Esas No: 2022/4997
Karar No: 2022/5658
Karar Tarihi: 09.05.2022
Yargıtay 9. Hukuk Dairesi 2022/4997 Esas 2022/5658 Karar Sayılı İlamı
Özet:
İş Mahkemesi'nde yapılan yargılama sonucunda, asıl ve birleşen alacak davasının kısmen kabulüne karar verildi. Davacı ve davalılar vekilleri tarafından istinaf edilmesi üzerine, Bölge Adliye Mahkemesi istinaf başvurusunun esastan reddetti. Ancak, Daire tarafından yapılan incelemede, davalı ile alt işveren arasındaki ilişkinin muvazaalı olup olmadığı hususunda araştırma yapılması gerektiğine karar verildi ve hüküm bozuldu. İlk derece mahkemesince yapılan araştırma sonunda, ilişkinin muvazaalı olduğu belirtilerek davanın kısmen kabulüne karar verildi. Ancak, Daire'nin ikinci kararıyla taraflar arasındaki ilişkinin muvazaalı olmadığı ve kanunen geçerli asıl işveren alt işveren ilişkisinin bulunduğu kabul edildiği için, talep konusu alacaklar hakkında bir karar verilmesi gerektiği yönünde hüküm bozuldu. Davacı vekili, maddi hatanın düzeltilmesi talepli dilekçe ile muvazaa tespitlerinin kabul edildiği ve emsal bir dosyada bozmadan sonra bilirkişi raporunda muvazaanın tespit edildiği belirterek Daire kararının kaldırılmasına ve İlk Derece Mahkemesi kararının onanmasına karar verilmesini talep etti. Ancak, Daire, kanunen iş mahkemeleri kararlarına karşı karar düzelt
"İçtihat Metni"
MAHKEMESİ :İş Mahkemesi
DAVA TÜRÜ : ALACAK
Taraflar arasındaki asıl ve birleşen davalardaki alacak davasından dolayı yapılan yargılama sonunda İlk Derece Mahkemesince asıl ve birleşen davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir.
Kararın davacı ve davalılar vekilleri tarafından istinaf edilmesi üzerine, Bölge Adliye Mahkemesince istinaf başvurusunun esastan reddine karar verilmiştir.
Bölge Adliye Mahkemesi kararının davacı ve davalı Türkiye Taş Kömürü Kurumu Genel Müdürlüğü vekilleri tarafından temyiz edilmesi üzerine Dairemizin 23.02.2021 tarihli ve 2020/8241 Esas, 2021/4704 Karar sayılı kararı ile davacının tüm, hükmü temyiz eden davalının diğer temyiz itirazlarının reddine karar verilerek davalı ile alt işveren arasındaki ilişkinin muvazaalı olup olmadığı hususunda araştırma yapılması gerektiği yönündeki gerekçe ile hükmün bozulmasına karar verilmiştir.
Bozmaya uyan İlk Derece Mahkemesince, yapılan araştırma ve inceleme sonucunda davalı ile alt işveren arasındaki ilişkinin muvazaalı olduğu belirtilerek bozmadan önce olduğu gibi davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir.
İlk Derece Mahkemesi kararının davacı ve davalı Türkiye Taş Kömürü Kurumu Genel Müdürlüğü vekilleri tarafından temyiz edilmesi üzerine Dairemizin 19.01.2022 tarihli ve 2021/13313 Esas, 2022/606 Karar sayılı kararı ile davacının tüm, hükmü temyiz eden davalının diğer temyiz itirazlarının reddine karar verilerek, taraflar arasındaki ilişkinin muvazaalı olmadığı ve kanunen geçerli asıl işveren alt işveren ilişkisinin bulunduğu kabul edilerek talep konusu alacaklar hakkında bir karar verilmesi gerektiği yönündeki gerekçe ile hükmün bozulmasına karar verilmiştir.
Davacı vekili maddi hatanın düzeltilmesi talepli dilekçesinde; davacı ile aynı işyerinde aynı işi yapan işçilerin açtığı davalarda muvazaa tespitlerinin kabul edildiği ve kararların Yargıtay denetiminden de geçerek kesinleştiğini, emsal bir dosyada bozmadan sonra yapılan keşiften sonra aldırılan bilirkişi heyeti raporunda da muvazaanın tespit edildiğini belirterek Daire kararının kaldırılmasına ve İlk Derece Mahkemesi kararının onanmasına karar verilmesini talep etmiştir.
Davacı vekilince kararın maddi hataya dayandığı gerekçesi ile ortadan kaldırılması istenilmiş olmakla; dosyadaki belgeler incelenip gereği düşünüldü:
YARGITAY KARARI
12.01.2011 tarihli ve 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun (6100 sayılı Kanun) "Hükmün tashihi" kenar başlıklı 304 üncü maddesinin birinci fıkrasının ilgili bölümü şöyledir :
" (1) Hükümdeki yazı ve hesap hataları ile diğer benzeri açık hatalar, mahkemece resen veya taraflardan birinin talebi üzerine düzeltilebilir. ... "
25.10.2017 tarihinde yürürlüğe giren 7036 sayılı İş Mahkemeleri Kanunu’nun (7036 sayılı Kanun) 7 nci maddesinin üçüncü fıkrası gereğince 6100 sayılı Kanun'un kanun yollarına ilişkin hükümleri, iş mahkemelerince verilen kararlar hakkında da uygulanır.
6100 sayılı Kanun’da ise karar düzeltme kanun yolu düzenlemesine yer verilmediği anlaşılmaktadır.
Dosya içeriğine göre, Dairemizce temyiz incelemesi sonucunda verilen kararda maddi hata saptanamadığı gibi, maddi hataya dayandığı ileri sürülen hususun hukuki takdire ilişkin olduğu ve 7036 sayılı Kanun’un 7 nci maddesinin üçüncü fıkrası uyarınca iş mahkemelerinin kararları ile ilgili Yargıtay kararlarına karşı karar düzeltme istenemeyeceği de dikkate alınarak davacı vekilinin dilekçesinin reddine karar verilmesi gerekir.
KARAR
Açıklanan sebeple,
Davacı vekilinin maddi hatanın düzeltilmesi talepli dilekçesinin REDDİNE,
Dosyanın İlk Derece Mahkemesine, kararın bir örneğinin kararı veren Bölge Adliye Mahkemesine gönderilmesine,
09.05.2022 tarihinde oy birliğiyle karar verildi.