Abaküs Yazılım
17. Hukuk Dairesi
Esas No: 2016/11595
Karar No: 2019/5520
Karar Tarihi: 06.05.2019

Yargıtay 17. Hukuk Dairesi 2016/11595 Esas 2019/5520 Karar Sayılı İlamı

17. Hukuk Dairesi         2016/11595 E.  ,  2019/5520 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Asliye Hukuk Mahkemesi

    Taraflar arasındaki tazminat davasının yargılaması sonunda; kararda yazılı nedenlerle davanın kısmen kabulüne dair verilen hükmün süresi içinde davalı ...Ş. vekili tarafından temyiz edilmesi üzerine dosya incelendi, gereği düşünüldü:

    -K A R A R-

    Davacı vekili, 30.04.2013 tarihinde, müvekkilinin yolcu olarak bulunduğu davalı ...ye zorunlu mali mesuliyet sigortası ile sigortalı motosiklet ile diğer davalıya zorunlu mali mesuliyet sigortası ile sigortalı aracın çarpışması sonucu, davacının yaralandığını belirterek fazlaya dair hakları saklı kalmak kaydıyla 3.000,00 TL maddi tazminatın kaza tarihinden itibaren işleyecek yasal faizi ile birlikte davalıların kusur durumuna göre tahsilini talep ve dava etmiş, 15.02.2016 tarihinde maddi talebini davalı ...Ş. yönünden 15.649,62 TL"ye, davalı ...Ş. yönünden 29.063,59 TL"ye artırmıştır.
    Davalılar vekilleri, davanın reddini savunmuştur.
    Mahkemece, davanın kısmen kabulü ile 1.665,90 TL geçici iş göremezlik tazminatı ile 13.983,72 TL kalıcı meslekten kazanç kaybı bedeli toplamı 15.649,62 TL"nin davalı ...den, 2.310,365 TL geçici iş görmezlik tazminatı ile 25.969,77 TL kalıcı meslekten kazanç kaybı bedeli toplamı 28.280,135 TL"nin davalı ...den, dava tarihinden itibaren işleyecek yasal faizi ile birlikte tahsiline karar verilmiş; hüküm, davalı ...Ş. vekili tarafından temyiz edilmiştir.
    1-Dosya içerisindeki bilgi ve belgelere, mahkeme kararının gerekçesinde dayanılan delillerin tartışılıp, değerlendirilmesinde, özellikle Adli Tıp Kurumu"ndan alınan kusur raporunun oluşa uygun oluşu nedeniyle benimsenmesinde bir usulsüzlük bulunmamasına, hatır taşıması savunmasının süresinde olmamasına göre, davalı ...Ş. vekilinin aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan ve yerinde görülmeyen sair temyiz itirazlarının reddine karar vermek gerekmiştir.
    2-Dava, trafik kazasından kaynaklanan cismani zarara dayalı tazminat istemine ilişkindir.
    6098 sayılı Borçlar Kanun’un, "Tazminatın belirlenmesi" üst başlıklı 51/1 maddesi ile (818 sayılı Borçlar Kanunu"nun 43.maddesi); Hâkimin, tazminatın kapsamını ve ödenme biçimini, durumun gereğini ve özellikle kusurun ağırlığını göz önüne alarak belirleyeceği hükme bağlanmıştır.
    Zararın meydana gelmesinde veya artmasında zarar görenin de kusurunun bulunması halinde söz konusu olan müterafik kusur 6098 sayılı Borçlar Kanun’un 52.maddesinde (818 sayılı Borçlar Kanunu"nun 44.maddesi) düzenlenmiştir. Buna göre zarara uğrayan, zarar doğuran eyleme razı olmuş veya kendisinin sebep olduğu hal ve şartlar zararın meydana gelmesine etki yapmış veya tazminat ödevlisinin durumunu diğer bir surette ağırlaştırmış ise, hakim tazminat miktarını hafifletebilir.
    Müterafik kusur indiriminde her somut olayın özelliğine göre olayın meydana geliş tarzı ve zararın artmasında zarar görenin kusurlu davranışının sonuca etkisi değerlendirilerek uygun oranda bir indirim yapılmasını gerektirir ve zarar görenin müterafik kusurunun tespiti halinde TBK.nun 52.maddesi uyarınca tazminattan uygun bir indirim yapılması, gerek öğretide gerekse Yargıtay İçtihatlarında benimsenmiş ve yerleşmiş bulunmaktadır.
    Somut olayda, davacı motosiklette yolcu olup, KTK. ve yönetmelik hükümlerine göre koruyucu ekipman olarak kask, dizlik vs. takması zorunludur. Davacının, kazanın akabinde düzenlenen adli raporunda başında kesi ve bacağında kırık olduğu belirtilmiştir. Hükme esas alınan bilirkişi raporunda ise sağ ekstremitede 1 cm"lik kısalık tespit edilerek yalnızca bu yönden maluliyet raporu düzenlemiş, mahkemece de davacının başındaki yaralanmanın iyileşmesi nedeniyle ve kask takmamanın müterafik kusur kabulüyle davalı ..."nın bu yönde savunması bulunmadığından yalnızca davalı ... yönünden geçici iş göremezlik tazminatından müterafik kusur indirimi yapılmıştır. Ancak davacının dizlik kullanmaması da müterafik kusur nedeni olup bu konuda davalıların savunması olmasa da mahkemece TBK"nın 52. madde hükmüne göre resen müterafik kusurun değerlendirilmesi gerektiğinden davalı ...Ş. yönünden müterafik kusurun varlığı ve indirim yapılması gerekmekte olup geçici ve sürekli maluliyet tazminatından %20 oranında indirim yapılması ve sonucuna göre karar verilmesi gerekirken, eksik incelemeyle yazılı şekilde hüküm kurulması bozmayı gerektirmiştir.
    SONUÇ: Yukarıda (1) numaralı bentte açıklanan nedenlerle davalı ...Ş. vekilinin sair temyiz itirazlarının reddine, (2) numaralı bentte açıklanan nedenlerle davalı ...Ş. vekilinin temyiz itirazlarının kabulü ile hükmün BOZULMASINA ve peşin alınan harcın istek halinde temyiz eden davalı ...Ş."ye geri verilmesine, 06/05/2019 gününde oybirliğiyle karar verildi.








    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi