Abaküs Yazılım
1. Hukuk Dairesi
Esas No: 2019/4239
Karar No: 2020/5049
Karar Tarihi: 14.10.2020

Yargıtay 1. Hukuk Dairesi 2019/4239 Esas 2020/5049 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Dava, miras payı oranında tapu iptali ve tescili isteğiyle açılmıştır. Davacı, mirasbırakanın oğluna mal kaçırma amacıyla tapu devrettiğini iddia etmiş, davalı ise bunun doğru olmadığını savunmuştur. Mahkeme ilk olarak davacının açtığı davanın hakkın kötüye kullanılması niteliğinde değerlendirilemeyeceğine dair bir Yargıtay kararı örnek göstererek davanın reddine karar vermiştir. Ancak bu karar Yargıtay İçtihadı Birleştirme Büyük Genel Kurulu tarafından bozulmuştur. Yeniden yapılan yargılama sonucunda, mahkeme temlikin muvazaalı olduğunu tespit etmiş ve davayı kabul etmiştir.
Kanun Maddeleri:
6100 sayılı HMK’nin 190. ve 4721 sayılı TMK’nin 6. maddeleri - Muris muvazaasına dayalı davalarda mirasbırakanın gerçek irade ve amacının belirlenmesi gerektiği, davacının iddiasını kanıtlaması gerektiği belirtilmektedir.
1086 sayılı HUMK'un 428. maddesi - Temyiz edilen kararın bozulması durumunda peşin harçların geri verilmesi gerektiği belirtilmektedir.
1. Hukuk Dairesi         2019/4239 E.  ,  2020/5049 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :ASLİYE HUKUK MAHKEMESİ
    DAVA TÜRÜ : TAPU İPTALİ VE TESCİL

    Taraflar arasında görülen tapu iptali ve tescil davası sonunda, yerel mahkemece davanın kabulüne ilişkin olarak verilen karar davalı tarafından yasal süre içerisinde temyiz edilmiş olmakla dosya incelendi, Tetkik Hakimi ..."in raporu okundu, açıklamaları dinlendi, gereği görüşülüp düşünüldü;
    .-KARAR-
    Dava, muris muvazaası hukuksal nedenine dayalı miras payı oranında tapu iptali ile tescil isteğine ilişkindir.
    Davacı, mirasbırakanı ..."in, 250 ve 273 parsel sayılı taşınmazlarını oğlu olan davalıya satış yoluyla temlik ettiğini, yapılan işlemin mirasçılardan mal kaçırma amaçlı ve muvazaalı olduğunu ileri sürerek miras payı oranında tapunun iptali ile adına tesciline karar verilmesini istemiştir.
    Davalı, davacının kötü niyetli olduğunu, aradan çok uzun bir sürenin geçtiğini, hakkın kötüye kullanıldığını, ayrıca muristen intikal eden 5 adet parsel yönünden tüm mirasçılar arasında 06.03.2000 tarihinde taksim yapıldığını belirtip davanın reddini savunmuştur.
    Mahkemece, ... ölüm tarihinden dava tarihine kadar yaklaşık 30 yıl geçtikten sonra davacının eldeki davayı açmasının hakkın kötüye kullanılması ve dürüstlük ilkesine aykırı olduğu, muris muvazaasında her ne kadar bir süre öngörülmemiş olsa da sonsuza dek davalıyı dava tehditi altında tutmanın hukuk güvenliğini zedeleyeceği gerekçesi ile davanın reddine ilişkin olarak verilen karar Dairece, "… Yargıtay Hukuk Genel Kurulunun 06.05.2015 tarihli 2013/1-2302 E. 2015/1313 K. sayılı kararında " muris muvazaası hukuksal nedenine dayalı davalarda zamanaşımının söz konusu olmadığı, işlemin muvazaalı olması durumunda üzerinden bir zaman geçmesi halinde geçerli hale gelmeyeceği ve herhangi bir süreye bağlı olmaksızın her zaman açılabileceği, muris muvazaasına dayalı olarak dava açılmasının hakkın kötüye kullanılması niteliğinde değerlendirilmesi mümkün değildir." görüşü benimsenmiştir. Hâl böyle olunca, tarafların toplanan ve toplanacak tüm delilleri değerlendirilmek suretiyle, mirasbırakanın davalıya yaptığı temliklerin yukarıdaki ilkeler doğrultusunda mal kaçırma amaçlı ve muvazaalı olup olmadığının açıklığa kavuşturulmasından sonra bir karar verilmesi gerekirken, anılan husus gözardı edilerek neticeye gidilmiş olması doğru değildir ...." gerekçesiyle bozulmuş, mahkemece bozmaya uyularak yapılan yargılama sonucunda, temlikin muvazaalı olduğu gerekçesi ile davanın kabulüne karar verilmiştir.
    Dosya içeriği ve toplanan delillerden, 1904 doğumlu mirasbırakan ..."in 09.04.1983 tarihinde ölümü ile geriye mirasçı olarak çocukları davacı ... ile davalı ... ve dava dışı ... ile gelini 27.05 2005 tarihinde ölen oğlu ...."nın kaldığı, mirasbırakanın 250 ve 273 parsel sayılı taşınmazlarını oğlu olan davalıya 15.05.1981 tarihinde satış yoluyla temlik ettiği, ayrıca mirasbırakanın ölümü ile geriye dava konusu taşınmazlarla aynı yerde toplam 23 parça daha farklı vasıflı (ev-arsa-tarla v.s) taşınmaz bıraktığı, bunlardan 5 parça taşınmazın mirasbırakanın ölümünden sonra mirasçılar arasında paylaşıldığı, diğer taşınmazların ise hâlen mirasbırakan adına kayıtlı olduğu anlaşılmaktadır.
    Hemen belirtilmelidir ki, muris muvazaasına dayalı davalarda mirasbırakanın gerçek irade ve amacının duraksamaya yer vermeyecek şekilde tespit edilmesi gerekmektedir. Davacı taraf, 6100 sayılı HMK’nin 190. ve 4721 sayılı TMK’nin 6. maddeleri uyarınca mirasbırakanın mal kaçırma iradesi ile hareket ettiğini kanıtlamalıdır.
    Somut olayda; mal kaçırma amacı ile hareket etmesi halinde mirasçılarına herhangi bir şey bırakmama eğilimi ile hareket edecek olan mirasbırakanın geride 23 parça daha taşınmaz bıraktığı, kalan taşınmazların miktar ve vasıflarının, çekişme konusu taşınmazlardan çok daha iyi durumda oldukları anlaşılmaktadır. Ayrıca, mirasbırakanın ölümünden sonra düzenelenen ve tüm miraçıların imzasını taşıyan “özel taksim sözleşmesi” başlıklı 06.03.2000 tarihli belge ile kalan taşınmazlardan 5 parçasının daha mirasçılar arasında paylaşıldığı, sözleşme ile davacı ... ile davalı ...’ya bırakılan taşınmazlar, anılan sözleşmede geçen miktarları ve belirlenen değerleri gözüne alınarak karşılaştırıldığında, davacının yaklaşık olarak davalıdan 12-13 kat daha değerli taşınmazları aldığı, sözleşmede geçen en değerli taşınmazın kız çocuklarına bırakıldığı anlaşılmaktadır. Sözleşmenin içeriğinin davalının savunmasını doğrular nitelikte olduğu görülmüştür.
    Öte yandan, davanın olumlu sonuçlanması halinde ileride hak elde edebilecek mirasçılardan ... davalı tanığı olarak verdiği beyanında, davalı ...’nın kendi düğününden sonra düğünde takılan altınları mirasbırakan babasına verdiğini, mirasbırakanın da altınların parası ile borçlarını ödediğini, mirasbırakanın yaşı nedeniyle artık çalışamayacak olması nedeniyle borcunu ödeyebilmek amacıyla çekişmeli taşınmazları davalıya devrettiğini, o dönemde altınların değeri ile çekişmeli taşınmazların değerinin eş değer olduğunu bildirmiş, davalının savunmasını destekleyen ifadelerde bulunmuştur. ... gerçek irade ve amacı tespit edilirken, tüm bu hususların birlikte değerlendirilmesi gerektiği açıktır.
    Bozma ilamında açıklanan ilkeler ve yukarıda değinilen olgular bir bütün halinde değerlendirildiğinde, mirasbırakanın yaptığı temlik ile mirasçılarından mal kaçırmak amacıyla hareket etmediği, davacı tarafın iddiasını ispat edemediği anlaşılmıştır.
    Hal böyle olunca, davanın reddine karar verilmesi gerekirken delillerin takdirinde yanılgıya düşülerek yazılı şekilde karar verilmesi doğru değildir.
    Davalının yerinde görülen temyiz itirazlarının kabulü ile hükmün belirtilen nedenlerden ötürü (6100 sayılı Yasanın geçici 3.maddesi yollaması ile) 1086 sayılı HUMK"un 428.maddesi gereğince BOZULMASINA, alınan peşin harcın temyiz edene geri verilmesine, 14/10/2020 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.








    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi