Abaküs Yazılım
4. Ceza Dairesi
Esas No: 2021/39887
Karar No: 2022/6172
Karar Tarihi: 01.03.2022

Yargıtay 4. Ceza Dairesi 2021/39887 Esas 2022/6172 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Mahkeme kararında, hakaret suçundan sanığın cezalandırılması gerektiği belirtilmiştir. Dosya incelendikten sonra, haksız tahrik hükümlerinin uygulanması nedeniyle cezanın düşürülmesi gerektiği ifade edilmiştir. Ancak, kanun yararına bozma talebi konusu edilmeyen tehdit suçu yönünden haksız tahrik hükümlerinin tartışılması gerektiği gözetilerek yazılı şekilde karar verilmesinde isabet görülmemiştir. CMK'nın 309. maddesi uyarınca kanun yararına bozma isteği reddedilmiştir. Kararda, 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'nun 125/1, 62 ve 52/2. maddeleri de açıklanmıştır.
4. Ceza Dairesi         2021/39887 E.  ,  2022/6172 K.

    "İçtihat Metni"



    KARAR

    Hakaret suçundan sanık ...'ün, 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun 125/1, 62 ve 52/2. maddeleri uyarınca 1.500,00 Türk lirası adli para cezası ile cezalandırılmasına dair ... Asliye Ceza Mahkemesinin ... tarihli ve ... sayılı kararını kapsayan dosya incelendi.
    " Dosya kapsamına göre, ...Asliye Ceza Mahkemesinin ...tarihli ve ... sayılı kararının, kanun yararına bozma incelemesine konu edilmeyen tehdit suçu yönünden ...Bölge Adliye Mahkemesi ... Ceza Dairesinin ... tarihli ve ... karar sayılı ilamı ile "...Sanığın aksi sabit olmayan savunmasına göre eylemini kaldığı haksız tahrik altında işlediği gözetilerek, TCK'nun 29. maddesinin uygulanmaması suretiyle fazla ceza tayin edilmesi usul ve Yasa'ya aykırı ise de; bu hususun yeniden yargılamayı gerektirmeden düzeltilmesi mümkün olduğundan, TCK'nun 106/1-1 maddesi uyarınca belirlenen 6 ay hapis cezasının, TCK'nun 29. maddesi uyarınca 1/4 oranında indirim yapılarak 4 Ay 15 Gün hapis cezasına ve TCK'nun 62. Maddesi uyarınca 1/6 oranında indirilerek 3 ay 22 gün hapis cezasına indirilmesine, hapis cezasının da günlüğü kararda olduğu şekilde 20 TL'den paraya çevrilmek suretiyle, sanığa verilen sonuç cezanın 2240 TL Adli Para Cezası olarak belirlenmesi..." gerekçesiyle haksız tahrik hükümlerinin uygulanması suretiyle istinaf başvurusunun düzeltilerek esastan reddine dair karar verildiği nazara alındığında, atılı hakaret suçu yönünden de haksız tahrik hükümlerinin tartışılması gerektiği gözetilmeden, yazılı şekilde karar verilmesinde isabet görülmemiştir." denilmektedir.
    Hukuksal Değerlendirme:
    Yargıtay Ceza Genel Kurulu’nun ... gün ve ...sayılı kararında belirtildiği üzere, öğretide “olağanüstü temyiz” olarak adlandırılan kanun yararına bozma olağanüstü yasa yolunun koşulları ve sonuçları, “kanun yararına bozma” adı ile 5271 sayılı CMK’nın 309 ve 310. maddelerinde düzenlenmiştir.
    5271 sayılı Kanun’un 309. maddesi uyarınca, hakim veya mahkemece verilip istinaf veya temyiz incelemesinden geçmeksizin kesinleşen karar veya hükümlerde, maddi hukuka veya yargılama hukukuna ilişkin hukuka aykırılık bulunduğunu öğrenen Adalet Bakanlığı, o karar veya hükmün Yargıtayca bozulması istemini yasal nedenlerini açıklayarak, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına yazılı olarak bildirecektir. Bunun üzerine Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı da hükmün veya kararın bozulması istemini içeren yazısına bu nedenleri aynen yazarak Yargıtay ceza dairesine verecek, ileri sürülen nedenlerin Yargıtayca yerinde görülmesi halinde karar veya hüküm yasa yararına bozulacak, yerinde görülmezse istem reddedilecektir.
    Böylece ülke sathında uygulama birliğine ulaşılacak, hâkim ve mahkemelerce verilen cezaya ilişkin karar veya hükümlerdeki hukuka aykırılıklar ile uygulamadaki esaslı yanlışlar ve esasa etkili usul yanılgılarının, toplum ve birey açısından hukuk yararına giderilmesi sağlanacaktır.
    Ceza Genel Kurulu'nun ...tarih ve ... sayılı kararında belirtildiği üzere; kanun yararına bozma yasa yoluna, istinaf ve temyiz incelemesinden geçmeksizin kesinleşmiş hüküm ve kararlara karşı gidilmesi nedeniyle kesin hükmün otoritesinin bütünüyle zedelenmemesi amacıyla bu yola başvurabilmek için hukuka aykırılık halinin ciddi boyutlara ulaşması gerekmektedir. Yargıtay İçtihadı Birleştirme Kurulunun ... gün ve 3-2 sayılı Kararında da açıkça vurgulandığı üzere, bu yasa yolunun olağanüstü bir yasa yolu olması nedeniyle, her türlü hukuka aykırılık iddiası, yasa yararına bozma konusu yapılamayacak, bu kapsamda hakimlerin takdir hakkı alanına giren ve suç işleyenler için bir hak teşkil etmeyen hususlar ile mahkemenin takdirine bağlı istekler ve uygulamadaki takdir yanılgıları veya takdirin yerinde olup olmadığının denetlenmesine ilişkin başvurular, temyiz yasa yolundan farklı olarak yasa yararına bozma konusu yapılamayacağından, bu yolla denetlenemeyecektir.
    Bu açıklamalar çerçevesinde somut olay incelendiğinde; mahkeme sanığı hakaret ve tehdit eylemlerinden cezalandırma yoluna gitmiştir. Hakaret suçu açısından 5237 sayılı TCK'nın 129. maddesinde düzenlenen, tahrik hükmünün uygulanıp uygulanmayacağı bizatihi mahkemenin takdirine ilişkin bir konu olup mahkeme bu hususta sanık lehine haksız tahrik indirimi yapmayarak takdir hakkını bu yönde kullanarak uygulama yapmıştır. Delil takdiri yapılarak verilen bu karar aleyhine, kanun yararına bozma yoluna başvurulamayacağından, kanun yararına bozma isteminin reddine karar verilmiştir.
    Sonuç ve Karar:
    Yukarıda açıklanan nedenlerle;
    Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nın düzenlediği tebliğnamedeki düşünce, kanun yararına bozma isteminin takdire ilişkin olması nedeniyle yerinde görülmediğinden, CMK'nın 309. maddesi koşullarını taşımayan KANUN YARARINA BOZMA İSTEĞİNİN REDDİNE, dosyanın Adalet Bakanlığı'na gönderilmesine, ... tarihinde oy birliğiyle karar verildi.








    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi