Abaküs Yazılım
8. Daire
Esas No: 2007/3470
Karar No: 2008/4728
Karar Tarihi: 25.06.2008

Danıştay 8. Daire 2007/3470 Esas 2008/4728 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Bursa Valiliği tarafından görevine son verilen bir sürücü kursu öğretmeninin açtığı davada, davacının derse gelmeyen öğrencilerin devam ettiği gibi gösterdiği ortaya çıktığı için görevine son verilmesinin mevzuata uygun olduğu ancak bir daha özel öğretim kurumlarında görev verilmemesi yönündeki işlemin hukuka uygun olmadığına karar verilmiştir. Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği'nde hizmete devamında mahzur görülen kurum personelinin çalışma izinlerinin kaldırılarak görevlerine son verilebileceği belirtilmiştir. Ancak bu hükmün bir daha özel öğretim kurumlarında görev yapamayacak şeklinde genişletilmesi hukuka uygun değildir. Kararda yer alan kanun maddeleri 625 sayılı Özel Öğretim Kurumları Yasası'nın 45. maddesi ve Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği'nin 50. ve 38. maddeleridir.

T.C.
D A N I Ş T A Y
SEKİZİNCİ DAİRE
Esas No: 2007/3470
Karar No: 2008/4728
Temyiz İsteminde Bulunan : Bursa Valiliği
Diğer Davalı : Milli Eğitim Bakanlığı
Karşı Taraf : …
İstemin Özeti : Özel bir sürücü kursunda … Dersi Öğretmeni olarak görev yapan davacının, görevine son verilerek özel eğitim kurumlarında bir daha görev verilmemesi yönündeki müfettiş teklifinin uygulanmasına yönelik Milli Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğünün 19.1.2005 gün ve … sayılı işlemi ile bunun uygulanmasına ilişkin Bursa Valiliğinin 11.2.2005 gün ve … sayılı işleminin iptali istemiyle açılan davada; olayda, kursa katılan yetişkinleri derse devam etmediği halde derse devam etmiş gibi gösterdiği sabit olan davacının 625 sayılı Özel Öğretim Kurumları Yasasının 45. maddesine göre hizmete devamında sakınca görülerek görevine son verilmesinde mevzuata aykırılık görülmediği, öte yandan, Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliğinin 50. ve 38. maddesinde, hizmete devamında mahzur görülen kurum personelinin çalışma izinlerinin kaldırılarak görevlerine son verilebileceği hükmüne yer verildiği, bu hükmü bir daha özel öğretim kurumlarında görev yapamayacak şeklinde genişletmenin hukuka uygun olmadığı, bu itibarla, davacıya isnad edilen fiil nedeniyle tesis edilen işlemin davacının görevine son verilmesi yönündeki kısmının hukuka uygun olduğu, bir daha özel öğretim kurumlarında görev yapamayacağı yönündeki kısmında ise hukuka uyarlık bulunmadığı gerekçesiyle davanın, davacının görevine son verilmesine ilişkin kısmının reddine, bir daha özel öğretim kurumlarında görev verilmemesine ilişkin kısmının iptaline karar veren ... İdare Mahkemesinin … gün ve E:…, K:… sayılı kararının; işlemin yasal düzenlemelere uygun olduğu öne sürülerek, 2577 sayılı Yasanın 49. maddesi uyarınca temyizen incelenerek bozulması istemidir.
Savunmanın Özeti : İstemin reddi gerektiği savunulmaktadır.
Danıştay Tetkik Hakimi … 'in Düşüncesi : İstemin reddi gerektiği düşünülmektedir.
Danıştay Savcısı … 'in Düşüncesi : İdare ve vergi mahkemelerince verilen kararların temyizen incelenerek bozulabilmesi için, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 49 uncu maddesinin birinci fıkrasında belirtilen nedenlerin bulunması gerekmektedir.
Temyiz dilekçesinde öne sürülen hususlar, söz konusu maddede yazılı nedenlerden hiçbirisine uymadığından, istemin reddi ile temyiz edilen Mahkeme kararının onanmasının uygun olacağı düşünülmektedir.





TÜRK MİLLETİ ADINA
Hüküm veren Danıştay Sekizinci Dairesince işin gereği görüşüldü:
İdare ve Vergi Mahkemeleri tarafından verilen kararların temyiz yolu ile incelenip bozulabilmeleri 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Yasasının 49. maddesinin 1. fıkrasında yazılı nedenlerin bulunmasına bağlıdır.
İdare Mahkemesince verilen kararın dayandığı gerekçe usul ve yasaya uygun olup, bozulmasını gerektiren bir neden bulunmadığından, temyiz isteminin reddi ile anılan kararın onanmasına ve yargılama giderlerinin temyiz isteminde bulunan üzerinde bırakılmasına 25.06.2008 gününde oybirliği ile karar verildi.

Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


Avukat Web Sitesi