Esas No: 2020/30132
Karar No: 2022/6330
Karar Tarihi: 01.03.2022
Yargıtay 4. Ceza Dairesi 2020/30132 Esas 2022/6330 Karar Sayılı İlamı
Özet:
Sanıklar, müteahhitliğini yaptıkları inşaatta katılanlara yönelik tehdit eyleminde bulundukları için tehdit suçundan mahkum edilmişlerdir. Ancak, birden fazla kişi ile birlikte tehdit etme durumunu kapsayan TCK'nın 106/2-c maddesi göz ardı edilerek eksik ceza tayini yapılmıştır. Ayrıca, uzlaşma işlemi uygulanarak sanıkların hukuki durumlarının yeniden değerlendirilmesi gerektiği belirtilmiştir. Sanıkların temyiz sebepleri kabul edilerek hükümler bozulmuştur ve dosya yeniden esas/hüküm mahkemesine gönderilmiştir.
Kanun Maddeleri:
- Türk Ceza Kanunu'nun 106/1-1. maddesi (tehdit suçu)
- Türk Ceza Kanunu'nun 106/2-c maddesi (birden fazla kişi ile birlikte tehdit suçu)
- 6763 sayılı Kanunun 34. maddesiyle değişik 5271 sayılı CMK'nın 253. maddesi ve maddeye eklenen fıkra (uzlaşma hükümleri)
- 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'nun 2 ve 7. maddeleri (ceza yargılaması)
"İçtihat Metni"
MAHKEMESİ :Asliye Ceza Mahkemesi
SUÇ : Tehdit
HÜKÜMLER : Mahkumiyet
KARAR
Yerel Mahkemece verilen hükümler temyiz edilmekle, başvurunun süresi, kararın niteliği ve suç tarihine göre dosya görüşüldü:
Temyiz isteklerinin reddi nedenleri bulunmadığından işin esasına geçildi.
Vicdani kanının oluştuğu duruşma sürecini yansıtan tutanaklar, belgeler ve gerekçe içeriğine göre, yapılan incelemede; başkaca nedenler yerinde görülmemiştir.
Ancak;
1-Sanıkların, katılanların müteahhitliğini yaptığı inşaata giderek, katılanlara yönelik tehdit eyleminde bulunduklarının kabul edilmesi karşısında, eylemin TCK’nın 106/2-c maddesinde düzenlenen birden fazla kişi ile birlikte tehdit suçunu oluşturduğu gözetilmeksizin, sanıklar hakkında aynı Kanun’un 106/1-1.cümlesinde düzenlenen tehdit suçundan hükümler kurulmak suretiyle eksik ceza tayini,
2-Kabule göre;
a-02/12/2016 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanarak aynı tarihte yürürlüğe giren 6763 sayılı Kanunun 34. maddesiyle değişik 5271 sayılı CMK'nın 253. maddesi ve maddeye eklenen fıkraya göre uzlaşma hükümleri yeniden düzenlenmiş ve sanıklara isnat edilen TCK'nın 106/1-1.cümlesinde düzenlenen tehdit suçunun uzlaştırma kapsamına alındığı anlaşılmış olmakla, 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'nun 2 ve 7. maddeleri de gözetilerek, uzlaştırma işlemi uygulanarak sonucuna göre sanıkların hukuki durumlarının bu kapsamda tekrar değerlendirilip belirlenmesinde zorunluluk bulunması,
b-Uzlaşmanın sağlanamaması halinde; adli sicil kaydında sabıkası bulunmayan sanıkların, yargılama sürecinde denetime olanak verecek şekilde dosyaya yansıyan olumsuz bir davranışlarının bulunmaması karşısında, ''suçun işlenmesindeki özellikler, sanığın tutum ve davranışları, pişmanlık duyduğuna dair bulgunun bulunmayışı gözönünde bulundurulduğunda '' şeklindeki yasal ve yeterli olmayan gerekçe ile hapis cezasının ertelenmesine, hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına ve takdiri indirim uygulanmasına yer olmadığına karar verilmesi,
Bozmayı gerektirmiş, sanıklar ... ve ...’ın temyiz sebepleri yerinde görüldüğünden tebliğnameye uygun olarak, HÜKÜMLERİN BOZULMASINA, yeniden hüküm kurulurken 1412 sayılı CMUK'nın 326/son maddesi uyarınca cezayı aleyhe değiştirme yasağı ilkesinin gözetilmesine, yargılamanın bozma öncesi aşamadan başlayarak sürdürülüp sonuçlandırılmak üzere dosyanın esas/hüküm mahkemesine gönderilmesine, 01/03/2022 tarihinde oy birliğiyle karar verildi.
Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.