Esas No: 2022/3924
Karar No: 2022/5102
Karar Tarihi: 30.05.2022
Yargıtay 2. Hukuk Dairesi 2022/3924 Esas 2022/5102 Karar Sayılı İlamı
Özet:
Dava, evlat edinme istemine ilişkindir ve ilk derece mahkemesi davanın reddine karar vermiştir. Ancak, istinaf incelemesi yapan bölge adliye mahkemesi, dosya içerisindeki bilgi ve belgelere dayanarak küçüğün davacıların yanında kalması ve bakımının onlar tarafından sağlanması gibi unsurları göz önünde bulundurarak mahkemece psikolog, pedagog ve sosyal çalışmacıdan oluşan uzmanlardan yeniden inceleme ve rapor istenmesi gerektiğini belirtmiştir. Bu sebeple, mahkeme kararı bozulmuştur.
Kanun maddeleri:
- 4721 Sayılı Türk Medeni Kanunu'nun 306. maddesi: Eşlerin birlikte evlat edinebileceği ve evli olmayanların birlikte evlat edinemeyeceği, eşlerin en az beş yıldan beri evli olmaları veya otuz yaşını doldurmuş olmaları gerektiği gibi hususları düzenler.
- 4721 Sayılı Türk Medeni Kanunu'nun 314/4. maddesi: Eşler tarafından birlikte evlat edinilen ve ayırt etme gücüne sahip olmayan küçüklerin nüfus kaydına ana ve baba adı olarak evlat edinen eşlerin adları yazılmaktadır.
"İçtihat Metni"
MAHKEMESİ : ...Bölge Adliye Mahkemesi ... Hukuk Dairesi
DAVA TÜRÜ : Evlat Edinme
Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda bölge adliye mahkemesi hukuk dairesince verilen, yukarıda tarihi ve numarası gösterilen hüküm davacılar tarafından temyiz edilmekle, evrak okunup gereği görüşülüp düşünüldü:
Dava, evlat edinme istemine ilişkindir. İlk derece mahkemesince davanın reddine karar verilmiştir. Bu karara karşı davacılar tarafından istinaf kanun yoluna başvurulmuştur. İstinaf incelemesi yapan bölge adliye mahkemesince istinaf başvurusunun esastan reddine karar verilmiştir.
4721 Sayılı Türk Medeni Kanunu'nun 306. maddesinde "Eşler, ancak birlikte evlât edinebilirler; evli olmayanlar birlikte evlât edinemezler. Eşlerin en az beş yıldan beri evli olmaları veya otuz yaşını doldurmuş bulunmaları gerekir. Eşlerden biri, en az iki yıldan beri evli olmaları veya kendisinin otuz yaşını doldurmuş bulunması koşuluyla diğerinin çocuğunu evlât edinebilir." Aynı Kanun'un 314/4. maddesinde ise, "Eşler tarafından birlikte evlât edinilen ve ayırt etme gücüne sahip olmayan küçüklerin nüfus kaydına ana ve baba adı olarak evlât edinen eşlerin adları yazılır" hükümlerine yer verilmiştir.
Dosya içerisindeki bilgi ve belgeler, iddia, savunma, .... İl Emniyet Müdürlüğü Şehitler Polis Merkezi Amirliği tarafından düzenlenen 30.06.2021 havale tarihli kolluk araştırma tutanağı incelendiğinde, küçüğün bir yıldan fazla bir süredir evlat edinmek isteyen davacıların yanında kaldığı, bakımı, eğitimi ve yetiştirilmesinin onlar tarafından sağlandığı anlaşılmaktadır. Bu sebeple mahkemece, psikolog, pedagog ve sosyal çalışmacıdan oluşan uzmanlardan yeniden inceleme ve rapor istenip, dosya tarafları ve gerektiğinde evlat edinilmek istenilen çocuk ile görüşülmek suretiyle küçüğün üstün yararına uygun şekilde görüşünün uzmanlar tarafından alınması, evlat edinme davasının, şahsa sıkı sıkıya bağlı bir hakkın kullanımı niteliğinde olduğu gözetilerek, Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 74. maddesi gereğince davacılar vekilinden “Evlat edinme” davasını açabilmesi için özel yetkiyi içeren vekâletnamenin istenmesi, toplanan diğer delillerle birlikle değerlendirilmek suretiyle bir karar verilmesi gerekirken soyut verilere dayalı sosyal inceleme raporu dikkate alınarak yanılgılı değerlendirmelerle davanın reddine karar verilmesi doğru görülmemiş, bozmayı gerektirmiştir.
SONUÇ: Yukarıda açıklanan sebeple bölge adliye mahkemesi kararının KALDIRILMASINA, ilk derece mahkemesi kararının BOZULMASINA, istek halinde temyiz peşin harcının yatırana geri verilmesine, dosyanın ilk derece mahkemesine, karardan bir örneğinin ilgili bölge adliye mahkemesi hukuk dairesine gönderilmesine kesin olarak oy birliğiyle karar verildi.30.05.2022 (Pzt.)