Abaküs Yazılım
9. Hukuk Dairesi
Esas No: 2022/5734
Karar No: 2022/6510
Karar Tarihi: 25.05.2022

Yargıtay 9. Hukuk Dairesi 2022/5734 Esas 2022/6510 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davacı, davalının işyerinde temizlik görevlisi olarak çalışırken fazla çalışma ücretleri ile ulusal bayram ve genel tatil ücretlerinin ödenmediği ve iş sözleşmesinin haksız ve bildirimsiz olarak feshedildiğini iddia ederek alacaklarının tahsili için dava açmıştır. Davalı ise fazla çalışma ücretlerinin ödendiğini belirterek davanın reddedilmesini istemiştir.
Mahkemece, deliller ve bilirkişi raporuna dayanılarak, iş sözleşmesinin haklı nedenle feshedilmediği ve davacının fazla çalışma yaptığının sabit olduğu gerekçesiyle davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir. Ancak davacının talebine göre hesaplama yapılması gerektiği halde, talebin aşılarak karar verilmesinin hatalı olduğu gerekçesiyle karar bozulmuştur.
Hukuk Genel Kurulu tarafından yapılan incelemede, davacının iş sözleşmesinin feshinden önceki son iki ay haftanın altı günü 12.00-21.00 saatleri arasında çalıştığının belirtildiği ve taleple bağlılık ilkesi gereği bu durumun kabul edilmesi gerektiği belirtilerek, önceki kararda direnilmesinin usul ve kanuna aykırı olduğu gerekçesiyle direnme kararının bozulması gerektiği kararlaştırılmıştır.
Kararda geçen 4857 sayılı İş Kanunu, 1475 sayılı İş Kanunu ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu maddeleri alacakların tahsili bakımından önemlidir.
9. Hukuk Dairesi         2022/5734 E.  ,  2022/6510 K.

    "İçtihat Metni"



    MAHKEMESİ :İş Mahkemesi
    DAVA TÜRÜ : ALACAK

    Davacı vekili dava dilekçesinde; müvekkilinin davalıya ait işyerinde temizlik görevlisi olarak çalıştığını, müvekkili fazla çalışma yapmasına rağmen davalının fazla çalışma karşılığı ücretlerini ödenmediğini, iş sözleşmesinin davalı tarafından haksız ve bildirimsiz olarak feshedildiğini ileri sürerek kıdem tazminatı, ihbar tazminatı, fazla çalışma ücreti ile ulusal bayram ve genel tatil ücreti alacaklarının davalıdan tahsilini talep etmiştir.

    Davalı vekili cevap dilekçesinde; işyerinde iki vardiya uygulaması olduğunu ve çalışanların mesailerinin seanslara göre ayarladığını, davacının da bu sistemde dönüşümlü çalışma yaptığını, fazla çalışma ücretlerinin ödendiğini, ödemenin imzalı bordrolardan da görüleceğini, birkaç defa davacının talebi üzerine fazla çalışması karşılığında izin kullandırıldığını belirterek davanın reddini savunmuştur.

    Mahkemece toplanan deliller ve bilirkişi raporuna dayanılarak, davalı tarafça iş sözleşmesinin haklı nedenle feshedildiğinin ispatlanamadığı, davacının fazla çalışma yaptığının sabit olduğu gerekçesiyle davanın kısmen kabulüne karar verilmiş, kararın davalı vekilince temyiz edilmesi üzerine Yargıtay (Kapatılan) 7. Hukuk Dairesinin 06.05.2015 tarihli ve 2015/2953 Esas, 2015/8186 Karar sayılı kararı ile; davalı vekilinin sair temyiz itirazlarının reddine karar verildikten sonra, davacı vekilinin dava dilekçesinde, iş sözleşmesi feshedilmeden önceki son iki ayda, haftanın 6 günü 12.00-21.00 saatleri arasında çalıştığını belirtmiş olduğundan davacının talebiyle bağlı kalınarak hesaplama yapılması gerektiği hâlde davacı talebinin aşılarak yazılı şekilde karar verilmesinin hatalı olduğu gerekçesiyle karar bozulmuştur.

    Mahkemenin 14.01.2016 tarihli 2015/502 Esas, 2016/18 Karar sayılı kararı ile önceki kararda direnilmesine karar verilmesi üzerine direnme kararı, davalı vekili tarafından temyiz edilmiştir.

    Hukuk Genel Kurulunun 11.02.2020 tarihli 2016/1108 Esas, 2020/114 Karar sayılı kararı ile davacı vekilince, dava dilekçesinde açıkça davacının iş sözleşmesinin feshinden önceki son iki ay haftanın altı günü 12.00-21.00 saatleri arasında çalıştığının ifade edildiği, bu durumda taleple bağlılık ilkesi gereği davacının, iş sözleşmesinin feshinden önceki son iki aya kadar hükme esas alınan bilirkişi raporunda belirtildiği gibi haftanın altı günü 06.30-19.30 saatleri arasında, son iki ay için ise haftanın altı günü 12.00-21.00 saatleri arasında çalıştığının kabul edilmesi gerektiğinden bozma kararına uyulması gerektiği, önceki kararda direnilmesinin usul ve kanuna aykırı olduğu gerekçesiyle direnme kararının Özel Daire bozma kararında gösterilen nedenlerden dolayı bozulmasına karar verilmiştir.

    Yargıtay Hukuk Genel Kurulunun bozma kararı üzerine mahkemece yeniden yapılan yargılama sonucunda davanın kısmen kabulüne karar verilmiş olup bu karara karşı davalı vekilinin temyiz itirazlarının incelenmesi için dosyasının Dairemize gönderilmesi üzerine, Tetkik Hâkimi tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:

    Y A R G I T A Y K A R A R I

    Dosyadaki yazılara, kararın bozmaya uygun olmasına ve delillerin takdirinde bir isabetsizlik bulunmamasına göre davalı vekilinin yerinde görülmeyen bütün temyiz itirazlarının reddiyle usul ve kanuna uygun olan hükmün ONANMASINA, aşağıda yazılı temyiz giderinin temyiz edene yükletilmesine, 25.05.2022 gününde oybirliği ile karar verildi.



















    GD

    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için destek@ictihatlar.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi