Abaküs Yazılım
9. Hukuk Dairesi
Esas No: 2022/4975
Karar No: 2022/6236
Karar Tarihi: 17.05.2022

Yargıtay 9. Hukuk Dairesi 2022/4975 Esas 2022/6236 Karar Sayılı İlamı

Özet:


İş Mahkemesi'nde görülen tazminat davasında, davalı vekili istinaf kanun yoluna başvurarak kararı temyiz etti. Ancak, eksik olan temyiz yoluna başvurma harcı ile nispi temyiz karar harcının yatırılmasının istendiği muhtıra davalının yanılmasına neden oldu. Mahkemece gönderilen muhtıra geçersiz sayıldı ancak ek olarak tesis edilen kararda davalının temyiz isteminden vazgeçtiği kararı verildi. Bu kararın hatalı olduğu anlaşılarak bozularak ortadan kaldırıldı ve nispi temyiz harcının tamamlanması için kanuni sürenin bekleneceği bir muhtıra çıkartılması istendi. Kanun maddeleri olarak ise Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun 6100 sayılı geçici 3. maddesi, 434. maddesi ve İçtihadı Birleştirme Kararı'nın 25.01.1985 gün ve 5/1 sayılı hükmü, temyiz kanun yolu bakımından kıyasen uygulanacak 344. maddesi ve 366. maddesi kararda belirtilmiştir.
9. Hukuk Dairesi         2022/4975 E.  ,  2022/6236 K.

    "İçtihat Metni"




    MAHKEMESİ :İş Mahkemesi
    DAVA TÜRÜ : TAZMİNAT

    YARGITAY KARARI

    6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun geçici 3. maddesindeki atıf gözetildiğinde, Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunu'nun 434. maddesi ile ilgili 25.01.1985 gün ve 5/1 sayılı İçtihadı Birleştirme Kararı hükmü gereğince, temyiz isteği, dilekçenin temyiz defterine kaydettirildiği tarihte yapılmış sayılır ve temyiz dilekçesi verilirken gerekli harç ve giderlerin tamamı ödenir. Temyiz harç ve giderlerinin ödenmemiş veya eksik ödenmiş olduğunun sonradan anlaşılması durumunda, karar veren hakim tarafından yedi günlük kesin süre tanınarak, bu süre içerisinde ödenmesi veya eksikliğin tamamlanması, aksi halde temyiz harcının mahkeme kalemince hesaplanıp temyiz edenden istendiği halde süresinde ödenmediği belgelendirilmiş ise temyiz isteğinin reddi gerekir.
    Mahkemece gönderilen muhtırada ise; yapılması gereken işlemin ne olduğu açıkça ve ilgili tarafın yanılmasına neden olmayacak biçimde gösterilmeli; bu açıdan ikmal edilecek harç ya da giderin miktarı ve yatırılma merci ve süresi, bunun yapılmamasının sonuçları net biçimde açıklanmalıdır. Örneğin, “dosyaya yatırılması” şeklindeki ifade tarafın yanılmasına neden olabileceğinden, bu ifadeyi taşıyan muhtıra geçersiz olacaktır.
    Dosya içeriğine göre İlk Derece Mahkemesince yapılan yargılamada davanın kabulüne dair verilen kararı, davalı vekilinin istinaf kanun yoluna başvurma harcı ile maktu istinaf karar harcını yatırarak temyiz ettiği, Mahkemece davalı vekiline 02/03/2022 tarihli muhtıra gönderildiği ve eksik olan temyiz yoluna başvurma harcı ile nispi temyiz karar harcının yatırılmasının istendiği ancak gönderilen muhtırada ödenmesi gereken harçların “dosyamıza yatırılması” şeklindeki ifade ile istendiği anlaşılmıştır. Mahkemece gönderilen muhtıra davalı tarafın yanılmasına neden olabilecek nitelikte olduğundan geçersizdir. Mahkemece gönderilen muhtıra geçersiz olmasına rağmen 16/03/2022 tarihli ek karar ile davalının temyiz isteminden vazgeçmiş sayılmasına karar verilmesi hatalı olduğundan ek kararın bozularak ortadan kaldırılmasına karar verildi.
    Mahkemece tesis edilen 16.03.2022 tarihli ek kararın bozularak ortadan kaldırılmasına karar verildiğinden, nispi temyiz harcının kanunda öngörülen bir haftalık kesin süre içinde davalı tarafından tamamlanması, aksi halde temyiz başvurusundan vazgeçilmiş sayılacağı konusunda 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun 366. maddesi uyarınca temyiz kanun yolu bakımından kıyasen uygulanacak 344. maddesi gereğince davalı tarafa usulüne uygun nitelikte muhtıra çıkartılarak kanuni süre beklendikten sonra tekrar Dairemize gönderilmesi için dosyanın ilk derece mahkemesi'ne GERİ ÇEVRİLMESİNE, 17.05.2022 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.









    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için destek@ictihatlar.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi