’nun 295 ve devamı maddeleri gereğince bağıştan rücuya dayalı bedel isteğine ilişkindir.
    Bağışlamadan dönme, bağışlayanın tek taraflı, bağışlanana varması gerekli bir beyanıyla bağışlamayı geriye yürürlü olarak ortadan kaldırmasıdır. Dönme hakkı, bir hukuksal ilişkiye son veren yenilik doğurucu haklardandır.
    Ne var ki bağışlayan, ancak TBK 295. maddedeki koşullardan birinin varlığı halinde bağışlama konusunun geri verilmesini isteyebilir.
    Somut olaya ilişkin dosya içeriğinde, davalı bağışlanan davacı bağışlayana veya yakınlarından birine karşı ağır bir suç işlediği ya da davacı bağışlayana veya onun ailesinden bir kimseye karşı kanundan doğan yükümlülüklerine önemli ölçüde aykırı davrandığı yolunda bir kanıt bulunmadığından bağıştan rücu koşullarının olayda gerçekleştiği kabul edilemez. Mahkemece, davacının bağıştan dönme koşullarının oluşup oluşmadığı değerlendirilip sonucuna göre karar verilmesi gerekirken yazılı şekilde kabulüne karar verilmiş olması usul ve yasaya aykırıdır. Bozmayı gerektirir.
    SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle temyiz edilen hükmün davalı yararına BOZULMASINA, peşin alınan harcın istek halinde iadesine, HUMK’nun 440/I maddesi uyarınca tebliğden itibaren 15 gün içerisinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere, 29/11/2018 gününde oybirliğiyle karar verildi.

    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi